Hammaslääkäri

Sunnuntai 08.12.2019

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain Update reports.
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 44 min sitten

Nuuskassa on 30 syöpää aiheuttavaa kemikaalia

5.12.2019 klo 02:00
Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nuuskaus altistaa erityisesti suusyövälle sekä nenän ja nielun alueen syöville. Nuuskaajalla on myös muita suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Nuuskassa on nikotiinia jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän.

Väitös: Lapsen tai vanhuksen kipuun on kiinnitettävä erityistä huomiota

5.12.2019 klo 02:00
Maiju Marttisen väitöstutkimuksen mukaan kivun arviointiin ja hoitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota, mikäli potilas on lapsi, nuori tai vanha. Lapsilla ei välttämättä ole keinoja käsitellä epämiellyttäviä fyysisiä ja psyykkisiä kokemuksia. Validi kipusopeutumusmittari voisi auttaa tunnistamaan huonon kivunkäsittelykyvyn ennen kivun kroonistumista. Marttisen väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa.

Väitös hoitoalan ammattilaisten suhtautumisesta robottiapuun

5.12.2019 klo 02:00
Tuuli Turja käsittelee Tampereen yliopistossa tarkastettavassa sosiaalipsykologian väitöstutkimuksessaan hoitoalan ammattilaisten suhtautumista robottiapuun. Suomalaiset suhtautuvat hieman myönteisemmin robottiapuun kuin eurooppalaiset keskimäärin. Suomalaisten asenteet ovat kuitenkin muuttuneet 2010-luvulla koko ajan negatiivisemmiksi. Poikkeuksen muodostavat esimiesasemassa olevat, joilla on myönteinen asenne oman alansa robotisaatioon. Ainoastaan pienellä osalla hoitoalan ammattilaisista oli kokemusta roboteista. Valtaosa luotti kuitenkin siihen, että he oppisivat käyttämään ja jopa ohjelmoimaan robotteja.

Soten valinnanvapaudessa voi vaarantua tasa-arvo

5.12.2019 klo 02:00
Sosiaalipolitiikan tutkija Olli Karsio on käynyt läpi kansainvälistä tutkimusta soten valinnanvapaudesta. Tavallinen työikäinen osaa valita hoitopaikkansa, mutta muistisairas vanhus tai mielenterveys- tai päihdeongelmainen ei välttämättä osaa. Omasta valinnanmahdollisuudesta voi olla hyötyä. Hyötyjiä saattavat olla esimerkiksi ne, joille tiedon hankinta ja vertailu on vaikeaa vaikkapa vaikean vamman takia. Heille "minä itse" saattaa olla voimaannuttavaa. Sote-palvelujen valinnanvapaudesta on tullut kansainvälinen trendi 1990-luvulta alkaen. Karsio sanoo, että valinnanvapaudessa on ainakin kaksi kohtaa, joissa tasa-arvo vaarantuu herkästi. Ongelmana on, jos rahalla pääsee etuilemaan jonossa. Toinen syy on monimutkainen järjestelmä, joka voi sisältää julkisia kunnan palveluja, ulkoistettuja palveluja ja palveluseteli. Kaikki voivat kuitenkin päätyä lopulta samaan hoito- tai hoivapaikkaan. Karsio uskoo, että henkilökohtaiset budjetit yleistyvät etenkin nuorten palveluissa.

Lavapuro: Erillisratkaisuun perustuva sote-malli ei aina törmää perustuslakiin

5.12.2019 klo 02:00
Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi, ettei erityisratkaisuihin perustuva sote-malli välttämättä törmää perustuslakiin. Hän viittaa valtioneuvoston tutkimukseen. Sen mukaan perustuslaki ei estä sitä, että kuntien tehtävistä säädetään keskenään eri lailla. Lavapuro pitää tutkimuksen keskeisimpänä antina juridisesti varmaa tietoa siitä, että perustuslain kannalta erillisratkaisut ovat mahdollisia. Kuntien tehtävien eriytyminen liittyy sote-keskusteluihin. Sote-uudistuksen kohdalla todetaan usein perustuslain estävän kaiken. Se ei kuitenkaan estä ainakaan tällaista kuntien tehtävien eriytymistä. Erillisratkaisut voisivat mahdollistaa esimerkiksi sen, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut pystytään turvaamaan paremmin.

Kuntaliitto: Kunnat lähes täysin ulkona sote-uudistuksen valmistelusta

5.12.2019 klo 02:00
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on pettynyt siihen, että kunnat eivät ole päässeet aidosti mukaan sote-uudistuksen valmisteluun. Kunnat ovat hänen mukaansa olleet lähes täysin ulkona valmistelusta. Karhunen muistuttaa, että sekä kunnat että valtio tarvitsevat sote-uudistuksen. Kuntien huonon taloustilanteen lisäksi kunnilla ja valtiolla on muitakin yhteisiä haasteita: ikärakenteen muutos ja väestökehitys, peruspalveluiden riittämätön resursointi ja erikoissairaanhoidon kustannukset. Maakunnille ja kunnille täytyy antaa mahdollisuus sopia keskenään työnjaosta.

IS: Hammaslääkäriltä vakava varoitus – nämä ovat suomalaisten 6 yleisintä virhettä hampaiden hoidossa

4.12.2019 klo 02:00
...totuutta hampaiden hoidosta. Johtava ylihammaslääkäri paljastaa, että säännöllisellä kotihoidolla voi saada ihmeitä aikaan. Lähteet: Ilta-Sanomat,

Diakonissalaitos on luopunut omistuksestaan Terveystalossa

4.12.2019 klo 02:00
Diakonissalaitos luopuu omistuksistaan Terveystalossa. Tähän saakka Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö on ollut Terveystalon neljänneksi suurin omistaja 10,5 % osuudella. Säätiö myi 13,5 miljoonaa osakettaan 4.12.2019. Ostajana oli OP-konserni, joka kasvatti kaupan myötä omistusosuuttaan Terveystalossa 11,65 %:iin. Osakekaupan myötä Terveystalolta häviää aatteellinen omistaja. Diakonissalaitoksen tarkoitus on tukea heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Hoitopäätökset perustuvat suurelta osin terveysteknologiaan

4.12.2019 klo 02:00
Terveysteknologian toimialaselvityksestä ilmenee, että julkinen erikoissairaanhoito hyödyntää tällä hetkellä eniten terveysteknologiaa. Toiseksi eniten terveysteknologiaa käytetään perusterveydenhuollossa. Yksityinen terveydenhuolto käyttää kolmanneksi eniten terveysteknologiaa, mutta sen osuuden odotetaan nousevan perusterveydenhuollon ohi seuraavan viiden vuoden sisällä. Terveysteknologialla tarkoitetaan lääkinnällisiä laitteita ja in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettuja lääkinnällisiä laitteita. Niitä on Euroopassa käytössä noin 500 000. Terveysteknologiaa käytetään koko terveydenhuollossa, esimerkiksi tehohoidossa, kirurgiassa ja syöpien hoidossa. Sailab -MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Simik sanoo, että mitä vaativampi sairaus, sitä suurempi rooli on terveysteknologialla.

Oululainen potilastietojärjestelmä Esko irtautuu omaksi yhtiökseen

4.12.2019 klo 02:00
Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla omaan käyttöön kehitettyä sairaanhoitopiirin tytäryhtiönä toimivaa Esko-potilastietojärjestelmää ollaan myymässä muuallekin. Esko on tarkoitus yhtiöittää, ja yritykseen haetaan jo tietojärjestelmäasiantuntijoita. Sairaanhoitopiireistä tällä hetkellä mukana ovat Pohjois-Pohjanmaa, Lappi, Länsi-Pohja ja Vaasa sekä Oulun kaupunki. Eskon käyttäjiä on yhteensä noin 10 000. Laajentuminen uusille asiakkaille edellyttää Eskon yhtiöittämistä, sillä kuntalain mukaan sairaanhoitopiiri ei voi myydä tietojärjestelmätuotteita. Omistajajäseniksi liittyneet kunnat saavat Eskon käyttöönsä ilman kilpailutusta.

Nasdaq Helsingin kurinpitolautakunta antoi Pihlajalinnalle varoituksen

4.12.2019 klo 02:00
Nasdaq Helsingin kurinpitolautakunta on antanut Pihlajalinnalle varoituksen ja 75 000 euron suuruisen kurinpitomaksun pörssin sääntöjen rikkomisesta. Päätös liittyy Pihlajalinnan ja Pohjola Vakuutuksen välisen yhteistyösopimuksen tiedottamiseen kesäkuussa 2019. Päätöksen mukaan Pihlajalinna on rikkonut pörssin sääntöjen kohtia, jotka liittyvät sisäpiiritiedon julkistamiseen, julkistamismenettelyyn ja hallinnon järjestämiseen. Pihlajalinna ja Pohjola Vakuutus solmivat yhteistyösopimuksen 31.5.2019, josta tiedotettiin sisäpiiritiedotteella 3.6.2019. Kurinpitolautakunta toteaa, että yhtiön olisi tullut julkistaa tiedote yhteistyösopimuksesta mahdollisimman pian sen jälkeen, kun sopimus oli allekirjoitettu. Tiedote ei myöskään sisältänyt riittävän täsmällisiä tietoja, joiden perusteella sisäpiiritiedon mahdollista vaikutusta rahoitusvälineen hintaan olisi voinut perusteellisesti ja asianmukaisesti arvioida.

Tutkimus paljastaa, kuinka monta kertaa hampaat tulisi harjata päivässä – voi pienentää sydänriskejä

3.12.2019 klo 02:00
...voi sairastuttaa vakavasti älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä Lue uusimmat lifestyle-artikkelit. Lähteet: EurekAlert, Independent, Daily Mail,

5 suomalaisten yleistä mokaa hampaiden hoidossa – hammaslääkärit listasivat

3.12.2019 klo 02:00
...haitalliset bakteerit ovat vaarallisia suunterveydelle. Porin suun terveydenhuollon johtava ylihammaslääkäri Katja Lepistö ja Jyväskylän Kyllön

Vaivaako toistuva poskiontelotulehdus? Siihen voi olla tämä yllättävä syy

3.12.2019 klo 02:00
...Facebookissa Twiittaa Jaa WhatsAppissa Jaa Sähköpostilla Tilaa Seura Jos poskiontelot tulehtuvat toistuvasti, voi olla syytä mennä

Onko kielesi pinnalla vaalea kerros? Se voi muuttaa makuaistia ja saada hengityksen haisemaan – suuhygienisti kertoo, miten kerroksen voi poistaa itse

3.12.2019 klo 02:00
gienisti kertoo, miten kerroksen voi poistaa itse ”Kielen puhdistus kannattaa myös siksi, että esimerkiksi suolan maistaa sen jälkeen paremmin”, sanoo

Suomalaisista lähes 70 % haluaa tukea lääketieteellistä tutkimusta

3.12.2019 klo 02:00
Lähes 70 % suomalaisista on halukkaita tukemaan lääketieteellistä tutkimusta lahjoituksella. Lahjoittamiseen myönteisesti suhtautuvat arvioivat lahjoitusten edistävän lääketieteellisiä läpimurtoja ja auttavan uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden kehittämistä. Erityisesti nuoret korostavat lääketieteellisten läpimurtojen merkityksellisyyttä. Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Anne Remes sanoo, että yksityishenkilöillä voi olla huomattava vaikutus lääketieteellisen tutkimuksen tukemiseen. Vuonna 2019 Lääketieteen Säätiö jakoi apurahoja yli 2 milj. euron edestä. Noin tuhat lääketieteen tutkijaa on saanut säätiön rahoitusta tutkimushankkeilleen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomalainen lääketieteellinen tutkimus on yhä enemmän säätiörahoituksen varassa, sillä valtion yliopistosairaaloille myöntämä kliinisen tutkimuksen tukemiseen suunnattu rahoitus on pienentynyt 50 % vuosina 2010-2018.

HUSin asemasta Uudenmaan erillisratkaisussa yksimielinen esitys

3.12.2019 klo 02:00
Uudenmaan erillisratkaisun selvityksen HUS-työryhmä on päätynyt yksimielisesti esittämään ratkaisua, jossa erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi yleisesti ja ensisijaisesti itsehallinnollisilla alueilla eli maakunnilla. HUS vastaisi puolestaan Uudenmaan alueella kiireellisestä erikoissairaanhoidosta, vaativasta ja yliopistosairaalalle kuuluvasta erikoissairaanhoidosta ja tämän järjestämiseksi tarpeellisesta muusta erikoissairaanhoidosta. HUS vastaisi myös muista erikoissairaanhoidon palveluista niiltä osin kuin maakunnat eivät niitä järjestä. HUSin järjestämisvastuu olisi toissijaista ja lakiin perustuvaa.

Kysely: Empatian puute ja väärät diagnoosit aiheuttavat tyytymättömyyttä

3.12.2019 klo 02:00
Vakuutusyhtiö Ifin kyselytutkimuksesta selviää, että lääkäripalveluissa suomalaiset pitävät tärkeimpänä nopeaa lääkäriin pääsyä ja kuulluksi tulemista. Suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä edelliseen lääkärikäyntiinsä. Useampi kuin neljä viidestä ymmärsi lääkäriä, luotti lääkäriin ja koki tulleensa kohdelluksi kunnioittavalla tavalla. Neljä viidestä sanoi tulleensa kuulluksi viimeisimmän lääkärikäynnin aikana ja melkein yhtä moni koki päässeensä hoitoon nopeasti. Tyytymättömyyden syitä olivat kuuntelun ja kiinnostuksen puute sekä väärät diagnoosit ja kiire. Ifin tuotejohtaja Tiina Pajamo sanoo, että usein diagnosointi kestää liian kauan tai siinä tehdään virheitä. Potilas kohdataan liian usein teknisenä objektina. Tyytyväisimpiä lääkäriin olivat yli 60-vuotiaat ja ne, jotka kokivat terveytensä hyväksi. Kyselytutkimuksen toteutti YoGov Finland lokakuussa 2019, ja sitä varten haastateltiin 1 000:ta suomalaista.

Väitös: Sote-palveluja kannattaa keskittää ja lainsäädäntöä muuttaa

3.12.2019 klo 02:00
Oulun kaupungin hyvinvointijohtajan, terveystieteiden lisensiaatin Kirsti Ylitalo-Katajiston väitöstutkimuksen mukaan paljon palveluja kuluttavat asiakkaat hyötyvät niiden keskittämisestä. Tällaisen asiakasryhmän määrittelyn pitäisi perustua palvelujen määrän sijaan ammattilaisten tekemään laaja-alaiseen palvelun tarpeen arviointiin. Ylitalo-Katajisto sanoo, että paljon sote-palveluja tarvitsevien palvelujen käyttö on yksilöllistä ja riippuu elämäntilanteesta. Fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset palvelutarpeet nivoutuvat toisiinsa ja siksi asiakkaista tarvitaan aiempaa monialaisempaa tietoa. Nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan tue palvelujen yhteen kokoamista ja oikea-aikaisuutta. Väitös tarkastettiin 30.11.2019 Oulun yliopistossa.

Jatkuvien poskiontelotulehduksien aiheuttaja voi löytyä hampaista

2.12.2019 klo 02:00
...pohjan erottaa toisistaan usein vain paperinohut luu. Jos hampaassa on tai on joskus ollut syvä reikä, tai jos hammas on esimerkiksi aiemmin

Sivut