Hammaslääkäri

Maanantai 30.11.2020

Juuri nyt

Tilaa syöte syöte Juuri nyt Juuri nyt
M-Brain Update reports.
Syötteen kokonainen osoite. 48 min 59 s sitten

Viekö korona hampaat suusta? "Viimeinen asia, jonka ajattelin tapahtuvan" – amerikkalaiset lääkärit selittävät potilaiden pysäyttävää havaintoa

27.11.2020 klo 02:00
...sairauksia Osa lehden haastattelemista hammaslääkäreistä pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että koronavirus voisi ainakaan yksinään aiheuttaa suun

Synnytykset varmistavat muutkin erikoisalojen palvelut Länsi-Pohjassa

27.11.2020 klo 02:00
Mehiläinen Länsi-Pohjan mukaan synnytysten jatkuminen varmistaa myös muiden erikoisalojen palvelut Länsi-Pohjassa. Alueella säilyvät laaja-alaiset erikoissairaanhoidon palvelut. Lastentautien ja sairaanhoidon tukipalveluiden palvelulinjan johtajan Pekka Taipaleen mukaan synnytystoiminnan lakkauttaminen olisi vaikuttanut väistämättä koko erikoissairaanhoidon toimintaan kirurgian ja mm. lastenlääkäripalveluiden osalta sairaanhoitopiirissä. Päivystys ja päiväaikaisen toiminnan laaja jatkuminen mahdollistavat sairaalan mukaan myös kehitys- ja suunnittelutyön ilman vähennyksien ja palveluiden alasajon uhkaa.

Suomalaisista puolet arvioi tietävänsä, mistä sote-uudistuksessa on kyse

27.11.2020 klo 02:00
Kantar TNS:n toteuttaman puoluebarometrin mukaan suomalaista 48 % pitää suunniteltua maakuntaveroa tarpeettomana ja 22 % tarpeellisena. Veroa suopeammin suhtaudutaan maakuntavaltuustoihin. 32 % pitää tarpeellisena maakuntavaaleja ja 38 % tarpeettomina. Kolmannes vastaajista ei osannut sanoa mielipidettään maakuntaverosta ja -valtuustoista. Vastaajista 46 % arvioi tietävänsä mistä sosiaali- terveydenhuollon uudistuksessa on kyse, mutta yhtä suurella osuudella ei ollut käsitystä uudistuksesta. Vajaa puolet vastaajista haluaisi edetä sote-uudistuksessa hallituksen esittämällä mallilla. 51 %:lle sote-mallilla ei ole väliä, kunhan hoitoon vain pääsee. Vastaajilta kysyttiin mielipidettä siihen, että sote-palveluita kehitettäisiin nykyisten kunta- ja kaupunkipohjaisten yhteistyömallien pohjalta. Vastaajista 55 % kannatti ajatusta ja 20 % vastusti.

C-hepatiitin hoito edistyy hitaasti

27.11.2020 klo 02:00
THL:n C-hepatiitin hoitopolku keväältä 2019 ei ole johtanut kovin hyviin tuloksiin. Hoitopolun mukaan hoito tulisi toteuttaa pääasiallisesti paikoissa, joissa infektiot todetaan eli perusterveydenhuollossa, päihdepalveluissa, vankiloissa sekä huumeita käyttäviä palvelevissa terveysneuvontapisteissä. C-hepatiittitestien ja -hoitojen saamisessa on eroja eri puolilla maata. Kymsoten päihdelääkäri Juha Oksanen sanoo, että Kymenlaaksossa tilanne on otettu hyvin haltuun. Hän on kuitenkin pettynyt siihen, että hoitoa ei ole saatu vietyä terveyskeskustasolle. Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen toteaa, että raha on merkittävä ongelma. Osaamista kuitenkin on, ja marginaalissa olevat potilaat tavoitetaan hyvin.

HUS varautuu koronatilanteen nopeaan heikkenemiseen

27.11.2020 klo 02:00
HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että tällä hetkellä sairaaloissa ei tarvita valmiuslain antamia keinoja turvata sairaalan toiminta. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Mäkijärven mukaan tarve valmiuslaille voi tulla, jos potilasmäärät nousevat samalle tasolle kuin keväällä 2020. Mäkijärvi sanoo, että valmiuslaki on HUSin kannalta merkittävä kahdella tavalla: se antaa lisätyökaluja turvata hoitohenkilökunnan määrän riittävyys sekä mahdollisuuden joustaa hoitotakuusta. Myös HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen katsoo, että vielä ei ole valmiuslain aika.

Vuoden 2020 yleislääkäri on Marita Räsänen

27.11.2020 klo 02:00
Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin. Vuonna 2020 Vuoden yleislääkäri -tunnustuksen saa yleislääke­tieteen erikoislääkäri, terveys­keskuslääkäri Marita Räsänen Lappeenrannasta. Kollegat kertovat Räsäsen olevan esimerkki erikoislääkärinä, kouluttajana, työyhteisön jäsenenä ja työn kehittäjänä. Hän suhtautuu työhönsä kunnioituksella ja nöyryydellä, pitää yleislääkärin ammattia mitä parhaimpana valintana ja on työstään edelleen valtavan innostunut.

Kainuun sote aloittaa yt-neuvottelut

27.11.2020 klo 02:00
Kainuun soten henkilöstöllä on todennäköisesti edessä yt-neuvottelut viimeistään vuoden 2021 alussa. Neuvottelut koskevat koko Kainuun soten noin 3 700 työ- tai virkasuhteista työntekijää. Neuvottelujen tarkoitus on toimenpiteiden tehostaminen. Kainuun soten johtajan Maire Ahopellon mukaan kuntien kanssa käydään keskusteluja siitä, mitä yksiköitä kunnissa on ja millaisia yhteistyökuvioita naapurikuntien tai yksityisten palveluntarjoajien kanssa voidaan kehittää ja miten toimintoja ylipäätään tehostaa. Esillä on toimipisteiden vähentämisiä ja toimintojen muuttamista etäpalveluiksi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee 19 milj. euron säästöjä vuodelle 2021

27.11.2020 klo 02:00
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talous on jäämässä yli 20 milj. euroa alijäämäiseksi vuonna 2020. Sairaanhoitopiirin talous on kärsinyt koronapandemian lisäksi väestön ikääntymisestä, muuttoliikkeestä ja rakennuskannan iän tuomista kustannuspaineista. Budjetoinnissa on otettu huomioon valtion lupaus kattaa koronan aiheuttamat kustannukset. PSHP:n talousjohtaja sanoo, että korona ei rasita sairaanhoitopiiriä taloudellisesti. Vuodelle 2021 on budjetoitu 19 milj. euron säästöt. Virtasen mukaan säästökohteiden lista on hyvin pitkä. Edessä on todennäköisesti myös yt-neuvotteluja.

Tuleva joulu ahdistaa monia vanhuksia

27.11.2020 klo 02:00
...saako tavata ketään. Jouluja ei ole enää roppakaupalla jäljellä. Omaiset tuntuvat saaneen vallan päättää vanhusten elämästä: saako käydä kaupassa,

Terveyskeskuslääkärikäynti ei saa olla rahasta kiinni

27.11.2020 klo 02:00
...yksistään terveyskeskuslääkärikäynnistä lain sallimat maksimitaksat. Maksukatto on korkea, eivätkä siihen sisälly kaikki terveyspalvelut. Esimeriksi

Kasvimaito kahvissasi voi olla riski hampaille – hammaslääkäri antaa hyvän nyrkkisäännön

26.11.2020 klo 02:00
...hammastarkastukset ovat tarpeen. Suunterveyden kannalta kasvimaitoja kannattaa käyttää vain aterioiden yhteydessä. Näin todetaan hammaslääkäreiden

Koronavilkusta korjattu päivityksessä iso ongelma

26.11.2020 klo 02:00
Koronavilkku-sovellus on saanut päivityksen. Se korjaa ongelman, jossa pitkät altistukset koronaan sairastuneen kanssa jäivät tulematta. Sairastunut on syöttänyt terveydenhuollosta saamansa koodin Koronavilkkuun ilmoittaakseen tartunnasta muille, mutta ilmoitus ei ole näkynyt altistuneiden ruudulla. Sovelluksen kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kertoo, että altistumisparametrejä on nyt säädetty oikeaan suuntaan ja rinnalle lisätty toinen laskentatapa. Ongelma ei ollut itse sovelluksessa, vaan sen käyttämässä Applen ja Googlen luomassa järjestelmässä.

Kiljavan sairaalan toiminta siirtyy Keusotelle

26.11.2020 klo 02:00
Kiljavan Sairaalan hoito- ja kuntoutustoiminta siirtyy Keusoten tuotettavaksi 1.1.2021. Hoito- ja kuntoutuspalvelujen henkilöstö siirtyy liikkeen luovutuksella Keusoten palvelukseen. Samalla Kiljavan Sairaalan nimi muuttuu Keusoten kuntoutuskeskukseksi.

Laboratoriopalveluita tarjoava Puhti osaksi Mehiläistä

26.11.2020 klo 02:00
Puhti Lab Oy on liittynyt osakekaupalla osaksi Mehiläistä. Kotimaisen toiminnan lisäksi Mehiläisen kansainväliseen kasvuun keskittyvä uusi yhtiö, BeeHealthy, tutkii mahdollisuuksia hyödyntää Puhdin konseptia Suomen ulkopuolella. Puhdin viiden hengen tiimi jatkaa palvelun kehittämistä yhdessä Mehiläisen asiantuntijoiden kanssa.

Mehiläinen ei toteuta ostotarjousta Pihlajalinnasta

26.11.2020 klo 02:00
Mehiläinen Yhtiöt on julkistanut Pihlajalinnan osakkeista tekemän ostotarjouksen lopullisen tuloksen. Mehiläinen ei toteuta ostotarjousta. Ostotarjoukselle ei saatu yrityskauppavalvontaan liittyvää hyväksyntää, eikä ostotarjouksen vähimmäishyväksyntäehto täyttynyt. Ostotarjouksen toteuttaminen oli muiden ehtojen ohella ehdollinen yrityskauppavalvontaan liittyvän hyväksynnän saamiselle ja sille, että ostotarjous olisi hyväksytty sellaisten osakkeiden osalta, jotka edustavat yhdessä Mehiläisen muutoin hankkimien osakkeiden kanssa yli 90 % Pihlajalinnan osakkeista.

HUSin tutkimus: Levinneen borrelioosin epäilys väärä jopa puolella potilaista

26.11.2020 klo 02:00
Borrelioosin toteaminen voi olla vaativaa. HUSin infektiotautien klinikkaan tulee vuosittain lukuisia borrelioosiin liittyviä konsultaatiopyyntöjä. HUSin tutkimuksessa kerättiin potilasasiakirjoista tietoa niistä potilaista, joista oli konsultoitu HUSin infektiotautien klinikkaa oletetun myöhäisvaiheen borrelioosin vuoksi vuoden 2013 aikana. Lisäksi potilaiden terveyttä seurattiin neljän vuoden ajan ja selvitettiin diagnosoidut sairaudet. Tutkimuksessa löydettiin taustaoireiden perusteella aivan uusi diagnoosi peräti noin 30 %:lle potilaista ja aiemmin diagnosoidut sairaudet aiheuttivat ainakin joitakin oireista 19 %:lle potilaista. Jopa puolella potilaista borrelioosiepäilys oli siis väärä. Virheellisesti borrelioosiksi luultujen oireiden taustalla oli useimmiten jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus tai neurologinen, psykologinen tai toiminnallinen ongelma.

MediMatcher-palvelu tarjoaa anonyymia sote-alan rekrytointia

26.11.2020 klo 02:00
Oululainen Medetter Oy on kehittänyt MediMatcher-palvelun, joka mahdollistaa terveys- ja hoitoalan anonyymin rekrytoinnin. MediMatcher on verkossa toimiva palvelu, jossa työnhakija voi tutustua työnantajiin anonyymisti. Työntekijä kertoo henkilöllisyytensä vasta ottaessaan yhteyttä työnantajaan tai vastatessaan työtarjoukseen. Palvelussa työnantajat kertovat toimipisteistä käytännön työn tekemisen näkökulmasta. Vastaavasti työnantajilla on käytössään työntekijöiden esittäytyminen anonyymisti. Palvelu on maksuton työntekijöille, ja työnantajat maksavat palvelun käytöstä vuosimaksua.

Sairaanhoitopiirit saavat 200 milj. euroa korona-avustusta

25.11.2020 klo 02:00
Valtiovarainministeriö on päättänyt sairaanhoitopiirien yhteensä 200 milj. euron korona-avustuksesta. Avustusta myönnettiin kaikille sairaanhoitopiireille. Lapin sairaanhoitopiirin osuus on 3,8 ja Länsi-Pohjan 2,4 milj. euroa. Asukasta kohti laskettuna Länsi-Pohja sai 40 euroa, mikä on koko maassa kolmanneksi eniten. Asukasta kohti laskettuna enemmän rahaa myönnettiin Uudellemaalle (42 euroa) ja Kainuuseen (41 euroa). Lapin sairaanhoitopiiri sai asukasta kohti 32 euroa, mikä on yhdessä neljän muun sairaanhoitopiirin kanssa toiseksi vähiten koko maassa. Vähemmän sai vain Etelä-Pohjanmaa, 30 euroa. Euroissa mitattuna eniten rahaa myönnettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille, joka sai 71,1 milj. euroa.

Väitös: Lean-johtamisesta hyviä kokemuksia yliopistosairaalassa

25.11.2020 klo 02:00
Terveystieteiden maisteri Kirsi Leivonen paneutui hoitotieteen alan väitöstutkimuksessaan terveydenhuollon lean-johtamiseen. Väitöstutkimuksessaan Leivonen kuvasi ja arvioi lean-johtamisen omaksumisen tason yhdessä suomalaisessa yliopistosairaalassa vuosien 2016-2017 vaihteessa. Vastaavaa, tutkittuun tietoon perustuvaa arviointia ei Suomessa ole tiettävästi aiemmin tehty. Tulosten mukaan lean-johtaminen oli jo osittain omaksuttu osaksi yliopistosairaalan toimintakulttuuria ja siihen suhtauduttiin myönteisesti. Lisäksi tutkimuksessa kuvattiin ja arvioitiin vuodeosastotoiminnan jatkuvan parantamisen vaikutuksia moniammatillisen työyhteisön toimivuuteen. Tutkimuksen keskeisin tulos oli, että lean-menetelmien avulla toteutettu vuodeosastotoiminnan jatkuva parantaminen vaikutti monin tavoin työyhteisön toimivuuteen. Leivosen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa.

Mielipide: Korona on johtanut yli miljoonan käynnin hoitovelkaan suunterveydessä — Synnyttää uusia vakavia tauteja

25.11.2020 klo 02:00
Oral Hammaslääkäreiden toimitusjohtaja ja Hyvinvointiala HALI ry:n hallituksen jäsen Jarkko Jokinen kirjoittaa mielipidepalstalla koronan vuoksi kertyvästä hoitovelasta. Hän suosittelee nopeaksi lääkkeeksi Kela-korvauksen väliaikaista nostamista. Pahimmillaan hoitovelka voi johtaa potilaiden kuolemaan, Sydänliitossa pelätään. Suunterveydessä hoitovelka on jo miljoona käyntiä. Tämä voi synnyttää uusia vakavia tauteja.

Sivut