Hammaslääkäri

Torstai 01.12.2022

Aluevaalit

Postia aluevaltuustojen lääkäriyhteisölle

Historialliset aluevaalit on nyt käyty. Aluevaltuustoihin valittiin kaikkiaan kahdeksan hammaslääkäriä. Vaikka hammaslääkäriehdokkaita ei lopulta ollut listoilla kovinkaan montaa, läpi heitä meni kuitenkin aika mukavasti. Kaikista tuoreista valtuutetuista arviolta kolmanneksella on sosiaali-, terveys- tai pelastusalan tausta. Eniten sote-alan ammattilaisista läpi menneiden joukossa on hoitoalan ammattilaisia. Toiseksi suurin sote-alan ammattilaisten ryhmä ovat lääkärit. Lääkärin koulutuksen tai ammatin mainitsee noin 140 aluevaltuutettua, eli joka kymmenes valtuutettu on lääkäri.

Naaman kuuluu näkyä

Turussa on paikallispubi, jolla on vankka asiakaskunta ja jota kutsutaan naamabaariksi. Baareilla on tapana vaihtaa nimeä tai postiosoitetta, mutta tämä paikka säilyttää pintansa. Baarimikon työntäyteiset kädet pysyvät kohti vedetyissä oluthanoissa vuodesta toiseen. Naamabaari-nimen kuultuani ajattelin, että siellä vedetään niin sanotusti ”naamat”, mutta nimi tuleekin kuulemma baarin ikkunateippauksista. Ne on tehty vilkkaasti liikennöidylle kadulle päin siten, ettei sisällä istuvista näy ohikulkeville kuin tärkein – naama.

Effekten ligger i vardagens möten

Arkiater Risto Pelkonen sade i en intervju i det senaste numret av Tandläkartidningen att han var orolig över hälsofrämjandets framtid. Han utgick från att all hälsofrämjande verksamhet kommer att bli svår att genomföra när ansvaret för den ligger hos kommunerna, som varken har finansiella resurser eller redskap för att sköta den, medan välfärdsområdenas fullmäktige riktar blicken mot specialistvården. Läget är minst sagt spännande. Det är kommunernas sak att främja välfärd och hälsa, men alla de betydelsefulla aktörerna arbetar för välfärdsområdena.

Vaikuttavuus piilee arjen kohtaamisissa

Arkkiatri Risto Pelkonen kertoi Hammaslääkärilehden edellisen numeron haastattelussa olevansa huolissaan terveyden edistämisen tulevaisuudesta. Hän arveli, että terveyden edistäminen käy vaikeaksi, kun se jää rahattomille ja välineettömille kunnille hyvinvointialueiden valtuutettujen katseen kääntyessä erikoissairaanhoitoon. Tilanne onkin vähintään jännittävä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kunnille, mutta olennaiset toimijat ovat hyvinvointialueiden palveluksessa.

Aluevaltuutettujen päätökset koskevat sinua

Tässä lehdessä pohditaan kahden hammaslääkärin kanssa, millaiset piirteet tekevät palvelusetelistä toimivan. Kun seteleitä määritellään kunnissa, samalla linjataan niitä ehtoja, joilla yksityisen ja julkisen yhteistyö toimii. Tähän saakka muun muassa tästä on päätetty kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa, joiden tehtävä on ollut päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä voimassa olevien lakien pohjalta.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Aluevaalit