Hammaslääkäri

Tiistai 19.03.2019

Sote-uudistus

Sote soten jälkeen

Tämän Hammaslääkärilehden ilmestyessä luultavasti tiedetään, miten sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen uudistukselle eduskunnassa kävi. On esitetty hyviä perusteita toivoa sekä uudistuksen läpimenoa että sen kaatumista. Perustuslakivaliokunnan tuoreessa mietinnössä edellytettiin vielä monia muutoksia, mutta erityisesti kiistojen keskiössä on tällä hallituskaudella ollut valinnanvapaus.

Entten tentten sotesta

Arvuutteluksi menee, miten sote-uudistuksen käy. Kyse on merkittävästä yhteiskunnallisesta ja kansalaisiin vaikuttavasta uudistuksesta. Yhteisymmärrys muutosten välttämättömyydestä on laajaa, mutta muun muassa järjestämisvastuun siirtäminen uusille maakunnille ja asiakkaan laajaan valinnanvapauteen liittyvät menettelytavat ovat jakaneet mielipiteitä jyrkästi.

Sopimusmallit tekeillä – vain musta väri kelpaa

Ennen juhannusta kirkkaimmat sotevalot osuivat maan hallituksen vastineeseen perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon. Lakiesityksen käsittely jatkuu sen pohjalta eduskunnassa lähiviikkoina. Valinnanvapauslain kohtalo ratkeaa kuitenkin vasta kesän jälkeen.

Samaan aikaan on pyydetty lausuntoja alemman tasoisesta, mutta erittäin tärkeästä asiasta. Sote-uudistuksen kansallisessa valmistelussa on laadittu asiakirjamalleja niistä sopimuksista, joita tulevat maakunnat tekevät palvelujen tuottajien kanssa.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Sote-uudistus