Hammaslääkäri

Torstai 26.04.2018

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain News Now reports.
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 17 min sitten

Hammaslääkärit haluavat sotessa lisää siirtymäaikaa

25.4.2018 klo 03:00
Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan jokaista suomalaista koskettaa kysymys siitä, miten suun terveydenhuollon palvelut järjestetään osana sote-uudistusta. Liitto on uudistuksen valmistelussa painottanut, että valinnanvapauden tulee turvata kaikille suun terveydenhuollon palvelut vähintään nykylaajuudessa. Järjestelmän toimivuuden kannalta on olennaista, että siinä on riittävästi erikokoisia hoidon tuottajia. Lisää resursseja ja muutoksia vaaditaan julkisten ja yksityisten tuottajien korvausjärjestelmään. Hammaslääkäriliitto esittää, että pienien tuottajien toimintamahdollisuudet on turvattava uudessa sote-järjestelmässä. Liiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola toteaa, ettei Hammaslääkäriliitto hyväksy esityksen pohjana olevaa toimintamallia, joka on johdettu nykyisestä niukkojen resurssien sanelemasta ja pitkiin hoitoväleihin pohjautuvasta terveyskeskuskäytännöstä. Toiminnanjohtaja Matti Pöyry toteaa, että siirtymävaiheen korvausjärjestelmää tulisi jatkaa ainakin vuoteen 2025. Näin saataisiin aikaa kehittää toimiva korvausmalli ja voidaan hyödyntää vasta käynnistyvien suun terveydenhuollon kokeilujen tuloksia.

Podetko hammaslääkärikammoa? Tutkijoiden uusi löytö saattaa säästää sinut hammaslääkäriltä

25.4.2018 klo 03:00
Hammaslääketieteen tutkijat Washingtonin yliopistossa ovat kehittäneet uuden keinon korjata hammaskiillettä. Keinon pohjana ovat peptidit. Tutkimuksessa käytettiin hammaskiilteen amelogeniini-proteiinista eroteltua peptidiä. Tutkijat asettivat peptidiä laboratoriossa keinotekoisesti hampaaseen tehdyn reiän kohdalle, ja huomasivat kiillevaurion korjaantuvan nopeasti. Tutkijat uskovat, että pieniin alkaviin reikiin tehoavaa tuotetta voitaisiin myydä päivittäisissä hammashoitotuotteissa, kuten hammastahnassa tai geelissä.

Hoitovirheeseen menehtyy useammin kuin liikenneonnettomuudessa

25.4.2018 klo 03:00
Arvioiden mukaan Suomessa menehtyy noin 700 - 1700 ihmistä vuosittain hoitovirheen vuoksi. Noin joka kymmenes sairaalapotilas kärsii hoidossa jotakin haittaa, joka sadas potilas saa vakavan haitan ja yhdellä tuhannesta haitta tai virhe voi johtaa kuolemaan. Arvio perustuu muissa maissa tehtyihin potilasturvallisuuskartoituksiin, sillä viranomaisen alaisuudessa toimivaa tilastointijärjestelmää ei Suomessa ole. Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomessa kuoli liikenteessä 258 ihmistä vuonna 2017. Professori Risto Roine Itä-Suomen yliopistosta uskoo lukeman olevan oikea. Tutkimusten mukaan yli puolet terveydenhuollon haittatapahtumista olisi ehkäistävissä. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut potilasturvallisuusstrategian vuosille 2017-2021. Strategian mukaan tilastomittareita aiotaan luoda ja jatkossa myös julkaista.

EVA: EU-tuomioistuimen päätös johtanee sote-tuottajien yhtiöittämiseen

25.4.2018 klo 03:00
Liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist toteavat EVA Arviossa Reilun pelin vartija, että maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan joutua yhtiöittämään sote-uudistuksessa. EU-tuomioistuin antoi helmikuussa 2018 Slovakian sote-järjestelmää koskevan ratkaisun, minkä mukaan maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Yhtiömuoto mahdollistaa sen, että maakuntien tuottajat saavat hallituksiinsa erityisosaamista ja ulkopuolisia hallituksen jäseniä.

Keuhko-, Munuais- ja Silmäsairauksien talot avautuvat Terveyskylä.fi -palveluun

25.4.2018 klo 03:00
Erikoissairaanhoidon verkkopalvelu Terveyskylä.fi kasvaa jälleen. Uudet talot tarjoavat neuvoja mm. keuhkosairauksien itsehoitoon, munuaistautien ehkäisyyn ja silmäsairauksien hoitoon. Uusien talojen lisäksi Terveyskylään on avattu muitakin palveluita, joista osa on kaikille avoimia. Näitä ovat esim, Kuntoutumistaloon avattu Pulmanavigaattori, joka tarjoaa apua perhe-elämän haasteisiin, toimeentuloon ja omassa elämässä jaksamiseen. Oikeudet ja etuudet -osiossa on tietoa sosiaaliturvaetuuksista ja tukimuodoista. Kevään 2018 aikana on avattu oirenavigaattoreita, joiden avulla henkilö saa neuvoja siitä, kannattaako hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ihotautitalossa on Aknen oirenavigaattori, Verisuonitalossa Suonikohjujen oirenavigaattori ja Lastentalossa Lasten oirenavigaattori ja chat. Lähetteellä varustetuille potilaille on HUS-alueella auki jo Tekonivel, Mitraaliläppä-, Kaularanka- ja Nivustyräleikkauspotilaan digihoitopolut. Terveyskylää rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Hammaslääkäreistä pulaa Nokialla

24.4.2018 klo 03:00
Tällä hetkellä nokialainen aikuinen saattaa päästä kiireettömään hammashoitoon puolessa vuodessa. Nokian hammashoitolan osastonhoitaja Eeva Telenius kertoo, että kiireelliseen hoitoon pääsee kolmessa vuorokaudessa ja päivystystapaukset pystytään hoitamaan pääsääntöisesti samana päivänä. Hammashoitola pysyy juuri ja juuri hoitotakuun rajoissa. Teleniuksen mukaan aikojen venyminen johtuu lähinnä siitä, ettei hammaslääkäreitä ole. Kaupungilla on 13 hammaslääkärin vakanssia, mutta kaikkia ei ole saatu täytettyä. Telenius ei osaa sanoa, vaikuttaako asiaan Nokian terveyskeskuksen purkutuomio. Ostopalvelua joudutaan käyttämään jatkossakin, vaikka avoinna olevat hammaslääkärin vakanssit saataisiin täytettyä. Tavoitteena on saada hammashoitolaan ainakin yksi ostopalvelulääkäri touko-kesäkuussa 2018.

Hammashoidon palveluseteleitä jäi käyttämättä runsaasti Helsingissä vuonna 2017

24.4.2018 klo 03:00
Yli puolet kunnallisen hammashoidon palveluseteleistä jäi käyttämättä Helsingissä vuonna 2017. Kaiken kaikkiaan myönnettiin 22 000 palveluseteliä, joista käytettiin vain 40 %. Suurin osa hammashoidon palveluseteleistä jäi käyttämättä. Palveluseteleiden käyttämättä jättäminen on lisääntynyt tasaisesti sen jälkeen, kun setelit esiteltiin vuonna 2013. Helsingin kaupungin vs. johtajahammaslääkäri Merja Auero kertoo, että potilaat ovat kertoneet yhdeksi syyksi monimutkaisen it-järjestelmän. Aueron mukaan järjestelmää kehitetään koko ajan ja hän toivoo sen muuttuvan helpommaksi pian. Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa on yllättynyt, että näin moni hammashoidon palveluseteli jää käyttämättä. Hänen mukaansa hammashoidon palveluseteli on ollut yksi käytetyimmistä palveluseteleistä.

Vuonna 2017 meni ulosottoon yli 350 000 sote-asiakasmaksua

24.4.2018 klo 03:00
Vuonna 2017 ulosottoon meni 355 468 sote-asiakasmaksua. Määrä laski vuodesta 2016 mutta oli yhä suurempi kuin vuonna 2015, ilmenee Valtakunnanvoudinviraston tilastoista. Sosten erityisasiantuntijan Anne Perälahden mielestä on hyvä, että ulosottoon edenneiden sote-palveluasioiden määrä on pienentynyt. Luvut eivät kuitenkaan kerro, mitä taustalla on tapahtunut. Määrä ei myöskään kerro sitä, miten monelle ihmiselle ulosotot kohdistuvat.

Essoten potilasturvallisuudelle aiheutui iso riski Effica-järjestelmän häiriöstä

24.4.2018 klo 03:00
Essoten potilasturvallisuudelle aiheutui iso riski Effica-tietojärjestelmän häiriöstä. Päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä kertoo, etteivät lääkärit välttämättä pystyneet tekemään päätöksiä ajantasaisiin potilastietoihin pohjautuen. Esimerkiksi potilaan aiempi sairaushistoria jäi pimentoon ja kaikkia antibiootteja ei ole tietokatkon aikana annettu silloin, kun olisi pitänyt. Häiriöt on paikannettu palvelinalustaan Tieto Oyj:n konesalissa. Vastuun kantaa palveluntoimittaja. Häiriön vuoksi päivystyksessä on odotettavissa ruuhkaa.

Hoito-ohjeiden arvioinnissa voidaan hyödyntää joukkoälyä

24.4.2018 klo 03:00
Oulun yliopistossa on kehitetty Kipuriihi-joukkoälyalusta, joka on uudenlainen tietopankki, jonne kootaan sekä lääkäreiden että maallikoiden hoito-ohjeita alaselkäkivun eri hoitomuodoista. Oulun yliopiston jokapaikan tietotekniikan tutkijatohtorin Simo Hosion mukaan joukkoälyn ajatuksena on, että kun tarpeeksi moni yksittäinen ihminen antaa oman arvionsa, arvioiden summa on keskimäärin viisaampi kuin yksittäisen ihmisen arvio. Menetelmällä saadaan nettikohinasta esiin vertaisarvioituja hoitokeinoja. Kipuriihen käyttäjät voivat painottaa hoitoarvioita etsiessään mm. hintaa, tehokkuutta tai nopeutta. Oulun yliopiston fysiatrian professorin Jaro Karppisen mukaan kipuriihestä on apua myös lääkäreille. Lääkärit näkevät millaisia hoitoja potilaat arvostavat ja miksi. Tutkijat haluaisivat hyödyntää joukkoälyä myös laajemmin terveydenhoidossa. Kaikista suomalaisista kansantaudeista voitaisiin koota tietopankki, jossa olisi potilaiden ja lääkäreiden arvioita. Arviot saataisiin helposti koottua mm. psoriasiksen, reuman, pääkivun ja migreenin hoidosta.

Virolahti hyväksyi Kymenlaakson sotekuntayhtymän perustamisen

24.4.2018 klo 03:00
Virolahden kunnanvaltuusto on hyväksynyt Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän muutetun perussopimuksen. Maakuntaan syntyy vuoden 2019 alussa toimintansa aloittava sote-kuntayhtymä, joka jatkaa vuoteen 2020. Sote-kuntayhtymän palvelutuotanto siirtyy tuolloin maakunnan liikelaitokseen.

OYSin uusien tilojen rakentaminen voi nopeutua

24.4.2018 klo 03:00
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma kertoo, että Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) uusien tilojen rakentamista voidaan vielä pyrkiä nopeuttamaan, jotta sairaalan ydintoiminnot saataisiin käyttöön nopeammin. Esimerkiksi OYSin yhteispäivystys voisi saada uudet tilat jopa noin neljä vuotta arvioitua aiemmin. Luoma korostaa, ettei mitään päätöksiä ole vielä tehty. Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 -hankkeen on arvioitu valmistuvan reilusti 2030-luvun puolella, mutta uusien suunnitelmien mukaan jo vuosina 2028-2030.

Osaaminen ja asenne selittävät sähköisten sote-palvelujen käyttöä

24.4.2018 klo 03:00
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tutkimuksen mukaan ikä ei selitä sähköisten palveluiden käyttöä. Digiosaaminen ja myönteinen asenne vaikuttavat eniten siihen, kuinka paljon ihmiset käyttävät sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalveluja. THL:n tutkimuspäällikkö Hannele Hyppönen kertoo, että aiempien tulosten mukaan käyttämättömyys johtui iästä, mutta uusin tutkimus osoittaa sen johtuvan osaamattomuudesta. Myönteisimmin sähköisiin sote-palveluihin suhtaudutaan Lapissa, Uudellamaalla ja Keski-Suomessa ja kielteisimmin Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Tutkimuksen mukaan 68 % ihmisistä on käyttänyt ainakin jotain sote-verkkopalvelua vuonna 2017. Eniten on etsitty tietoa terveydestä, sairauksista ja niiden itsehoidosta sekä tehtiin ajanvarauksia. Vain 2 % vastaajista oli käyttänyt lääkärin tai sairaanhoitajan etävastaanottoa. Tutkimustulokset ovat osa STM:n rahoittamaa ja THL:n johtamaa STePS 2.0 -hanketta. Kyselyyn vastasi 4 495 henkilöä keväällä ja kesällä 2017.

CGI yhdisti Tampereen sairaaloiden tietojärjestelmät kolmessa kuukaudessa

24.4.2018 klo 03:00
CGI onnistui yhdistämään Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Hatanpään sairaalan tietojärjestelmät kolmessa kuukaudessa virallisen yhdistämispäätöksen tekemisestä. Samalla Hatanpään sairaalan yli tuhat työntekijää siirtyi uuden potilastietojärjestelmän käyttäjiksi. CGI:n potilasjärjestelmistä vastaavan johtajan Juha Sorrin mukaan projektista saatiin sivutuotteena sote-uudistusta ajatellen arvokasta käytännön kokemusta siitä, mikä palveluntuottajien yhdistämisessä on mahdollista ja millä aikataululla. Hankkeeseen kului yhteensä aikaa 11 kuukautta. Tampere päätti tehdä sote-selvityksen helmikuussa 2017, ja toukokuussa 2017 perustettiin hankeorganisaatio ja annettiin alustava briiffi Hatanpään suunnitelmista. Virallisesti yhdistymisestä päätettiin lokakuun 2017 alussa, ja järjestelmät saatiin toimintaan tammikuussa 2018.

Kysely: Terveystalo edelleen lääkärien mielestä kiinnostavin työnantaja

24.4.2018 klo 03:00
Mediuutisten jokavuotisen työnantajamielikuvatutkimuksen mukaan Terveystalo on houkuttelevin työnantaja sekä lääkärien että opiskelijoiden keskuudessa. Kyselyyn vastasi lähes 450 lääkäriä ja yli 160 lääketieteen opiskelijaa. Tutkimuksen toteutti Kuulas Helsinki. Lääkärit pitivät kolmena tärkeimpänä työnantajan ominaisuutena hyvää työilmapiiriä, johtamista sekä korkealaatuista toimintaa ja palveluita. Opiskelijoiden mielestä tärkeimmät ominaisuudet ovat hyvä työilmapiiri, hyvä johtaminen ja mahdollisuudet kehittyä ja kouluttautua haluamiinsa tehtäviin.

UM ja Hätäkeskuslaitos sopivat päivystystoimintojen siirrosta

24.4.2018 klo 03:00
Ulkoministeriö ja Hätäkeskuslaitos ovat sopineet, että konsulipalvelulain mukaisia ulkoministeriön päivystystoimintoja siirretään Hätäkeskuslaitoksen hoidettavaksi Keravalle elokuusta 2018 alkaen. Tehtävät siirtyvät aluksi kahden vuoden määräajaksi. Nyt siirrettävät päivystystoiminnot ovat avustavia asiakaspalvelutehtäviä, kuten Suomen kansalaisen tai Suomessa pysyvästi asuvan ulkomaalaisen auttaminen ulkomailla sairauden, tapaturman, onnettomuuden tai rikoksen vuoksi. Muutoksista tiedotetaan yksityiskohtaisemmin kesän 2018 aikana.

Heikkilä: Vähittäiskauppa pysyy S-ryhmän päätoimialana

24.4.2018 klo 03:00
SOK:n pääjohtajan Taavi Heikkilän mukaan vähittäiskauppa pysyy S-ryhmän päätoimialana, vaikka ryhmässä onkin laajennettu liiketoimintaa muille aloille. Vähittäiskaupassa halpuuttaminen jatkuu. Toinen tärkeä asia tarjonnan parantaminen. Hedelmä- ja vihannesosastoihin panostetaan ja toinen painopistealue on premium-tasoinen ruokakauppa. Heikkilän mukaan eräät alueosuuskaupat ovat lähtemässä mukaan terveydenhoitoon. Ryhmällä ei ole asiasta päätöstä. Heikkilän mielestä on selvitettävä, ottaako S-ryhmä terveydenhoidon liiketoiminnakseen. Laajentamisessa on myös vaaransa, minkä vuoksi riskit pitää arvioida.

Poistaisiko lääkäreiden suoriteperusteinen palkkaus jonot terveyskeskuksista?

23.4.2018 klo 03:00
Aalto-yliopiston Sotera-instituutin professori Erkki Vauramo ja joukko muita asiantuntijoita esittävät tuoreessa raportissaan "Sote-palvelut muuttuvat uudistuksesta huolimatta", että lääkäreiden palkkausta muutettaisiin enemmän suoriteperusteiseksi. Raportin on julkaissut Kunnallisalan kehittämissäätiö. Samoilla linjoilla on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén. Suomen terveyskeskuksissa on jo pitkään ollut tilanne, etteivät kysyntä ja tarjonta kohtaa avosairaanhoidossa. Tilanne vaihtelee maakunnittain, mutta esim. maaliskuussa 2018 yli kaksi viikkoa lääkäriaikaa jonottaneita oli keskimäärin noin 40 % potilaista. Vauramon mielestä lääkärille pääsyn ongelmat johtuvat Suomessa juuri kuukausipalkkajärjestelmästä. Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm kertoo terveyskeskuslääkäreiden palkkauksen koostuvan eri malleista. Keskimäärin potilaskäyntien, lausuntojen ja toimenpiteiden osuus terveyskeskuslääkäreiden palkasta on noin 10 %. Työnantajan ja työntekijöiden näkemykset eriävät. Lindholmin mukaan vahvasti suoriteperusteinen palkkamalli ei ole Lääkäriliiton tavoitteena. Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo työantajan pyrkivän siihen, että suoritepalkkauksen osuus kasvaa. Moni asiantuntija vastustaa puhtaasti käynti- ja toimenpidepalkkaukseen perustuvaa palkkamallia. Soteasiantuntija, emeritusprofessori Martti Kekomäen mielestä lääkäreiden palkkaus ei voi perustua pelkkään potilasmäärään. Terveydenhuollon tavoitteena ei ole runsas määrä käyntejä vaan terveys, jota se tuottaa. Samaa mieltä ovat THL:n järjestelmät-osaston johtaja Markku Pekurinen ja Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola. Lääkärien palkkamalli on nyt ajankohtainen, sillä Kuntatyönantajat ja Lääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Eläinlääkäriliiton muodostama Lääkärikartelli ry pohtivat parhaillaan uutta palkkiomallia maakuntiin. Pohdinta liittyy sote-uudistukseen.

Nuuskan käyttö jättää suuhun peruuttamattomat jäljet: "Ei lisää vientiä sinkkumarkkinoilla"

23.4.2018 klo 03:00
Jo yksi nuuskan käyttökerta näkyy suun limakalvoilla. Pitkäaikaisen käytön jälkeen suuhun muodostuu norsunnahkamaista pintaa, vetäytyneet ikenet saattavat tulehtua ja hampaisiin voi tulla voimakkaitakin värjäytymiä. Pitkän käytön vaikutukset eivät palaudu koskaan, korostaa kuopiolainen erikoishammaslääkäri Tuomas Saxlin. Hänen mukaansa nuuskan käyttö paljastuu hammaslääkärissä välittömästi. Nuuskapotilaita käy vastaanotoilla yhä useammin. Monet nuoret saattavat kuvitella, että nuukan käyttö on turvallista. "Kiinnityskudoksen menetys eli ienvetäymät eivät palaudu koskaan", korostaa erikoistuva hammaslääkäri Julia Ylä-Jussila. Hammaslääkärien mukaan nuuska koukuttaa erittäin helposti ja sisältää monin kerroin enemmän nikotiinia kuin tupakka. - Artikkelissa on kuva nuuskankäyttäjän suusta. Kuvan lähteenä on Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hammaslääkäreitä on vaikea saada Nokialle – Kiireetöntä aikaa saattaa joutua odottamaan yli puoli vuotta

23.4.2018 klo 03:00
Nokian hammashoitolassa on ruuhkia kiireettömässä hoidossa. Jopa sadat kuntalaiset joutuvat odottamaan aikaa yli puoli vuotta. Hoitotakuun rajoissa pysytään juuri ja juuri, kertoo osastonhoitaja Eeva Telenius. Avoimiin paikkoihin ei ole saatu riittävästi hakijoita. Hammaslääkäreiden vaihtuvuus on ollut ongelma, sillä aikoja on jouduttu siirtämään lääkäriltä toiselle. Ostopalveluiden käyttö ei ole myöskään helpottanut tilannetta.

Sivut