Hammaslääkäri

Tiistai 21.08.2018

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain News Now reports.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 52 min sitten

Asiantuntijat varoittavat fluorittoman hammastahnan käytöstä – ei ehkäise reikiintymistä

20.8.2018 klo 03:00
Fluori suojaa hampaita reikiintymiseltä ja Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee fluorihammastahnan käyttöä. Tästä huolimatta osa ihmisistä käyttää syystä tai toisesta esimerkiksi luontaistuotekauppojen myymiä fluorittomia hammastahnoja. Hammaslääketieteen julkaisu Gerodontologyssä käytiin hiljattain läpi hampaiden reikiintymistä koskevaa tieteellistä kirjallisuutta ja johtopäätöksenä voitiin sanoa, ettei suuhygienialla ole vaikutusta kariekseen ilman fluoria. Fluoria voi kuitenkin saada liikaa, joten tahnojen fluoripitoisuuksia on suositeltavaa pitää silmällä, varsinkin jos käytössä on muitakin fluorivalmisteita.

Kerralla kuntoon myös terveydenhuollossa?

20.8.2018 klo 03:00
Eksoten hammashoidossa on käytössä Kerralla kuntoon -palvelumalli, jossa asiakkaan perushammashoito pyritään hoitamaan kerralla kuntoon yhdellä käyntikerralla. Palvelun keskiössä on toiminnanohjausjärjestelmä, joka ilmoittaa tarkan hoitoajan reaaliakaisesti potilaalle. Potilas pysyy hoidon ajan hoitohuoneessa henkilöstön vaihtuessa hänen ympärillään ja hammaslääkäri voi tarvittaessa lisätä tai vähentää hoitoaikaa. Hammaslääkärien mukaan uusi järjestelmä on vähentänyt hoitojen kiirettä ja toiminta on tehostunut sekä nopeutunut. Palvelumalli otettiin käyttöön sen asiakaslähtöisemmän näkökulman vuoksi.

Hampaiden valkaisu on suosittua nyt myös keski-ikäisten miesten keskuudessa – "Kysyntä sinkkumarkkinoilla kasvaa valkoisilla hampailla"

20.8.2018 klo 03:00
Hampaiden valkaisun suosio on kasvussa. Ulkonäön merkitys kasvaa ja ihmisillä on laittaa entistä enemmän rahaa siihen. Valkaisu on ollut aiemmin erityisesti nuorten naisten suosiossa, mutta nyt toimenpiteen ovat löytäneet myös keski-ikäiset miehet.

Sote-yrittäjät huolissaan Siun soten toimintatavoista

20.8.2018 klo 03:00
Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoavan Siun soten toimintatavat huolettavat maakunnan yrittäjiä. Pohjois-Karjalan Yrittäjät on huolissaan kuntayhtymän käyttämästä uudesta hankintamallista, joka järjestön mukaan syrjii pieniä yrittäjiä. Siun sotea kritisoi äskettäin myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen myöntää, että osassa Pohjois-Karjalaa ostopalvelut ovat vähentyneet. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että Siun soten toiminnan alussa ostoja ja palvelujen tarjoamista tasattiin koko maakunnassa. Pirskanen kertoo, että kaikilla palvelualoilla ensin katsotaan oma kapasiteetti ja vasta sen jälkeen hoito otetaan ostopalveluna. Pirskasen mukaan yrittäjäjärjestöjen kanssa on nyt sovittu toimenpiteitä keskusteluyhteyden parantamiseksi. Hän arvioi, että osa ongelmista liittyy siihen, että markkinoille on tullut isoja valtakunnallisia toimijoita samaan aikaan Siun soten kanssa. Monissa sote-palveluissa kilpailutilanne on erittäin tiukka, mikä on yrittäjälle huono. Pirskanen muistuttaa, ettei kilpailutuksessa voi asettaa pieniä paikallisia yrityksiä etusijalle.

Filippiiniläisten sairaanhoitajien palkkaus ei ole sujunut eettisesti

20.8.2018 klo 03:00
Valtaosa Suomeen tuoduista filippiiniläisistä sairaanhoitajista toimii hoiva-avustajina. Yliopistollisen koulutuksen laillistaminen on Suomessa hyvin vaikeaa. Attendon palkkalistoilla on yhdeksän filippiiniläistaustaista työntekijää. He ovat kouluttautuneet Suomessa oppisopimuksella lähihoitajiksi. Attendon viestintäasiantuntija Krista Lamminen kertoo viiden toimivan lähihoitajana ja neljän hoiva-avustajana. Jos ei ole ollut tarjolla lähihoitajan paikkaa, hoiva-avustajan työtä on jatkettu. Filippiiniläisiä sairaanhoitajia on palkattu Suomessa myös ainakin Opteamin ja Silkkitien välityksellä Attendon, Esperin ja Mainio Vireen hoivakoteihin. Tutkijoiden ja ammattiliittojen mielestä filippiiniläisten rekrytoinnit eivät ole sujuneet eettisesti. Tehyn kansainvälisten asioiden päällikön Sari Koivuniemen mukaan Suomen palkka näyttää aluksi suurelta, mutta osoittautuukin huonoksi, hoivatyö onkin siivousta eikä perhettä voi yhdistää pienellä palkalla. Pienellä paikkakunnalla ei välttämättä ole tarjolla omaa yhteisöä. Hoiva-avustajan työ lanseerattiin samanaikaisesti, kun Filippiineiltä ryhdyttiin tuomaan hoitajia. Tehy ja Super eivät pidä hoiva-avustajien kouluttamista tarpeellisena, vaan tarpeet voidaan täyttää lähi- ja sairaanhoitajilla.

Taysin lasten päivystys hoitaa jatkossa myös ilman lähetettä

20.8.2018 klo 03:00
Taysin lastentautien päivystyspoliklinikka ryhtyy hoitamaan illalla ja viikonloppuna kiireellistä hoitoa vaativia lapsia ja nuoria, vaikka heillä ei olisikaan lähetettä. Lasten päivystyksessä on tähän asti hoidettu vain lähetepotilaat ja hätätapaukset. Uudistus tulee voimaan 3.9.2018.

Yli puolet ryhmänjohtajista uudistaisi vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta

20.8.2018 klo 03:00
Yli puolet eduskuntapuolueiden ryhmänjohtajista muuttaisi vanhuspalvelujen hoitajamitoitusta. Kukaan ei pienentäisi mitoitusta. Nykyään suositellaan, että tehostetun palveluasumisen yksikössä on vähintään 0,5 työntekijää/asiakas. RKP:tä lukuun ottamatta kaikki oppositiopuolueiden ryhmänjohtajat kirjaisivat mitoituksen lakiin. Henkilömitoituksen nostamisen kannalla ovat perussuomalaisten Leena Meri, RKP:n Thomas Blomqvist ja KD:n Peter Östman. Vihreiden Krista Mikkosen mukaan on olemassa ennemminkin paineita mitoituksen nostamiseen kuin laskemiseen. Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan 0,7 olisi nykyistä parempi tavoite. Ensisijaisesti olisi saatava nykyinen vähimmäistaso toteutumaan koko Suomessa. Kokoomuksen Kalle Jokinen on ainoa, joka suostuisi henkilöstömitoituksen joustamiseen myös 0,5:stä alaspäin. SDP:n Antti Lindtman ei halua laskea mitoituksia.

Essote aloittaa säästökuurin

20.8.2018 klo 03:00
Etelä-Savossa toimiva kuntayhtymä Essote aloittaa säästökuurin, koska menojen nousun takia sitä uhkaa vuoden 2018 talousarvion ylitys. Talousjohtaja Vesa Vestalan mukaan talouden tasapainottamisen yksityiskohdat selviävät lähiviikkoina. Kaikki menojen alentamisen vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Kirkkonummella mietitään taas vanhan terveyskeskuksen peruskorjausta

20.8.2018 klo 03:00
Kirkkonummella on suunniteltu jo useita vuosia uuden terveyskeskuksen eli hyvinvointikeskuksen rakentamista Jokiniittyyn. Hanketta on lykätty mm. korkeiden rakennuskustannusten ja sote-uudistuksen vuoksi. Hyvinvointikeskuksen kustannusarvio on yli 41 miljoonaa euroa. Kirkkonummen palvelutuotannon jaosto päätti jättää hankkeen piirustukset pöydälle, ja esittää että vaihtoehtoisesti selvitetään vanhan terveyskeskuksen remontointia ja laajennusta. Viisi vuotta sitten suunnitelmat terveyskeskuksen peruskorjauksesta olivat jo valmiit, mutta silloinen valtuusto hylkäsi ne ja päätti aloittaa uuden terveyskeskuksen suunnittelun.

Lääkärit ja hoitajat saavat osallistua sairaalan suunnitteluun Hämeenlinnassa

20.8.2018 klo 03:00
Lääkärit ja hoitajat saavat suunnitella itse tulevan työpaikkansa Hämeenlinnassa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin sairaalahankkeen projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen kertoo, että tilaohjelma ja toimintatavat on käyty läpi. Tiloja sijoitetaan oikeisiin paikkoihin niin, että työntekijöiden on hyvä tehdä töitä ja potilaiden on hyvä liikkua.

Sote-uudistus vaarantaa sote-alan järjestöjen toiminnan

20.8.2018 klo 03:00
Vapaaehtoisjärjestöt kuten SPR, Marttaliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Syöpäyhdistys eivät tiedä, saavatko ne rahoitusta ja toimintamahdollisuuksia sote-uudistuksen toteutumisen jälkeen. Varsinkin pieniä sote-alan järjestöjä voi joutua lopettamaan toimintansa, kun maakunnat käynnistyvät vuonna 2021. STM:n tilaaman, Sydänliiton pääsihteerin Tuija Braxin tekemän raportin mukana järjestöjen toimintaedellytykset ja -avustukset saattavat pahimmassa tapauksessa supistua sote-uudistuksessa selvästi ilman, että kukaan on tietoisesti tehnyt sellaista päätöstä. Sote-uudistuksessa järjestöjen vapaaehtoistyöhön pohjautuva terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää kuntien kontolle ja palvelutuotanto siirtyy maakuntiin. Kunnilla ei välttämättä ole kannustinta rahoittaa järjestöjen toimintaa, sillä ennaltaehkäisevä työ hyödyttää maakuntia. Sosten johtaja Anne Knaapi kertoo järjestöjen olevan huolissaan toiminta-avustuksista. Kuntaliitto on kannustanut kuntia jatkamaan sellaisen järjestötyön tukemista, joka hyödyttää kuntien elinvoimaisuuden kehittämistä. Liiton sote-asioiden johtajan Tarja Myllärisen mukaan maakunnat voisivat alkaa tukea esimerkiksi potilasjärjestöjä.

Virkamiehet: SDP:n sote-mallin aikataulu olisi mahdoton toteuttaa

20.8.2018 klo 03:00
Ministeriöiden virkamiesmuistion mukaan SDP:n esitystä vaihtoehtoiseksi sote-malliksi ei pystyttäisi toteuttamaan puolueen esittämässä aikataulussa vuoden 2021 alusta. Malli pohjautuu aluekunta- tai sote-kuntamalliin, jonka perustuslaillisuus on kyseenalainen. Muistion mukaan mallin riskinä saattaisi olla kokonaisveroasteen nousu sekä verotuksen yhdenvertaisuuden vaarantuminen.

Rinne: SDP:n sote-mallista tehty virkamiesmuistio sisältää virheitä

20.8.2018 klo 03:00
SDP:n mielestä puolueen sote-mallista tehty virkamiesmuistio sisältää runsaasti väärinymmärryksiä ja vääriä tilannearvioita. Muistion mukaan SDP:n malli on vielä "aika tavalla selkiintymätön ja linjaukset ovat osittain ristiriitaisia". SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä tai puolueelta ei ole kysytty mitään muistiota valmisteltaessa. VM:n ja STM:n virkamiesten tekemä muistio pohjautuu verkkosivuilta ja lehtijutuista saatuun tietoon mallista. Muistio kyseenalaistaa mallin perustuslainmukaisuuden. Rinne kiistää tämän. Rinne viittaa huhtikuussa 2016 HS:ssa julkaistuun Vieraskynä-kirjoitukseen, jonka olivat kirjoittaneet Hannes Manninen ja Kimmo Sasi. Rinteen mukaan Mannisen ja Sasin aluekuntamalli on käytännössä sama kuin SDP:n sote-malli. SDP on valmis tarkentamaan oman sote-mallinsa yksityiskohtia.

Hallitus esittää euro- ja maakuntavaalien yhdistämistä

20.8.2018 klo 03:00
Hallitus esittää valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan euro- ja maakuntavaalien yhdistämistä. Vaalit järjestettäisiin 26.5.2019. Aikataulu vaatii sitä, että sote- ja maakuntauudistusta koskeva lainsäädäntö astuu voimaan noin puoli vuotta aiemmin. Uusien maakuntavaltuustojen toimikausi käynnistyisi elokuussa 2019. Hallitus on antanut kesällä vastineen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle perustuslakivaliokunnan lausuntoon soten valinnanvapaudesta. Hallitus esittää, että valinnanvapauspilotit esimerkiksi maakuntien sote-keskuksissa jatkuisivat suunniteltua pidempään.

HUS:n uusi tj Tuominen: Valinnanvapaus tulee väistämättä terveyspalveluihin

20.8.2018 klo 03:00
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n uudeksi toimitusjohtajaksi valitun Juha Tuomisen mukaan valinnanvapaus on terveydenhoidossa vääjäämätön kehityssuunta. Kohta suomalaiset eivät valitse vain oman maan sisällä vaan terveydenhuoltoa saatetaan hakea ulkomailta. HUS:n on pärjättävä tässä kilpailussa. Jokaisen organisaation pitää korjata toimintaansa niin, että se kestää kun ihmiset tekevät valintoja. Myös HUS:n on tehtävä valintoja kohti asiakaslähtöisyyttä ja digitaalisuutta.

Suomessa sydämentahdistimen hakkerointi ei onnistuisi

20.8.2018 klo 03:00
Yhdysvalloissa hakkerit ovat onnistuneet simuloidussa ympäristössä saamaan hallintaansa sydämentahdistimia asentamalla niiden ohjelmointilaitteeseen haittaohjelman. Suomessa on käytössä sama ohjelmisto kuin se, josta tietoturvapuutteita löydettiin. HUS:n tahdistinpoliklinikan apulaisylilääkäri Sami Pakarisen mukaan Suomessa tahdistimiin ei kuitenkaan ole mahdollista päästä samalla tavalla käsiksi. Yhdenkään laitevalmistajan ohjelmointilaitteet eivät ole langattomassa verkossa eikä haittaohjelmien asentaminen sitä kautta onnistu. Terveystalon kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemen mukaan tietoturva on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista kaikessa terveysteknologiassa. Terveystalo ja monet muut yksityiset terveysasemat käyttävät omaa sovellustaan terveystietojen jakamiseen lääkärin ja potilaan välillä. Sovelluksissa käytetään vahvaa tunnistautumista ja kaikki tieto kulkee salattujen yhteyksien kautta. Metsäniemi arvioi, että Suomessa ja EU-alueella ylipäänsä on suhteellisen turvallista käyttää terveysteknologia, koska olemassa on yhteiset turvallisuuskäytännöt, joita myös noudatetaan tarkasti.

Pohjois-Kymen sairaalaan 23 vuodepaikkaa lisää

20.8.2018 klo 03:00
Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea joutui lääkäripulan takia sulkemaan Pohjois-Kymen sairaalan vuodeosastot 2 ja 3 keväällä 2018. Nyt osaston 3 avaaminen uudelleen on varmistunut, kun Carea saa lisättyä lääkärityövoimaa ostopalveluna. Osasto avataan syyskuun puolivälissä. Suljettuna olevan osaston avaaminen lisää käyttöön 23 vuodepaikkaa Pohjois-Kymen sairaalassa. PoKSin osastolla 1 aloittaa syyskuussa yksi uusi virkalääkäri, mikä osaltaan vahvistaa sairaalan lääkäritilannetta. Osaston 2 avautuminen riippuu lääkäriresurssin saatavuudesta, ja tilanne selviää tulevan syksyn aikana.

Robotisaatio mullistaa terveydenhuoltoa

20.8.2018 klo 03:00
Ohjelmistorobotiikan odotetaan tulevan tulevaisuudessa pysyväksi osaksi koko terveydenhuollon hoitoketjua. Muutokset ovat käynnistyneet taloushallinnossa, josta puolet automatisoituu Digital Workforcen toimialajohtaja Tiina Leivon arvion mukaan muutaman vuoden kuluessa. Kliinisessä työssä robotit käsittelevät jo laboratoriotuloksia. Ne voivat myös esim. seurata röntgenvastausten lukemista, raportoida hoitoon pääsystä ja esikäsitellä lähetteitä. Leivo arvioi, että tulevaisuuden juttu terveydenhuollossa ovat potilaiden hoitoon liittyvät laajojen hoitoketjujen automatisoinnit. Leivon mukaan terveydenhuollossa robotisaation vastaanotto on ollut myönteistä, sillä se vapauttaa ihmiset keskittymään ammattitaitoa vaativaan potilastyöhön. Pohjoismaissa sairaaloiden automatisaatioaste on 10-15 %, kun Aasiassa se on jo lähes 90 % ja tuotteita kuljetetaan mobiiliroboteilla. Suomessa kuljetusrobotteja on käytössä kuudessa sairaalassa. Algol Technicsin myyntipäällikkö Tom Holmströmin mukaan liikkuvien robottien hankkiminen on esillä useissa tulevissa sairaalahankkeissa, joissa hoitajat pyritään vapauttamaan tekemään koulutustaan vastaavia tehtäviä. Lähitulevaisuudessa mobiilirobotit voivat esim. kuljettaa sairaalasänkyjä ja toimittaa leikkaussalista välineitä välinehuoltoon.

Pihlajalinnan Tuominen: Markkinatalous toimi Jyväskylän valinnanvapauskokeilussa

20.8.2018 klo 03:00
Pihlajalinna vetäytyy Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta lokakuun 2018 lopulla, koska kokeilu osoittautui yhtiölle kannattamattomaksi. HUS:n toimitusjohtajana aloittava Juha Tuominen kommentoi Ylen Ykkösaamussa Pihlajalinnan sote-päätöstä todeten, että markkinatalous toimi. Tuomisen mukaan Pihlajalinnan päätöksestä Jyväskylässä on kuitenkaan vaikea vetää johtopäätöksiä sote-uudistuksen suhteen, koska siinä julkinen ja yksityinen tuodaan samalle viivalle. Tuominen kiittelee Jyväskylässä tehtyä tarkkaa hinta-arviointia. Hän estäisi yksityisten palveluntarjoajien kustannusten välttelyn riittävällä läpinäkyvyydellä ja luomalla rangaistusjärjestelmän, joka olisi käytännössä taloudellinen sanktio. Tuominen uskoo, että yhteinen sote-sävel löytyy, vaikkei halua sanoa nykyistä esitystä huonoksi tai hyväksi. Jonkinlaista uudistusta kuitenkin tarvitaan.

Carea ottaa käyttöönsä Tiedon Lifecaren vuoden 2019 alussa

20.8.2018 klo 03:00
Carean ja Kymenlaakson kuntien potilastiedot siirtyvät vuoden 2019 alussa yhteiseen potilastietojärjestelmään. Uuden maakunnallisen Lifecare-järjestelmän toimittaa Tieto Oy. Tällä hetkellä tietojen siirtoa viivästyttää se, että Kouvolan, Etelä-Kymenlaakson kuntien ja Carean Effica-järjestelmät ovat erillisisä, kertoo Carean tietohallintojohtaja Matti Ahola. Lifecareen siirretään Kouvolasta ja Careasta kaikki Effica-järjestelmissä olevat terveystiedot noin 10 vuoden ajalta. Etelä-Kymenlaakson kuntien tiedot siirtyvät vuodesta 2015 alkaen. Lifecaren käyttöönotto maksaa Carealle 2,5 milj. euroa. Kymenlaakson liitto on saanut valtiovarainministeriöltä 1,87 milj. euroa maakunnallisiin ict-hankkeisiin, josta osa kohdennetaan uuteen potilastietojärjestelmään ja osa maakunnalliseen taloushallintojärjestelmään. Syksyllä 2018 Carea aloittaa tiedonsiirron ristiintestauksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tulevan Apotti-järjestelmän kanssa. Tarkoituksena on testata, että Apottiin kirjatut Kelan Kanta-palvelun tiedon näkyvät oikein Lifecaren kautta.

Sivut