Post

TiedeuutinenPysäytä iäkkään juurikaries heti alkumetreillä

14.5.2019Annika Nissinen

Juurikaries on yksi merkittävimmistä ikäihmisten suun vaivoista. Paljastunutta juuripintaa kiertävä karies voi tuhota hampaita lyhyessäkin ajassa.

– Juurikarieksen määrä lisääntyy sitä mukaan mitä hauraammiksi me tulemme. Se voi jo vuodessa tuhota koko hampaiston. Se on myös yleinen syy hampaan poistoon. Siihen meidän on kiinnitettävä huomiota ikäihmisten kohdalla, tiivistää HLT, EHL Päivi Siukosaari.

Kun sairauksia alkaa kerääntyä yli 70-vuotiailla, karies saavuttaa yhden prevalenssihuippunsa. Taustalla on usein iäkkäiden lääkkeisiin ja etenkin monilääkitykseen liittyvä syljen erityksen väheneminen ja sen puskuroivan vaikutuksen heikkeneminen. Iäkkäillä yleissairaudet ja etenkin muistisairaudet heikentävät kykyä huolehtia suuhygieniasta. Samanaikaisesti ienvetäymät ja iensairaudet paljastavat herkempää juuridentiiniä, ja paljastunut juurenpinta on alttiimpi demineralisoitumiselle kuin kiilteen suojaama kruunu.

Kariessairautta ei saada hoidettua paikkaamalla, vaan panokset tulisi laittaa karieksen hallintaan. Etenkin juurikariesta tulee hoitaa pysäytyshoidolla niin pitkälle kuin mahdollista, sillä juurikarieksen heikentämät hampaat kestävät huonommin paikkaushoitoa, ja paikat voivat olla teknisesti haastavia tehdä.

– Juurikarieksen korjaava hoito on aina haasteellista. Ei ole mitään kiirettä tarttua poraan, vaan hammasharjaan ja fluoriin.

Matala, laakea juurikariesleesio pysäytyshoidetaan harjaamalla runsasfluorisella hammastahnalla sekä puhdistamalla ja fluoraamalla hampaita ammattilaisen vastaanotolla tarvittaessa jopa kolmen kuukauden välein. Käypä hoito -suosituksen mukaan arginiini voi myös parantaa fluorihammastahnan suojaavaa tehoa.

– Jo pienellä panostuksella pysäytyshoitoon alkuvaiheessa voidaan saada muutettua olosuhteita. Esteettisesti lopputulos voi olla ruma, mutta hampaat saadaan säilymään.

Pysäytyshoito valitaan myös kavitoituneelle leesiolle, joka saadaan puhdistettavaksi. Puhdistettavuutta parannetaan hellävaroen, ja annetaan fluorin kovettaa kudosta.

– Hammasta porataan vasta, kun syvälle menevä leesio voi vaarantaa pulpan tai kun puhdistettavuutta ei voida taata. Pysäytyshoitoa voidaan silti tehdä vielä mahdollisuuksien mukaan osaan hammasta, jolloin paikasta voidaan tehdä mahdollisimman pieni ja tiivis.

Siukosaari muistuttaa, että materiaalit ja hoitopäätökset tulee tehdä vanhuspotilaan mukaan.

– Silloin, kun elämä saa kiinni, meidän pitää muuttaa hoitostrategioita ja hoitopäätöksiä.

Kemiallisesti kovettuva lasi-ionomeeri on ykkösvaihtoehto juurikariesta hoidettaessa.

– Vaikka se on hauras materiaali, sen etuna on fluorin vapautuminen, millä on suuri merkitys näissä suissa. Se toimii myös kruunun alueella, kun purentavoimat ovat vähentyneet. Muovia puolestaan tulisi käyttää vain parempikuntoisille potilaille.

Siukosaari painottaa myös, että paikan laatuun voi vaikuttaa käsittelytavalla ja lukemalla käyttöohjeet huolellisesti. Hän myös muistuttaa, että lasi-ionomeeripaikkoihin yhdistetty ART-tekniikka (atraumatic restorative treatment) toimii hyvin ikäihmisillä, koska hoito voidaan toteuttaa tuolloin myös huonokuntoisen tai muistisairaan potilaan kotona. 

Lähde: HLT, EHL Päivi Siukosaaren luento Vanhusten paikkaushoito. Apollonia Symposium 23.3.2019

Lue myös
Etsitkö näitä?