Hammaslääkäri

Maanantai 17.06.2019

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain Update reports.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 30 min sitten

Valtuusto päätti Hus Diagnostiikkakeskuksen perustamisesta

14.6.2019 klo 03:00
HUS-kuntayhtymän valtuusto päätti kokouksessaan 13.6.2019 perustaa uuden Hus Diagnostiikkakeskuksen 1.7.2019 alkaen. Huslab ja Hus Kuvantaminen siirtyvät Diagnostiikkakeskukseen Hyks-sairaanhoitoalueelta. Järjestelyn myötä Hus ottaa entistä suuremman vastuun koko Etelä-Suomen laboratorio- ja kuvantamispalveluista. Uudelleenorganisoinnilla vahvistetaan kilpailukykyä, tehostetaan johtamista ja tuetaan erityisvastuualueyhteistyötä.

Lääketeollisuus käytti 33,3 milj. euroa lääkäreiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön

13.6.2019 klo 03:00
Lääketeollisuus ry:n vuosittaisen kyselyn mukaan sen jäsenyritykset käyttivät vuonna 2018 noin 33,3 milj. euroa lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön, kuten lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin. Lääketeollisuus ry ja Lääkäriliitto ry näkevät teollisuuden ja ammattilaisten koulutus- ja tutkimusyhteistyön ensiarvoisen tärkeänä terveydenhuollon kehittämisen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamisen kannalta. Tutkimus- ja kehitysyhteistyön lisäksi keskeisiä yhteistyömuotoja ovat koulutus- ja asiantuntijapalvelut. Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalien tekemisestä sekä tieteellisestä konsultoinnista.

Suun terveydenhuollon kokeilu päättyy

12.6.2019 klo 03:00
16 PIRKKALAINEN Keskiviikkona 12.6.2019 Suun

Pysähdy pelon ääreen

12.6.2019 klo 03:00

Apotti-hankkeen kulut saattavat yhä nousta

12.6.2019 klo 03:00
Tivi-lehden mukaan Apotin kulut voivat nousta arviolta jopa 10 milj. eurolla. Syynä on aikataulujen viivästyminen. Osasta lisäkuluja neuvottelut ovat vasta alkamassa. Tiedot käyvät ilmi Apotti Oy:n tilinpäätöksestä. Jos budjetti pysyisi alkuperäisarviossa, Apotti-järjestelmän investointikulu on vuoteen 2021 mennessä nykyisessä laajuudessaan 330 milj. euroa.

Vieraskynä: Voitontavoittelu heikentää sote-palveluita

12.6.2019 klo 03:00
Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan tutkijatohtori Satu Ojala ja Lapin yliopiston apulaisprofessori Minna Zechner kirjoittavat Vieraskynässä, että sosiaaliset oikeudet eivät toteudu hankalasti hallittavilla sote-markkinoilla. Kirjoittajien mukaan voitontavoittelu heikentää sote-palveluita. Ongelmat pitäisi korjata muuttamalla lakia. Rohkein päätös olisi määritellä julkisrahoitteiset sote-palvelut voittoa tavoittelemattomaksi, yleishyödylliseksi toiminnaksi. Muutoksella olisi useita myönteisiä seurauksia. Kun palvelun eettisyydestä ei tingittäisi voitontavoittelun vuoksi, se kannustaisi työolojen kehittämiseen ja ehkäisisi sote-alojen uhkaavaa työvoimakatoa. Ojala ja Zechner korostavat, että sote-palveluiden tulisi ensisijaisesti tukea palvelun käyttäjien sosiaalisia oikeuksia sekä laissa tavoiteltua yhdenvertaisuutta sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Suomessa on käytössä useita sähköisiä sote-palveluja kansalaisille

12.6.2019 klo 03:00
Terveyspalvelujen toimijat käyttävät sähköisiä palveluja terveystietojen vaihdossa enemmän kuin ennen, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöä on tutkittu vuodesta 2003 alkaen. Sairaanhoitajat arvioivat käyttävänsä tietojärjestelmiä sujuvasti. Tietojärjestelmien heikot toiminnallisuudet ja yhteentoimivuuden puutteet saattavat kuitenkin vaarantaa potilasta koskevan tiedonkulun ja hankaloittaa sairaanhoitajien työnkulkuja. Lääkäreiden mielestä sähköisten potilastietojärjestelmien käytettävyys on parantunut hieman verrattuna kahteen aikaisempaan selvitykseen. Silti monet asiat kaipaavat kehittämistä. Nyt julkaistu tutkimustieto on koostettu viidestä kansallisesta kyselystä.

Professori: Perusterveydenhuollon lääkärien osaamisvaje tulee korjata

12.6.2019 klo 03:00
Professori Pirkko Vihko ottaa kantaa perusterveydenhuollossa vallitsevaan osaamispulaan Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa soten tavoite tarjota jokaiselle laadukkaat lääkäripalvelut vaarantuu, jos yleisterveyteen erikoistuneiden lääkärien määrä ja osaamistaso päästetään edelleen laskemaan. Osaamisvaje on johtanut hänen mukaansa tilanteeseen, jossa työterveyshuollon resurssit valuvat sairaanhoitoon eivätkä ennaltaehkäisyyn ja työkykyseurantaan. Myöskään aloittelevat perusterveydenhuoltoon erikoistuvat lääkärit eivät saa riittävästi kokeneempien kollegojen ohjausta. Ratkaisuksi professori ehdottaa mm. perusterveydenhuollon yleislääketieteen erikoislääkärien virkojen lisäämistä ja vastuulääkärijärjestelmää, jonka avulla kokemattomammat lääkärit saisivat lisää tukea työhönsä.

Osa suuvesistä on suorastaan vaarallisia, eikä niitä pitäisi saada myydä lainkaan, sanoo asiantuntija: ”Siinä läträtään karsinogeenien kanssa”

11.6.2019 klo 03:00
...ummehtunut haju suussa on kuitenkin pysyvä, syy kannattaa selvittää. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Useimmiten kyse on huonosta

Apotti-hankkeen kulut voivat nousta noin 10 miljoonalla eurolla

11.6.2019 klo 03:00
Terveydenhuollon tietojärjestelmän Apotin kulut voivat nousta vielä kymmenellä miljoonalla eurolla. Apotti Oy:n tilinpäätöksen mukaan käyttöönottojen aikataulutus ja niiden jakaminen aiottua useampaan erilliseen käyttöönottoon lisää riskiä kulujen kasvusta, kun hanke myöhästyy. Lisäkuluja voi syntyä, jos järjestelmätoimittaja Epic esittää käyttöönoton viivästymisen aiheuttavan lisäkuluja. Epic on alustavasti arvioinut, että Apotin käyttöönoton lykkääntyminen Vantaalla aiheuttaa 1,3 miljoonan lisäkulut. HUSin käyttöönoton siirtyminen marraskuulta 2019 vuoden 2020 alkuun aiheuttaa arviolta 7,5 miljoonan euron lisäkulut. Jos budjetti pysyisi alkuperäisessä arviossa, Apotti-hankkeen kulut olisivat 330 miljoonaa euroa vuoteen 2021 mennessä. Tilinpäätöksen mukaan Apotti Oy:n vuoden 2018 liikevaihto oli 12,7 miljoonaa euroa ja tulos -0,6 miljoonaa euroa.

Virtuaaliklinikat ja digitaaliset hoitoratkaisut kiinnostavat suomalaisia

11.6.2019 klo 03:00
Accenturen tutkimuksessa kartoitettiin kansalaisten näkemyksiä terveydenhoitopalveluista. Suomesta tutkimukseen osallistui 853 vastaajaa. Vastaajista 24 % on käyttänyt jotain virtuaalista terveydenhoitopalvelua ja 67 % olisi valmiita käyttämään sellaista. Vastaajista 30 % on hyödyntänyt lääkäriasemia, joihin ei tarvita ajanvarausta, ja 55 % olisi halukas käyttämään tällaisia palveluita. Vastaajista 11 % on käyttänyt tarvittaessa saatavia (on-demand), esimerkiksi kotiin tilattavia terveydenhoitopalveluita, mutta jopa 53 % harkitsisi käyttävänsä näitä toistaiseksi Suomessa vielä melko harvinaisia palveluita. Vastaajista 32 prosenttia olisi halukkaita käyttämään puettavaa laitetta, kuten älyranneketta, tai mobiilisovellusta, terveydentilansa ja elämäntapojensa hallintaan. Suomalaiset valitsevat hoitoajan ja -paikan kustannusten, odotusajan ja kätevyyden perusteella. Kolmannes vastaajista totesi kustannusten olevan tärkein valintaan vaikuttava tekijä.

CleverHealth Network sai kasvumoottori-statuksen ja lisärahoituksen

11.6.2019 klo 03:00
Husin koordinoima digitaalisiin terveysratkaisuihin erikoistunut CleverHealth Network on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Yhdessä yritysten kanssa käynnissä on jo laaja eCare for Me -ohjelma sekä useita erillisiä projekteja. Tuloksekkaan työn ansiosta CleverHealth Network on vastikään saanut Business Finlandilta kasvumoottori-statuksen ja merkittävän lisärahoituksen kasvumoottoriekosysteemin orkestrointiin. Ekosysteemin ensimmäisinä projekteina kehitetään mm. raskausdiabeteksen hoitoa, tekoälyyn pohjautuvaa aivosairauksien kuvantamisanalytiikkaa sekä ratkaisua lapsidiabeetikon sokeridatan jakamiseen turvallisesti eri toimijoiden kesken. Laajassa eCare for Me -ohjelmassa kehitetään tekoälyn avulla akuutin leukemian yksilöllistä hoitoa, harvinaissairauksien diagnostiikan nopeuttamista sekä digitaalisia ratkaisuja kotidialyysihoitoon.

Helsingin seudun kauppakamari: Uuttamaata ei saa jakaa sote-uudistuksessa

11.6.2019 klo 03:00
Uuttamaata on käsiteltävä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa yhtenä kokonaisuutena. Jos pääkaupunkiseudulle tai Helsingin alueelle tehdään erillisratkaisu, jakaa se Uudenmaan keinotekoisesti kahtia ja tuplaa hallintokustannukset, katsoo Helsingin seudun kauppakamari. Uudellamaalla olisi kokonsa ja alueen monipuolisen yritysrakenteen ansiosta mahdollisuus toimia koko maan sote-kehityksen moottorina uusien, erityisesti digitaalisten sote-palvelujen kehittämisessä, sanoo johtaja Marko Silen Helsingin seudun kauppakamarista.

Pelottaako hammaslääkäri? Näillä vinkeillä ehkäiset ja pysäytät hampaiden reikiintymisen

10.6.2019 klo 03:00
...voi pysäyttää vaurion etenemisen, kunhan ateriarytmi on sellainen, että hampaille jää riittävästi aikaa happohyökkäyksistä toipumiseen. Aiheet

Jo alkanut reikä suussa on mahdollista pysäyttää - 5 yksinkertaista keinoa

10.6.2019 klo 03:00
...Tämä voi pysäyttää vaurion etenemisen, kunhan ateriarytmi on sellainen, että hampaille jää riittävästi aikaa happohyökkäyksistä toipumiseen, sanoo

Kunnilla ei ole painetta laittaa terveyskeskuksia kuntoon

10.6.2019 klo 03:00
Hallitus haluaa lyhentää kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuun seitsemään päivään. HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan terveyskeskusten vaikea tilanne on tiedetty kauan. Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen mukaan kunnat ovat laskeneet sen varaan, etä työikäiset käyttävät työterveyshuoltoa ja puolella lapsista on sairauskuluvakuutus. THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo toteaa, että universaalisuus on julkisen terveydenhuoltojärjestelmän pohja. Myös keskituloiset ovat sitä mieltä, että veroja kannattaa maksaa, kun sitä kautta saa itselleen jotain. Myllymäen mukaan julkisesti ei ole lausuttu, että pohjoismainen malli pitäisi korvata pelkillä vakuutuksilla pyörivällä. On mielenkiintoinen kysymys, onko poliittinen tahtotila se, että palvelujärjestelmä ja sen rahoitus pirstoutuu entisestään. Jos julkinen terveydenhuolto kurjistuu, kansalaiset hakevat muita ratkaisuja.

Väitös: Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa nostaisi laatua

10.6.2019 klo 03:00
Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa voi vahvistaa palveluiden käyttäjien itsemääräämisoikeutta ja parantaa palveluiden laatua. Tämä käy ilmi valtiotieteiden lisensiaatti Mats Brandtin tohtorinväitöskirjasta. Tulokset osoittavat, että eri viranomaisilla on samansuuntaisia näkemyksiä valinnanvapauden hyödyistä sekä Suomessa että Ruotsissa, kertoo Vaasan yliopistossa väittelevä Brandt. Väitöskirjan tulokset pohjautuvat kyselyyn, joka oli suunnattu eri viranomaisten sosiaali- ja terveyspalveluista vastaaville ylemmille virkamiehille Suomessa ja Ruotsissa.

Huomion kohteena suun terveys ja kasvotraumat lääkärin työn näkökulmasta

7.6.2019 klo 03:00
...kohteena suun terveys ja kasvotraumat lääkärin työn näkökulmasta Suun tulehdukset ovat uhka yleisterveydelle Gingiviitti eli ientulehdus ja

Tehy selvitti: Kesäajan sijaispula ennakoi pysyvämpää henkilöstöpulaa

7.6.2019 klo 03:00
Tehyn kyselyyn vastanneista 80 % ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ongelmia ja tämä vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että toimintoja supistetaan kesän ajaksi. Kyselystä käy myös ilmi, että ongelmat sijaisten saatavuudessa ovat entisestään vaikeutuneet ja pulaa on erityisesti sairaanhoitajista ja lähihoitajista. Kaksi vuotta sitten vain joka toinen vastaaja ilmoitti rekrytointiongelmista. Erityisesti lyhytaikaisiin sijaisuuksiin on vaikea saada työntekijöitä ja pulaa vakituisesta henkilöstöstä on erityisesti Etelä-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Selvitys tukee sitä havaintoa, että koulutettua hoitohenkilökuntaa ei yksinkertaisesti saada houkuteltua muilta aloilta takaisin sen enempää sijaisuuksiin kuin vakituisiin tehtäviin, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Väitös: Sairaalaorganisaatioiden tulisi tukea yksilöiden kasvua johtajina

7.6.2019 klo 03:00
Vaasan yliopistossa tuotantotalouden alalta väittelevä Stiina Vistbacka tarkastelee väitöstutkimuksessaan sairaalaorganisaatiossa toimivien johtajien kertomuksia merkityksellisistä työuran tapahtumista ja kasvusta johtajaksi. Lisäksi väitöstutkimus tuo esiin erilaisia motivaatiolähteitä johtajaksi kasvuun. Vistbacka tunnistaa niiden pohjalta alustavasti viisi erilaista kasvukertomusten prototyyppiä: sitkeät etenijät, sankarit/taistelijat, nöyrät, ammattitaitoon ja työteliäisyyteen luottavat, johtajuusidentiteetin omaksuneet sekä pidättyväisen arrogantit. Väitöksen mukaan sairaalaorganisaatiot voivat tukea yksilöiden johtajana kasvua sekä tarjoamalla merkityksellisiä työuran tilaisuuksia ja tapahtumia että vahvistamalla työ- ja johtamisuran motivaatiotekijöitä.

Sivut