Hammaslääkäri

Maanantai 06.07.2020

Uutisten kerääjä

Turun yliopisto ylsi Shanghai Rankingissa maailman parhaiden yliopistojen joukkoon 23 tieteenalalla

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
...rehtori Jukka Kola vertailun merkityksestä. Suomen parhaaksi Turun yliopisto sijoittui hoitotieteessä, jossa se on koko listalla sijalla 32.

Palko hyväksyi suosituksen alkoholiriippuvuuden hoidon menetelmistä

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko on hyväksynyt suosituksen alkoholiriippuvuuden hoidon ja kuntoutuksen psykososiaalisista menetelmistä. Suositus koskee hoitoa henkilöillä, joilla on psykiatrista samanaikaissairastavuutta. Tavoitteena on selkeyttää, mitkä hoitomenetelmät ovat vaikuttavia. Palkon mukaan menetelmävalikoimaan kuuluvat kognitiivinen käyttäytymisterapia, 12 askeleen hoito-ohjelma, pari- ja perheterapia, motivoiva haastattelu osana kokonaishoitoa ja yhteisövahvistusohjelma sekä yhteisövahvistusohjelmaan liitetty perheohjaus osana kokonaishoitoa. Hoito voidaan järjestää joko avohoitona tai laitoksessa.

Karstulaan rakennetaan uusi sote-keskus ja kuntoutusosasto

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on hyväksynyt Karstulan kunnan hakeman poikkeusluvan soteku-keskuksen rakentamiseksi. Keskuksessa tullaan tarjoamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, minkä lisäksi sinne tulee kuntoutusosasto. Uusi rakennus korvaa vanhan terveysaseman. Hankkeen hinta-arvio on yli viisi miljoonaa euroa. Rakentaminen alkaa syksyllä 2020. Sekä Karstula että Saarijärvi ovat havitelleet itselleen kuntoutusosastoa, ja nyt se on tulossa Karstulaan.

Siun sote sai poikkeusluvan Joensuun keskussairaalan korjaamiseen

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle Siun sotelle poikkeusluvan Pohjois-Karjalan keskussairaalan rakennushankkeelle Joensuussa. Sairaalan E-siipi peruskorjataan ja laajennetaan. Hankkeen kustannukset ovat vajaat 63 milj. euroa. Rakentaminen alkaa vuonna 2020 ja työt valmistuvat vuonna 2025.

Kuudessa sairaalassa oli alle tuhat synnytystä vuonna 2019

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
THL:n ennakkotietojen mukaan kuudessa sairaalassa oli alle tuhat synnytystä vuonna 2019. Tuhat synnytystä on sosiaali- ja terveysministeriön asettama raja sairaalan synnytystoiminnalle. Suomessa oli vuonna 2019 kaikkiaan 23 synnytyssairaalaa ja keskimäärin yhdessä synnytyssairaalassa oli 1 887 synnytystä. Eniten synnytyksiä oli Helsingin yliopistollisen sairaalan Naistenklinikalla, jossa oli vajaat 8 500 synnytystä. Pienimmät synnytyssairaalat olivat Maarianhaminassa (252 synnytystä), Kemissä (422 synnytystä) ja Kajaanissa (567 synnytystä). Keisarileikkausten osuus kaikista synnytyksistä jatkoi ennakkotietojen mukaan kasvuaan vuonna 2019 ja niiden osuus synnytyksistä oli 17,4 %.

THL: Koronaviruksen R-luku on noussut Suomessa hiukan

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
THL:n mukaan koronaviruksen R-luku on noussut Suomessa hiukan ja on nyt 0,65-0,90, kun se vielä edellisellä viikolla oli 0,40-0,75. Kun luku on alle yhden, epidemia on edelleen supistumassa. THL:n arvion mukaan koronavirusepidemia on Suomessa edelleen rauhallinen ja 14 sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia tapauksia seurantajakson 22.6.-28.6.2020 aikana. Sairaalahoidon tarpeen arvio on hiukan nouseva. Laboratorioiden koronaviruksen testauskapasiteetti on yli 13 000 näytettä päivässä. THL:n mukaan on tärkeää hakeutua testiin hyvin matalalla kynnyksellä. Koronavirustaudista parantuneita on Suomessa arviolta 6 700.

Poliisi tutkii murhaepäilyä Salon sairaalassa

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta Salon sairaalassa. Nuoren naispotilaan epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi sairaalassa vappuaattona 2017 ja tapausta tutkitaan epäiltynä murhana. Poliisi on kuulustellut murhasta epäiltynä useita henkilöitä ja osa on kuulunut rikoksen tekoaikana Turun yliopistollisen keskussairaalan Salon sairaalan hoitohenkilökuntaan. Epäilyt rikoksesta heräsivät, kun potilaasta löytyi oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa propofoli-nimistä nukutuslääkettä, jota ei ollut käytetty hoidossa. Valvira ei voi kommentoida yksittäistä tapausta. Valviran terveydenhuollon valvontaosaston ryhmäpäällikön Kirsi Liukkosen mukaan vuosittain on noin parikymmentä tapausta, joihin liittyy epäily ammatissa tehdystä rikoksesta. Suurin osa koskee lievempiä tapauksia, kuten lääkeanastuksia. Murhan kaltaiset rikokset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Lapin keskussairaalan laajennuksen toisen vaiheen suunnittelu alkaa syksyllä

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle on valmistunut uusi pysäköintitalo, jonne sairaanhoitopiirin työntekijät voivat pysäköidä autonsa. Parkkitalo on keskussairaalan laajennushankkeen ensimmäinen valmistunut osa. Nyt tehdään ns. kuuman sairaalan perustuksia. Kuumaan sairaalaan kuuluvat päivystyspoliklinikka ja -osa, leikkaussalit, teho- ja valvontaosasto sekä välinehuolto. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto on päättänyt, että keskussairaalan laajennuksen toisen vaiheen suunnittelu käynnistyy syksyllä. Toinen vaihe kattaa mm. lasten- ja nuorten psykiatrian poliklinikat sekä kuntouttavat toiminnot. Kakkosvaihe maksaa 21,8 milj. euroa.

Hali: Suun terveydenhuollon Kela-korvauksia korotettava

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
Suun terveydenhuollon kiireettömät käynnit romahtivat terveyskeskuksissa ja yksityisellä puolella ainakin puolella keväällä 2020 koronakriisin vuoksi. Osa yksityisistä toimijoista ja kunnista sulki kiireettömän suun terveydenhuollon toiminnan kokonaan. Hyvinvointiala Halin mukaan suun terveydenhuollon Kela-korvauksia tulisi korottaa koronan seurauksena vähintään määräaikaisesti vuoden 2021 loppuun saakka. Kelan sairausvakuutuskorvauksen pitäisi olla vähintään 30 %. Palvelujen saatavuus julkisella puolella oli heikko jo ennen koronakriisiä ja terveyskeskukset eivät pysty yksin vastaamaan patoutuneeseen hoidontarpeeseen, Hali arvioi.

Hoitoalan lomautukset lähellä 90-luvun laman lukemia

Juuri nyt - 3.7.2020 klo 03:00
...yllätti. Oletimme oikein, että sairaanhoitajat ovat töissä, mutta emme osanneet varautua siihen, että lomautukset kohdistuvat päivä- ja

Puhelinlinjat alkoivat jälleen lämmetä terveydenhuollossa – asiakaspuheluiden määrä on kasvanut, kun rajoituksia on purettu

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
...noustaan, sillä koronakevään jälkeen ihmiset uskaltavat jälleen hakeutua hoitoon myös kiireettömissä tapauksissa. Perus

Opiskelijat kehittivät sovelluksen, joka tunnistaa uniapnean oireita kotioloissa

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
Aalto-yliopiston opiskelijat ovat kehittäneet sovelluksen, joka tunnistaa uniapnean oireita kotioloissa. Sovelluksen kehittivät Joni Gardemeister, Jonatan von Martens ja Sowrov Doha sekä kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja dosentti Tapani Salmi. Uniapnean aiheuttamista hengityskatkoksista kärsii arviolta 10 % väestöstä, mutta tauti jää useimmiten diagnosoimatta. Diagnosointi vaatii unen aikana tehtävän monikanavamittauksen, mikä on työlästä ja kallista. Opiskelijoiden kehittämä ApneaTracker-sovellus seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen tai -kellon antureiden avulla. Sovellus voi havaita unenaikaiset hengityskatkokset ja hälyttää nukkujaa vaihtamaan asentoa. Sovelluksen käyttöön ei tarvita lisälaitteita, sillä se perustuu Android-älylaitteen ominaisuuksiin. Sovelluksen beta-version voi ladata ilmaiseksi Google Playsta. Tulevaisuudessa lisäosat ovat maksullisia.

Kymsote aikoo jatkaa etävastaanottojen käyttöä

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
Etäpalveluiden käyttö lisääntyi Kymsotessa koronakriisin aikana eikä etäpalveluista haluta luopua normaaliolojen palautuessa. Huhtikuussa 2020 Kymsoten henkilöstö oli lähes 600 kertaa ja toukokuussa 500 kertaa etäyhteydessä potilaaseen tai asiakkaaseen. Monta sataa työntekijää on kouluttautunut videopalvelujen käyttäjäksi. Kymsoten sähköisen asioinnin kehittämispäällikön Carita Vanhalan mukaan videovastaanottoja suunniteltiin vuosia, mutta keväällä ne otettiin käyttöön rytinällä. Videopalvelut sopivat hyvin mm. nuorisopsykiatriaan ja siinä etävastaanottoja jatketaan. Myös omaishoidossa etäyhteydenottoja jatketaan ja lastensuojeluun on alettu rakentamaan pysyvää toimintamallia. Terveyskeskuksissa etävastaanotot sopisivat mm. pitkäaikaisseurantaan. Kaikille asiakkaille videovastaanotto ei kuitenkaan sovi.

Puhelut terveydenhuoltoon vähenivät keväällä 2020, kasvua taas kesäkuussa

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
Aurora Innovationin keräämien tilastojen mukaan suomalaisten yhteydenotot terveydenhuoltoon vähentyivät merkittävästi koronakevään aikana. Kesäkuussa 2020 puhelut kääntyivät jälleen nousuun. Yritys seuraa Suomen terveydenhuollon organisaatioihin tulevien asiakaspuheluiden määrää. Helmikuussa 2020 yhteydenottoja rekisteröitiin 716 792 kappaletta, maaliskuussa 869 617, huhtikuussa 597 374 ja toukokuussa 586 968 kappaletta. Kesäkuussa puheluita oli 613 228, vaikka puheluiden määrä tavallisesti laskee kesäkuukausina. Luvut kertovat siitä, että koronakriisin aikana terveydenhuoltoon ei oltu yhteydessä kiireettömissä terveysasioissa ja hoitovelka on kasvanut.

Sosteri torjuu Essoten esityksen tekonivelleikkausten yhteistyöstä

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote on tarjonnut Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterille yhteistyötä tekonivelortopediassa, jotta Savonlinna pystyisi pitämään päivystyksen nykyisellä tasolla. Sosteri torjuu Essoten ehdotuksen ja pitää sitä merkityksettömänä, koska se ei tuo Sosterille mitään uutta tai hyödyllistä. Essote tarjosi Sosterille tekonivelortopedien työpanosta tekonivelkirurgian ostopalveluiden vähentämiseksi, mutta Sosteri ei ole käyttänyt ostopalveluita. Savonlinna on kutsunut Kuopion, Mikkelin, Sosterin ja Essoten yhteisiin neuvotteluihin, jotka alkavat lähiviikkoina.

Heinola selvittää sote-palvelujen siirtämistä hyvinvointiyhtymään

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
Heinola teettää selvityksen mahdollisesta sote-palveluiden siirtämisestä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään. Kunta haluaa tietää, miten palvelut ja niiden kustannukset muuttuisivat. Tällä hetkellä kaupunki tuottaa palvelut itse ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuottaa Heinolalle erikoissairaanhoidon palveluja.

SRV käynnistää HUSin Jorvin sairaalan leikkaussalien peruskorjaustyöt

Juuri nyt - 2.7.2020 klo 03:00
SRV aloittaa HUSin Jorvin sairaalan leikkaussalien peruskorjauksen Espoossa. HUSin valtuusto on tehnyt päätöksen hankkeen toteutusvaiheesta. Peruskorjauksen on määrä valmistua keväällä 2023. Nyt tehdyn toteutusvaiheen käynnistämispäätöksen myötä Jorvin leikkaussalien peruskorjaushanke merkitään kesäkuulle 2020 SRV:n tilauskantaan noin 39 miljoonan euron tavoitebudjetilla.

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu voi saada niskan jumiin ja pään kipeäksi – yksi suomalaisten suosima tapa vain pahentaa oireita

Juuri nyt - 1.7.2020 klo 03:00
...vaivaan, joita ei heti osaa yhdistää purukalustoon. Bruksismi eli hampaiden

Sivut

Tilaa syöte Hammaslääkäri syötteiden kerääjä