Hammaslääkäri

Sunnuntai 21.10.2018

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain News Now reports.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 23 min sitten

Hammashoito täyttää 110 vuotta

19.10.2018 klo 03:00
Turun kaupungin suun terveydenhuolto täyttää 110 vuotta. Etappia juhlitaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa 22.–24. lokakuuta. Hammashoitoloissa ja Turun kävelykadulla lapsiperheitä viihdyttää Tuttikeiju ja terveyskioski Suukista saa suun terveyteen liittyvää neuvontaa.

Turvapaikanhakijoille luodaan valtakunnallinen alkuterveystarkastusmalli

19.10.2018 klo 03:00
Suun terveyden ongelmat, tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä mielenterveyden oireet ovat turvapaikanhakijoiden tavallisimpia terveysongelmia. Turvapaikanhakijoille järjestettävät alkuterveystarkastukset ovat tavallisin syy käydä vastaanottokeskuksen hoitajan vastaanotolla. Tiedot perustuvat valtakunnallisen turvapaikanhakijoiden vastaanoton potilastietojärjestelmän tietoihin vuosilta 2015-2016. Tutkittua tietoa turvapaikanhakijoiden terveydestä, palvelujen tarpeesta ja niiden käytöstä Suomessa on ollut toistaiseksi vähän. THL:n koordinoimassa Turvapaikanhakijoiden alkuterveystarkastuksen valtakunnallisessa kehittämishankkeessa (TERTTU) luodaan valtakunnallinen alkuterveystarkastusmalli sekä kehitetään turvapaikanhakijoiden terveyden ja palveluntarpeiden seurantaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kanssa.

Ifin kysely: Joka viides suomalainen käynyt lääkärissä ulkomailla

19.10.2018 klo 03:00
Ifin teettämän kyselyn mukaan lähes joka viides suomalaismatkailija on käynyt lääkärissä ulkomailla omien tai perheenjäsenten vaivojen takia. Useampi kuin joka toinen kaikenikäisistä suomalaisista on lääkärikäynnillä eniten huolissaan siitä, tuleeko ymmärretyksi vieraalla kielellä. Seuraavaksi eniten huolestuttavat oikean hoitopaikan löytäminen, kustannukset sekä paikallisen lääkärin totutusta poikkeavat näkemykset hoidosta. Vain joka yhdeksättä ei huolestuta mikään lääkärillä asioinnissa. If pyrkii laskemaan kynnystä neuvojen ja avun hakemiseen uudella älypuhelimeen ladattavalla HelpMe-sovelluksella. Sieltä vapaa-ajan matkavakuutusasiakkaat saavat ilmaista palvelua ympäri vuorokauden äidinkielellään.

Noona Healthcare jatkaa yhteistyötä HUSin ja Taysin kanssa

19.10.2018 klo 03:00
Yhdysvaltalaiselle Varianille myyty syöpäpotilaiden etäseurantaan erikoistunut Noona Healthcare jatkaa yhteistyötään HUSin ja Taysin kanssa. Noona Heathcaren toimitusjohtaja Jani Ahonala toteaa, että suomalaissairaaloilla ja erityisesti HUSilla ja Taysilla on lähivuosina suuri rooli Noonan kehittämisessä. Taysin kanssa on rakennettu syöpätautien moduleja, joiden avulla voidaan kerätä räätälöidysti potilailta juuri sitä tietoa, joka on kussakin taudissa ja sen vaiheessa olennaista. Hyks Syöpäkeskuksen kanssa Noonalla taas on meneillään nelivuotinen EU-rahoitteinen Bounce-projekti. Hyksin vetämässä tutkimuksessa etsitään tekijöitä, joista voidaan tunnistaa rintasyöpäpotilaista ns. hitaat toipujat.

Attendo hieroo kiinteistökauppoja sadan kunnan kanssa

18.10.2018 klo 03:00
Kunnissa mietitään kuumeisesti vanhojen sote-rakennusten tulevaisuutta. Attendo neuvottelee parhaillaan kiinteistökaupoista sadan kunnan kanssa. Toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen mukaan aloite on tullut kunnilta. Attendo tavoittelee kiinteistöjä, joista kunnat ovat valmiita luopumaan. Kauppoja on jo tehty kymmeniä, tai ainakin neuvottelut ovat lähes maalissa. Joissakin kunnissa kuten Polvijärvellä kaupat ovat kaatuneet valtuustossa. Karjalaisen mukaan valituksiakin tehdään. Hänen mielestään kuntien päättäjillä on sitkeitä harhaluuloja kuten se, että siirtyvän henkilöstön palkat lakisivat tai asiakkaiden maksut muuttuisivat. Hän haluaa kyseenalaistaa julkisten palvelujen paremmuuden. Attendo haluaa, että Suomeen tulee tasapuoliset markkinat eli yksityinen ja julkinen toiminta saatetaan samalle viivalle.

Puheentunnistus kaikkien lääkäreiden käyttöön HUSissa

18.10.2018 klo 03:00
Digitaalinen puheentunnistus tulee HUSissa vuoden sisällä kaikkien lääkärien käyttöön, kun Apotti-tietojärjestelmän käyttöönotto etenee. Samalla manuaalisen tekstinkäsittelyn tarve vähenee. HUSissa työskentelee 330 tekstinkäsittelijää, jotka purkavat miljoonia saneluita vuosittain. Uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen kaikki sanelut menevät puheentunnistusteknologian läpi. Puheentunnistus muuttaa lääkärin sanelut suoraan tekstiksi. Puheentunnistus on ainakin viisi kertaa halvempaa kuin tekstinkäsittelyn käyttäminen. Tekstinkäsittelijöille ei ole tulossa irtisanomisia, vaan heistä on tarkoitus kouluttaa osastosihteereitä, josta on kova pula.

Oulaskankaan sairaalan synnytysten jatko auki, yt-neuvottelut alkavat

18.10.2018 klo 03:00
Oulaskankaan sairaala Oulaisissa sai kesällä 2018 STM:ltä poikkeusluvan jatkaa synnytystoimintaa vuoteen 2021 saakka, vaikka KHO päätti lakkauttaa sen vuoden 2018 loppuun. Nyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on kuullut Valviralta, ettei poikkeuslupa kumoakaan KHO:n päätöstä. Tämän vuoksi sairaanhoitopiiri aloittaa koko Oulaskankaan sairaalan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Johtaja Ilkka Luoman mukaan epäselvässä tilanteessa täytyy varautua erilaisiin skenaarioihin. Synnytystoiminnan jatkaminen edellyttäisi hänen mukaansa ministeriön myönteisen poikkeusluvan lisäksi sitä, että Valvira vakuuttuu sairaanhoitopiirin tekemien parannusten riittävyydestä suhteessa lainsäädäntöön ja asetuksiin. Lisäksi Valviran täytyy ehtiä tehdä uusi valvonta ja arvio ja tältä osin myönteinen päätös, joka kumoaisi sen aiemman päätöksen lakkauttaa synnytystoiminta. Vielä ei tiedetä, paljonko irtisanomisia mahdollisesti tehdään. Asiaa vaikeuttaa se, että synnytysten tulevaisuus on aivan auki. Yt-neuvottelut koskevat synnytystoiminnan lisäksi psykiatrian toiminnan uudelleen organisointia.

STM käynnistää valmistelun vaihtoehtohoitoja koskevasta lainsäädännöstä

18.10.2018 klo 03:00
Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitetaan vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelu seuraavaa hallituskautta varten. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on antanut tehtäväksi lakivalmistelun käynnistämisen, sillä tarkempaa lainsäädäntöä vaihtoehtohoidoista on toivottu perustellusti jo kauan. Vaihtoehtohoidoilla tarkoitetaan viralliseen terveydenhuoltoon kuulumattomia hoitoja, joita voivat antaa niin terveydenhuollon ammattihenkilöt kuin alan ulkopuolella toimivat henkilöt. Vaihtoehtohoitojen tarjoaminen, markkinointi ja käyttö on lisääntynyt. Tällä hetkellä vaihtoehtohoidoista on vain hyvin yleisluonteista säätelyä. Vähäinen sääntely, valvonnan puutteellisuus ja asiakkaan heikko oikeusturva on nähty ongelmallisena. Erityisesti hoitojen turvallisuus ja harhaanjohtava markkinointi ovat aiheuttaneet ongelmia.

Siun sote Kanta-palvelujen kuva-aineistojen arkiston käyttäjäksi

18.10.2018 klo 03:00
Pohjois-Karjalan sote-kuntayhtymä Siun sote on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön Kanta-palveluihin kuuluvan kuva-aineistojen arkiston. Palveluun arkistoidaan mm. röntgen- ja magneettikuvausten kuva-aineistot ja niihin liittyvät lausunnot ja muut merkinnät. Tietojärjestelmäsuunnittelija Eija Käyhkön mukaan Siun sote haluaa edistää kansallisesti tärkeää asiaa ja vaikuttaa siihen, että ratkaisut ovat terveydenhuollon organisaation kannalta järkeviä. Siun sote toteaa aineiston käytön helpottavan ja nopeuttavan potilaan hoitoa. Omakannassa voi tutustua omiin kuvantamistuloksia koskeviin lausuntoihin, mutta varsinaiset kuvantamistutkimusten kuvat eivät näy potilaille.

JHL kaksipäiväiseen lakkoon 22.10.2018, Super ja Tehy vuoronvaihtokieltoon

18.10.2018 klo 03:00
JHL aloittaa maanantaina 22.10.2018 kaksipäiväisen poliittisen lakon. Sillä vastustetaan hallituksen esitystä heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Lakko kohdistuu siivoukseen, kiinteistönhuoltoon, ruokapalveluihin ja liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimeen. JHL:n mukaan tämä voi tarkoittaa mm. sitä, ettei kouluissa, päiväkodeissa tai vanhuspalveluissa ole tarjolla ruokaa lakon aikana. Myös osa kirjastoista, kulttuurikeskuksista ja kuntien liikuntapaikoista pysyy kiinni. JHL on valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu edelleen. Super ja Tehy ovat puolestaan julistaneet kaksiviikkoisen vuoronvaihtokiellon, joka alkaa 22.10. Senkin syynä on hallituksen esittämä irtisanomislaki.

Janakkalan Tervakoskelle esitetään uutta terveysasemaa

18.10.2018 klo 03:00
Janakkalan tekninen lautakunta esittää, että Tervakoskelle rakennettaisiin uusi terveysasema. Se tulisi nykyisen terveysasema-kirjaston paikalle. Kirjasto on tarkoitus siirtää tulevan koulukeskuksen yhteyteen. Noin 1 700 neliön terveysasema maksaa noin 4,19 miljoonaa euroa. Nykyisen rakennuksen peruskorjaus olisi maksanut noin 3,92 miljoonaa euroa. Hanke on määrä rahoittaa kiinteistö-leasingilla.

Sote-mietinnöt uhkaavat viivästyä edelleen

18.10.2018 klo 03:00
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas.) arvioi, ettei valiokunta saa sote-mietintöjään välttämättä valmiksi vielä viikolla 43/2018. Avoimia asioita on aika paljon. Viikolla 44 eduskunnassa on syysloma, joten sote-paketti ehtinee takaisin perustuslakivaliokuntaan vasta marraskuussa. Myös hallituspuolueissa aletaan hiljalleen varautua sote-paketin mahdolliseen kaatumiseen. Timo Heinosen (kok.) mukaan uudistus uhkaa kariutua, jos esitystä muutetaan sote-valiokunnassa. Kokoomus irtautuu paketista, jos valinnanvapautta heikennetään vielä lisää. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistuttaa hallituspuolueiden sitoutuneen uudistuksen toteuttamiseen tällä hallituskaudella. Sote-valiokunta laatii kolme mietintöä, jotka koskevat maakuntia valinnanvapautta ja tuottajalakia. Ne lähetetään yhtenä pakettina perustuslakivaliokuntaan, josta paketin on määrä palata vielä kerran sote-valiokuntaan ennen eduskunnan suuren salin käsittelyä.

KT ja Lääkärikartelli jatkavat neuvotteluja uudesta lääkärisopimuksesta

17.10.2018 klo 03:00
KT Kuntatyönantajat ja Lääkärikartelli (Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Eläinlääkäriliitto) jatkavat neuvotteluja uudesta lääkärisopimuksesta 2020. Tavoitteena on, että seuraavaan sopimukseen neuvotellaan palkkaus- ja työaikajärjestelmä niille yksiköille, jotka tuottavat julkisen sektorin sote-palveluja. Neuvottelutulos voi sisältää siirtymäaikoja. Uuden palkkausjärjestelmän tavoitteena on vastata paremmin tulevaisuuden terveydenhuollon tarpeita. Neuvotteluosapuolet ovat analysoineet palkkauspilottien tuloksia ja jatkavat järjestelmän kehittämistä ottamalla palaute huomioon. Palkkausjärjestelmän pitää ottaa huomioon työtehtävien erityispiirteet. Nykyisiä paikallisia sopimuksia voidaan jatkaa 31.3.2020 saakka.

Ulkomailla valmistuneet lääkärit odottavat vuosia lupaa tehdä töitä

17.10.2018 klo 03:00
Kymmenet ulkomailla valmistuneet lääkärit odottavat Suomessa tälläkin hetkellä, että Valvira hyväksyisi heidän tutkintotodistuksensa. Todentamisvaihe voi kestää jopa puolitoista vuotta. Vantaalla asuva Eter Kvirikashvili valmistui Georgiassa naistentautien erikoislääkäriksi ja työskenteli vuosia alalla. Suomessa hän on odottanut työlupaa jo vuodesta 2014. Tilanne on erikoinen, koska Suomessa on lääkärinvirkoja täyttämättä. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila kertoo, että tilanne vaihtelee paljon alueellisesti. Hänen mukaansa kaikilla Suomessa toimivilla lääkäreillä ei ole riittävää suomen kielen taitoa. Nyt lääkäreillä käytettävä kielitesti ei ole tasoltaan riittävä, ja vaatimuksia ollaankin kiristämässä.

Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sh-piiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä

17.10.2018 klo 03:00
Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ovat ryhtyneet selvittämään yhteisten hoito- ja palveluketjujen toimivuutta. Tavoite on lisätä kustannustehokkuutta ja hillitä menoja. Ensimmäisessä vaiheessa analysoidaan yli 75-vuotiaiden oululaisten sote-palvelujen käyttöä ja pyritään löytämään keskeisimmät muutostarpeet. Yli 75-vuotiaiden sote-palveluihin käytettiin vuonna 2017 noin 155 miljoonaa euroa. Oulun kaupungin vuoden 2018 hyvinvointipalvelujen talousarvio on ylittymässä 15,5 miljoonaa euroa, vaikka talousarvioon lisättiin noin 5 miljoonaa euroa edellisvuoden tilinpäätökseen verrattuna.

Stuk: Sote-uudistuksessa huomiota säteilyturvallisuuteen

17.10.2018 klo 03:00
Säteilyturvakeskus muistuttaa, että sote-uudistuksessa pitää olla tarkkana myös säteilyturvallisuuden kanssa. Vuoden 2017 lopussa terveydenhuollossa oli noin 1 700 säteilyn käyttöä koskevaa turvallisuuslupaa. Sote-uudistus tuo paljon vanhojen lupien lakkautuksia ja uusien hakua. Yksityistämisessä säteilyn käyttäjiksi tulee tahoja, joilla ei ole pitkää kokemusta säteilyturvallisuudesta. Yritykset tekevät isoja investointeja laitteistoihin, ja taloudellinen paine saattaa lisätä turhia kuvauksia. Stukin valvontaosatonjohtaja Tommi Toivonen muistuttaa, että säteilyn käytön tulee perustua lääketieteelliseen tarpeeseen, sillä säteilyannos lisää aina syöpäriskiä. Nykyään säteilyturvallisuuteen ei Toivosen mukaan liity suuria ongelmia. Vuonna 2017 Stuk sai 84 ilmoitusta terveydenhuollossa tapahtuneista tilanteista. Merkitykseltään vähäisempiä tapauksia oli noin 1 100. Röntgenkuvia otetaan vuosittain 3,6 miljoonaa, eivätkä hammaskuvat sisälly määrään. Lupien käsittelypiikki voi tuoda lähivuosina ruuhkaa Stukiin, mutta Toivonen ei usko urakan kasvavan ylivoimaiseksi.

Saarikko tilaa ulkopuolisen selvityksen keskittämisasetuksesta

17.10.2018 klo 03:00
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tilaa keskittämisasetuksen toimeenpanosta ulkopuolisen selvityksen. Asetus keskittää mm. vaativia leikkauksia ja sydänhoitoja keskussairaaloista yliopistosairaaloihin. Saarikko kertoo, että selvityksen tavoite on tarkastella asetusta etenkin päivystyksen turvaamisen ja osaajien riittävyyden näkökulmasta. Eri alueiden suurimmat huolet liittyvät näihin asioihin. Selvitys aloitetaan mahdollisimman pian ja sen työ aloitetaan Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta. KYSin erityisvastuualueen johto on ollut Saarikon kutsusta koolla sosiaali- ja terveysministeriössä. Saarikko kertoo, että työnjaon hiomisessa kohti keskittämisasetuksen mukaista järjestämissopimusta ollaan aivan loppusuoralla.

Tutkimus: Osuustoiminta voi auttaa soteen mukaan tähtääviä palvelutuottajia

17.10.2018 klo 03:00
Osuustoimintamalli sopisi hyvin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajayrityksille, mutta mallia koskevalle osaamiselle ja tiedolle olisi paljon lisätarvetta, kertoo PTT:n, Nordic Healthcare groupin ja Idekoopin tutkimushanke. Sote-alalla on toistaiseksi vasta vähän osuuskuntia. Suomessa on sote-palveluja tuottavia osuuskuntia vain 56 (Tilastokeskus) tai 71 (Valviran Valveri-rekisteri). Malli sopisi hyvin sote-alalle, sillä osuustoiminnan ja sosiaali- ja terveysalan arvomaailmat vastaavat hyvin toisiaan. Osuuskuntamalli voisi auttaa pieniä sote-toimijoita täyttämään sote-uudistuksen asettamat uudenlaiset tekniset vaatimukset palveluntuottajille. Osuustoimintaa koskevalle tiedolle ja osaamiselle olisi huomattavasti lisätarvetta. Tietoa puuttuu mm. rahoittajatahoilta. Osuuskuntia koskevan tutkimuksen ja opetuksen puute vaikeuttaa myös osaavan henkilökunnan ja luottamushenkilöiden löytämistä. Lisäksi huomattiin, että osuuskunnista, yleishyödyllisistä toimijoista ja jopa ylipäänsä sote-palveluntuottajista on yllättävän vaikeaa löytää kattavia tilastoaineistoja. Lyhyellä tähtäimellä osuuskuntamallin suurimmat mahdollisuudet sotessa tulevat vanhojen, suurten osuuskuntien ns. toimialaliukumista. Suomessa viisi finanssisektorilla sekä vähittäiskaupanalalla toimivaa osuustoimintayritystä on tullut mukaan sote-palveluihin (mm. OP Ryhmä, Osuuskunta Tradeka).

Hinta on jo nyt monille hammashoidon esteenä

16.10.2018 klo 03:00
Eduskunta alkaa joulukuussa 2018 käsitellä lakiluonnosta asiakasmaksulaiksi. Myös hammashoidon maksut voivat tulevaisuudessa kerryttää terveydenhuollossa olevaa maksukattoa. Tähän saakka hammashoidon maksut eivät ole kerryttäneet maksukattoa. Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry ei halua arvioida, miten sote-uudistus vaikuttaisi hammashoidon asiakasmaksujen kehittymiseen, mutta toteaa valtiovarainministeriön arvioineen soten kustannuksia alakanttiin suun terveydenhuollossa. Maksukattomuutosta Pöyry pitää tärkeänä hammashoidon asiakkaan kannalta. Maksukatto parantaisi nimenomaan niiden ihmisten tilannetta, joilla on suuri hoidon tarve. Sote-uudistuksen myötä hammashoidon asiakasmaksut voivat kuitenkin nousta niin korkeiksi, ettei kaikilla ole varaa hoidattaa hampaitaan tarpeeksi hyvin. Jo nyt julkisen hammashoidon asiakasmaksut ovat paljon korkeammat kuin muun julkisen terveydenhuollon. Etelä-Pohjanmaalla toimivan Soiten ylihammaslääkäri Martti Lilja kertoo, että tarpeellinen hammashoito on jo monelle liian kallista. Ihmisten eriarvoisuus vain kasvaa, jos hammashoidon asiakasmaksut nousevat. Pöyry jakaa Liljan huolen. Julkisen puolen hammaslääkärit käyvät potilaiden kanssa neuvotteluja siitä, miten kalliita operaatioita voidaan tehdä. Lännen Media on kysynyt hammashoidon ammattilaisilta, miten sote-uudistus vaikuttaisi hammashoidon jonoihin. Noin 40 % arvioi uudistuksen voivan pidentää kiireettömän hammashoidon jonoja ja noin neljännes arvioi hoitoon pääsyn nopeutuvan.

Avi: Potilaan on saatava Tampereella arkisin heti yhteys terveyskeskukseen

16.10.2018 klo 03:00
Länsi- ja Sisä-Suomen avi on antanut Tampereen kaupungille määräyksen, että potilaan tulee saada arkipäiväisin välittömästi yhteys terveyskeskukseen. Tarvittavat toimenpiteet tulee suorittaa helmikuun 2019 loppuun mennessä. Avi on samassa päätöksessään antanut huomautuksen kaupungille vastaisen varalle siitä, että potilaan tulee päästä hammaslääkäriin viimeistään kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista. Terveyskeskuksen tulee ilmoittaa potilaalle hoitoon pääsyn ajankohta. Nyt kiireetön hoitoon pääsy ei toteudu Tampereen kaupungissa hoitotakuusäännösten mukaisesti.

Sivut