Hammaslääkäri

Maanantai 03.08.2020

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain Update reports.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 40 min sitten

Suomalaistenkin suissa muhiva salakavala kansantauti yhdistettiin jälleen dementiaan – hampaattomuus tuplaa vaaran

31.7.2020 klo 03:00
...on liitetty diabetekseen ja Alzheimerin tautiin. Tuore yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä suun kroonisen

Päivystysnumero 116 117 laajenee lähes koko Manner-Suomeen

30.7.2020 klo 03:00
Päivystysavun numero 116 117 on pian valtakunnallinen. Tällä hetkellä sen piirissä on 4,2 miljoonaa suomalaista. Numero palvelee kiireellisissä asioissa, kun pohtii päivystykseen lähtöä ja oma terveysasema on kiinni. Hätätilanteissa soitetaan edelleen numeroon 112. HUSin palvelupäällikkö Hanna Vainio ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin päivystyksen ja ensihoidon ylilääkäri Jouni Kurola toivovat, että kansalaiset tuntisivat numeron paremmin. Vainio pitää numeron hyötyjä todella merkittävinä. STM:n tavoitteena oli alun perin, että 116 117 olisi ollut käytössä koko Manner-Suomessa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tähän mennessä päivystysavun on ottanut käyttöön 14 sairaanhoitopiiriä. Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Pirkanmaa ovat liittymässä mukaan alkuvuoteen 2021 mennessä sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri vuoden 2021 loppuun mennessä. Uutissuomalaisen soittokierroksella palvelusta jää sivuun vielä Lapin sairaanhoitopiiri.

Terveystalolle tunnustusta systemaattisesta toiminnan laadun kehittämisestä

30.7.2020 klo 03:00
Terveystalon sisäisten auditointien toteutus ja jatkuvan parantamisen toimintamalli saavat kiitosta Labqualitylta. Labqualityn mukaan Terveystalossa käytössä oleva malli on tehokas ja sitä voidaan pitää alan edelläkävijänä. Lausunnon perusteella Terveystalossa on hyvin toimiva yksiköiden eri toimintoja kattava sisäisten auditointien toimintamalli. Sisäisissä auditoinneissa havaittuihin poikkeamiin tehdään yksiköissä aikataulutettu ja vastuutettu suunnitelma, jota yksikön johto ja laatuvastaavat seuraavat. Aluetasoisia sisäisten auditointien tuloksia käsitellään kattavasti verkostojohdossa, jolloin hyviä toimintatapoja saadaan laajennettua ja yleisiä poikkeamia oikaistua muistakin yksiköistä. Labquality on suomalainen, puolueeton, potilasturvallisuutta ja terveydenhuollon laatua edistävä palveluyritys.

Hoitotyön kuormittavuutta pyritään helpottamaan koronan toisessa aallossa

30.7.2020 klo 03:00
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että koronakriisin toisessa aallossa henkilöstölle yritetään järjestää ennakoitavuutta, vaikka heiltä toisaalta kaivataan joustavuutta, ketteryyttä ja valmiutta muutoksiin. Sand muistuttaa, että kaikilla johtajilla ja esimiehillä on nyt enemmän kokemusta siitä, miten tilanne todennäköisesti etenee, joten asioita voidaan suunnitella pidemmälle. Henkilöstöä pystytään siten valmistelemaan siirtoihin ja muuttuviin tilanteisiin. Tehyn ja Superin toiveeseen suojavälineiden riittävyydestä Sand vastaa, että tilanne on kaikkialla Suomessa nyt olennaisesti parempi kuin ensimmäisen koronavirusaallon alkaessa. Keskustelu erilliskorvauksista ja palkitsemisesta koronaviruspandemian ympärillä on Sandin mukaan hyvin ymmärrettävää, ja hän uskoo siitä seuraavan erilaisia paikallisia ratkaisuja valtakunnallisten työehtosopimusratkaisujen lisäksi. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on mm. sovittu erilaisista joustojen kertakorvauksista.

Tehy ja Super toivovat parannuksia työoloihin toiseen korona-aaltoon

30.7.2020 klo 03:00
Tehyn ja Superin mukaan hoitajat olivat valmiita runsaisiin joustoihin, ylitöihin, lomien pätkimiseen ja suojavarusteiden vaikeuttamaan työntekoon, jotta koronakeväästä ja -alkukesästä selvittiin, mutta alan henkilöstö kuormittui huomattavasti näin tehdessään. Järjestöjen mukaan koronaviruksen toiseen aaltoon pitää varautua huolella ja työstä sekä joustoista palkita kunnolla, tai tekijöiltä loppuu jaksaminen ja alalta vetovoima. Tehyn toimialajohtajan Kirsi Sillanpään mukaan Tehyn vuoden 2019 lopulla jäsenilleen tekemä selvitys erikoissairaanhoidon tilasta kertoo, että 41 % hoitajista ei usko jaksavansa hoitoalalla työuransa loppuun asti. Alle 30-vuotiaista jopa 64 % uskoo näin. Sillanpään mukaan pandemia on lisännyt jo aiemmin työssä ollutta kuormitusta. Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että toisen korona-aallon kohdalla joustonvara ja jaksaminen alkavat olla vähissä, jos asiat tehdään samoin kuin keväällä. Paavola peräänkuuluttaa tarkkaa työvuorosuunnittelua, jossa vältetään työntekijöiden uuvuttaminen ja sairauslomalle ajaminen. Sillanpään mukaan suojavälineiden riittävyyden ja laadun varmistaminen on keskeistä.

’Matkustushaluisille hammaspotilaille’

30.7.2020 klo 03:00
...on hammasturismin mekka, sanoo vihtiläinen yrittäjä Attila Jáki Hänen yrityksensä järjestää Unkariin matkoja, joilla asiakkaat teettävät itselleen

Ientulehdukset yhteydessä korkeaan verenpaineeseen

29.7.2020 klo 03:00
...oli keskimäärin 2,6 mmHg korkeampi kuin osallistujien, joilla ei ollut ienverenvuotoa. Heillä oli myös muita todennäköisemmin korkea verenpaine.Myös

Syöpään kokeillaan nyt aktiniumhoitoja

29.7.2020 klo 03:00
Docrates Syöpäsairaala on ollut tienraivaajana kokeellisessa aktiniumhoidossa. Potilaskokeissa on säteilevällä aktinium-225 -isotoopilla hoidettu eturauhasen ja virtsarakon syöpiä, imusolmukesyöpää, melanoomaa ja leukemiaa. Hoitoja on kokeiltu myös harvinaisempiin syöpiin. Määrällisesti merkittävin käyttökohde on tällä hetkellä eturauhassyöpä, miesten yleisin syöpäsairaus. Professori Timo Joensuu Docrates Syöpäsairaalasta kertoo, että vuonna 2020 sairaala on lähettänyt ensimmäiset miehet Saksaan saamaan aktiniumhoitoa. Kohdennettu alfahoito on uusinta uutta isotooppihoitojen valikoimassa. Kiinnostusta alfahoitoa kohtaan ovat lisänneet muut edistysaskeleet syövän hoidossa. Alfahoidon tulo on osa suurta syövän hoidon murrosta. Ennen laajaa käyttöä on varmistettava hoidon teho ja turvallisuus. Toinen hidaste on säteilevän aktinium­isotoopin saatavuus.

Lääkärit huolissaan 5G-verkon terveysvaikutuksista

29.7.2020 klo 03:00
11 lääkäriä ovat olleet vastuuhenkilöinä kansalaisaloitteessa, jossa halutaan lykätä 5G-verkon käyttöönottoa. Lääkärien tiedotteen mukaan he ovat huolissaan langattoman teknologian hallitsemattomasta käyttöönotosta. 5G-verkon vaikutukset terveyteen ja ympäristöön pitäisi heidän mukaansa ensin selvittää. Lääkäri Rauli Mäkelä puhuu säteilystä saasteena, joka ei haise, maistu tai näy. Lääkäreiden mukaan lähdön aloitteeseen toivotaan vaikuttavan ihmisiin. Aloite on kerännyt yli 10 000 allekirjoitusta 27.7.2020 iltaan mennessä. Mäkelän mukaan 5G-säteily tulee olemaan erilaista laadultaan, sillä korkeataajuiset millimetriaallot otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön. Aloitteessa mukana oleva lääketieteen ja kirurgian tohtori Sylvi Silvennoinen-Kassinen sanoo olevansa erityisen huolissaan siitä, että millään verrokkiryhmällä ei ole voitu testata säteilyä. Hänen mukaansa säteilyllä voi olla geenejä vahingoittava vaikutus.

Keusoten hammashoito palaa hitaasti normaaliin

28.7.2020 klo 03:00
Keusoten ylihammaslääkäri Marja-Riitta Paasonen kertoo, että koronavirusepidemian vuoksi keväällä 2020 perutuista ajanvarauksista muodostui 8 000 ihmisen hoitojono. Normaalitilanteeseen palataan hitaasti. Paasosen mukaan uusia potilaita on hankala ottaa hoitoon ja hoitoa joudutaan antamaan aiempaa hitaammalla aikataululla. Kesällä on pyritty jatkamaan keväällä kesken jääneitä hoitoja kapasiteetin mukaan. Myös kesken jääneitä lasten tarkastuksia on jatkettu.

Muovipaikka ei ole ainoa vaihtoehto

28.7.2020 klo 03:00
Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen protetiikan ja purentafysiologian professori Timo Närhi kertoo, että hampaan lohkeama-asiakas on usein keski-ikäinen, joilla on amalgaamipaikkoja. Amalgaamipaikan vieressä oleva hammas heikkenee, jolloin paikan väliin voi kehittyä hiusmurtuma, joka johtaa hampaan lohkeamiseen. Lohkeaminen korjataan yleensä muovi- tai lasikeraamisella paikalla. Amalgaamipaikkaa ei tarvitse välttämättä poistaa, jos se on hyvin kiinni ja hampaan kudos on kunnossa. Tällöin vain lohjennut osa korjataan. Närhen mukaan hammas poistetaan vain, jos siihen on tehty jo juurihoito. Hampaiden narskuttelu lisää lohkeamia. Jos narskuttelusta kuuluu ääntä, sen voi havaita samassa tilassa nukkuva henkilö. Narskuttelun voi myös huomata aamupäänsärystä. Närhi neuvoo kertomaan epäilyksensä hammaslääkärille. Narskuttelussa purentakorkeutta voidaan yrittää korjata. Lohkeamia ja kulumavaurioita korjataan samoilla paikka-aineilla, joilla korjataan myös karieksen vaurioittamia hampaita. Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali, mutta se ei ole kovin kestävä. Kultapaikka on kestävä, mutta kallis. Amalgaamipaikkoja käytetään harvoin. Lasi-ionomeeria käytetään mm. muovipaikkojen alla. Artikkelissa on käytetty lähteenä Hammaslääkäriliittoa.

Senaatintorin salaisuudet

28.7.2020 klo 03:00
...eli keripukki oli yleinen vaiva. Lisäksi kuusi kymmenestä 1600-luvun helsinkiläisestä kärsi karieksesta, tuttavallisemmin hammasmädästä. Suomen

Psykoterapian saatavuudessa on suuria alueellisia eroja

28.7.2020 klo 03:00
THL:n tilasto psykoterapiaa saaneiden suhteutetusta määrästä kuvastaa psykoterapian saatavuuden suuria alueellisia eroja. Suhteellisesti vertailtuna 25-64-vuotiaiden ikäryhmässä terapiaa saaneita on Uudellamaalla tuplasti verrattuna Kainuuseen tai Lappiin. OYSin aikuispsykiatrian vastuualueen johtajan ja osastonylilääkärin Hannu Säävälän mukaan yliopistosairaaloilla on velvollisuus huolehtia psykoterapioiden saatavuudesta ja laadusta toiminta-alueellaan. Hän kertoo, että tavoitteena on löytää keinoja psykoterapeuttien koulutuksen lisäämiseksi Pohjois-Suomessa ja erityisesti Lapissa ja Kainuussa. Lapin sairaanhoitopiiri on jo vuosia ollut kehityksen kärjessä mielenterveyspalvelujen kehittämisessä. Laitoshoidon määrää on vähennetty ja avohoidon palveluita kehitetty. Alueellinen epätasa-arvo on tasoittunut etäterapioiden myötä, sillä nekin ovat nykyään korvauskelpoisia.

Apua, hampaasta lohkesi palanen taas! – Muovipaikka ei aina ole kestävin korjaus, mutta moni ei tiedä vaihtoehdoista

27.7.2020 klo 03:00
Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen protetiikan ja purentafysiologian professori Timo Närhi kertoo, että hampaan lohkeama-asiakas on usein keski-ikäinen, joilla on amalgaamipaikkoja. Amalgaamipaikan vieressä oleva hammas heikkenee, jolloin paikan väliin voi kehittyä hiusmurtuma, joka johtaa hampaan lohkeamiseen. Lohkeaminen korjataan yleensä muovi- tai lasikeraamisella paikalla. Amalgaamipaikkaa ei tarvitse välttämättä poistaa, jos se on hyvin kiinni ja hampaan kudos on kunnossa. Tällöin vain lohjennut osa korjataan. Närhen mukaan hammas poistetaan vain, jos siihen on tehty jo juurihoito. Hampaiden narskuttelu lisää lohkeamia. Jos narskuttelusta kuuluu ääntä, sen voi havaita samassa tilassa nukkuva henkilö. Narskuttelun voi myös huomata aamupäänsärystä. Närhi neuvoo kertomaan epäilyksensä hammaslääkärille. Narskuttelussa purentakorkeutta voidaan yrittää korjata. Lohkeamia ja kulumavaurioita korjataan samoilla paikka-aineilla, joilla korjataan myös karieksen vaurioittamia hampaita. Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali, mutta se ei ole kovin kestävä. Kultapaikka on kestävä, mutta kallis. Amalgaamipaikkoja käytetään harvoin. Lasi-ionomeeria käytetään mm. muovipaikkojen alla. Artikkelissa on käytetty lähteenä Hammaslääkäriliittoa.

Poksin lääkäritilanne on aiempaa parempi

27.7.2020 klo 03:00
Kesällä 2020 Pohjois-Kymen sairaalaan Poksiin on riittänyt lääkäreitä aiempaa paremmin. Hallintoylilääkäri Kari Kristerin mukaan terveyskeskuslääkäritilanne Kouvolassa ei ole juurikaan muuttunut vuoden 2020 aikana, mutta Poksissa tilanne on parantunut. Kaikki osastot ovat olleet toiminnassa kesällä. Myös syksyllä lääkäritilanne näyttää määrällisesti hyvältä. Kymsote ottaa omaan hallintaansa Kouvolan Marjoniemen ja Miehikkälän sekä Virolahden terveysasemien toiminnot 1.1.2021 alkaen. Siihen asti Attendo ja Terveystalo operoivat Kouvolan terveysasemalla.

Hoitajien koronatonni ei näytä toteutuvan

27.7.2020 klo 03:00
Tehy ja Super vetosivat toukokuussa 2020 päättäjiin hoitajille maksettavan kertakorvauksen eli ns. koronalisän puolesta. Summaksi esitettiin 1 000 euroa hoitajaa kohti. Etujärjestöjen vetoomuksen jälkeen asia on hautautunut. Työnantajapuolen mukaan sillä ei ole mahdollisuutta lisäkorvauksiin ilman valtion lisärahoitusta. Ministeritasolta asiaa ei ole juuri kommentoitu. Tehyn ekonomisti Ralf Sund sanoo, että asiasta ei ole hänen käsityksensä mukaan edes vakavasti keskusteltu.

Kymsote aloittaa säästötoimenpiteet

27.7.2020 klo 03:00
Kymsoten hallitus on päättänyt aloittaa yt-neuvottelujen edellyttämät säästötoimet ripeästi. Välitöntä hoivatyötä tekevät hoitajat ja lääkärit välttyvät kuitenkin lomautuksilta. Tulossa on silti rankkoja säästötoimenpiteitä, jotka vaikuttavat mm. nuorten ja vanhusten palveluihin. Säästötoimenpiteet koskevat myös kotihoitoa ja sen tukipalveluita. Tukipalveluihin kuuluu myös päiväkeskustoiminta. Kymsoten hallitus on päättänyt lomauttaa päiväkeskusten henkilökunnan viikoksi, jolloin yksiköt ovat kiinni.

Kuntien sote-ulkoistuksiin liityy runsaasti ongelmia

27.7.2020 klo 03:00
Kuntien sote-palveluiden ulkoistaminen on tuonut mukanaan valvontaan ja vastuuseen liittyviä ongelmia, sillä monille on epäselvää, mitkä asiat ovat lopulta kenenkin vastuulla. Itä-Suomen yliopiston kuntaoikeuden tutkijatohtori Matti Muukkosen mukaan ulkoistettua tehostettua palveluasumista valvoo eri tavoin jopa 14 eri tahoa. Valvontatehtäviä on kuntien lisäksi mm. aveilla, Valviralla ja terveyspalveluja tuottavilla yrityksillä. Muukkosen mukaan kokonaiskuvaa on tuskin kenelläkään. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen tunnistaa ulkoistettujen hoivakotien valvontaan liittyvät haasteet erityisesti pitkissä ketjutuksissa. Hän kuitenkin muistuttaa, että nyt lausunnolla olevassa esityksessä uudeksi sote-järjestämislaiksi valvontaa tullaan selkeyttämään. Muukkosen mukaan ulkoistukseen liittyy runsaasti ongelmia, jotka pitäisi ratkaista juuri selkeyttämällä lainsäädäntöä. Esimerkiksi valvonnan osalta lakia yksityisistä sosiaalipalveluista pitäisi Muukkosen mielestä täsmentää siten, että kunnan ensisijainen valvontavastuu todettaisiin selvästi.

Päihdehoitopotilaiden määrä on kasvanut selvästi

27.7.2020 klo 03:00
Päihdehoitopotilaiden määrä on kasvanut koronakevään ja kesälomien aikana. Uusi piikki saattaa koittaa jo syksyllä 2020, kun etätöiden, lomautuksien, irtisanomisien ja kesälomien vaikutukset alkavat näkyä. A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki kertoo, että huumeriippuvaisten kohdalla nähtiin selvä piikki, kun rajoituksia purettiin. Simojoen mukaan vieroitushoidon tarve oli tammi-toukokuun aikana jopa kolmanneksen suurempaa kuin tavallisesti. Avun tarve on vaihdellut alueellisesti. Koronakriisin aikaan vieroitushoitoon pääsi yhä hyvin, mutta pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen kuntoutukseen pääsyssä oli viiveitä. Nyt kun rajoituksia on purettu, ovat asiakkaat THL:n kehittämispäällikkö Airi Partasen mukaan löytäneet takaisin palveluiden pariin. Mahdolliseen uuteen kysynnän piikkiin on varauduttu ainakin osassa kunnista.

Kiireettömän hammashoidon jonot pitkiä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa koronakevään jälkeen

27.7.2020 klo 03:00
| Seuraava alasivu | Seuraava sivu Kainuu MAANANTAI 1/5 Kiireettömän

Sivut