Hammaslääkäri

Keskiviikko 21.08.2019

Nuori poraa

Kolmen viikon kultakausi

Oli luennon aiheena sitten implantti tai aktivaattori, vetäjänä on Suomessa poikkeuksetta huipputason kliinikoita. Vaikka heidän kaikki oppinsa ottaisi mukaansa omaan työhön, yksi tekijä jää silti puuttumaan. Monella guruksi tunnetulla on vastaanotollaan jotain sellaista, mitä nuori hammaslääkäri ei ole välttämättä koskaan kokenut. Vuosikymmenten kanssakulkija, kaikessa yhteen hioutunut oikea käsi, ihka oikea vakihoitajapari.

Eettinen foorumi pelastaa yöunet

Yleensä kaikki sujuu hyvin.

Kiireellistä tutkimusta varten järjestetään aika jonon ohi, kärsimystä lievitetään parhaan mukaan ja potilaalle annetaan jatkoaikoja röntgennäkymän, ei katuosoitteen mukaan. Mikään eettinen pulma ei ole vienyt yöunia, vaan olen voinut nukkua yöt läpi katsellen kaikenlaista muuta: kerrasta toiseen toistuvia yo-kirjoituksia (monen lääkärin vakiouni pääsykokeiden lisäksi) ja seikkailuja Intian Jaipurissa, jossa en ole oikeasti koskaan käynyt.

Helsinki, aina luentoja isompi reissu

Lähtö Helsinkiin koulutukseen on kannattanut aina. Kun täyttää Apollonian kurssipalautetta lentokentällä muutama tunti luentojen jälkeen, tuntuu usein siltä, että on päässyt osallistumaan maailman jännimpään päivään. Viereisellä lähtöportilla salkkumies lukee sanomalehdestä Forbesin 100 vaikutusvaltaisimman talousvaikuttajan listaa, kun minä taas tunnen juuri tavanneeni oman elämäni vaikutusvaltaisimman kärkikymmenikön (kaikki töissä Töölössä).

Silti on paljastettava, ettei lähtö niihin Helsingin koulutuksiin suju ihan kivuttomasti.

Muinaiset hampaat, uusi työ

Pärjäisimme hammaslääkäreinä vaikka muinaisessa Egyptissä. Kleopatran alaleukahermo löytyisi samasta kohdasta, mistä omiltakin potilailta, ja saisimme kuningattaren puutumaan, vaikka se olisi viimeinen tekomme. Kheopsin raksatyömaalla paljastuisi tutun näköistä parodontiittia, naksuvia leukaniveliä ja dens in denteä. Suu ei paljon ole parissa vuosituhannessa päivittynyt.

Preventio – ympäristöteoista paras

Käytännön harjoittelua tekevien kandien kanssa nousee nykyisin esille ulottuvuus, johon en ole osannut varautua. Kun käymme yhdessä läpi yliopiston leimoin varustettua kandin arviointimatriisia tavoitteineen, tätä aihetta ei sieltä spesifisti löydy: nuori hammaslääkäri haluaa ymmärtää myös suun terveydenhuollon ympäristövaikutuksia.

Pappakollegoiden seurassa

Useaan kertaan, kun hammaslääkärille on tarvittu sijaista, hätiin on tullut vanha kollega. Vanha, vanha kollega.

Sellainen, joka on tavallaan eläkkeellä, mutta kuukausi kuukaudelta kuitenkin täysillä työelämässä. Joka kertoo, että tämä on viimeinen keikka, mutta joka viimeisenä työpäivänään myöntää ottaneensa sittenkin vastaan vielä yhden pikku pätkän Pälkäneellä.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Nuori poraa