Hammaslääkäri

Torstai 27.02.2020

Denttari

Denttari: Hammaslääketieteen opintojen kuormittavuus – voiko sitä muuksi muuttaa?

Hammaslääketieteen opiskelijat ovat sitä kuormittuneempia mitä pidemmällä opinnot ovat, kertoo uusin hammaslääketieteen opiskelijoiden hyvinvointitutkimus (Hammaslääkärilehti 14/19.). Muistelen, että opintojen alkuvaiheessa hirvitti katsoa edeltävän tutkimuksen (2016) vastaavia tuloksia. Millaista opiskelu on muututtuaan raskaammaksi, kun ensimmäisen vuoden syksynäkin anatomian viikoittaiset tentit tuntuivat työllistävän jo kylliksi?  

Denttari: Hammaslääketieteen opiskelu on mukavaa muttei stressitöntä

Talvi on edennyt siihen, että auringon nousuja ja laskuja saa ihailla päivällä potilastöiden lomassa. Dentopoliksen opetushammashoitolan ylimmän kerroksen ikkunoista taivas maalautuu kauas viereisen sairaalan kattojen yli. Kalenteriin katsoessa joululoma odottaa muutaman aukeaman takana. Syyslukukausi on sujahtanut nopeasti.

Denttari: Hammaslääkäriyden tyyli-ideoita poimimassa

Kyllä on steriiliin leikkaussalipukeutumiseen kietoutunut kandi innoissaan, kun pääsee imurin varteen avustamaan ja leikkaamaan tikkauksen ylimäärälanganpäitä. Kyseessä on ensimmäinen vuoro Hamsussa eli Oulun yliopistollisen sairaalan hammas- ja suusairauksien yksikössä. Näitä Hamsun vuoroja on siroteltu lukujärjestykseen parin viimeisen opiskeluvuoden ajalle niin, että jokainen saa vuorollaan olla seuraamassa ja parhaimmillaan avustamassa leikkauksia sekä kiertää tarkkailemassa vastaanottoja hammaslääketieteen erikoistumisalojen skaalalta.

Denttari: Nelosella et olekaan yksin

Murros kolmannen ja neljännen vuoden klinikkatyöskentelyssä on se, että kesäloman jälkeen potilaita hoidetaan yksin eikä enää pareittain. Tämä siirtymä jännitti etukäteen. Potilastöiden alussa työpari tuo turvaa, kun ensimmäisiä alkutarkastuksia tehdessä voi yhdessä pohtia onko näkymä hampaan kiilteellä värjäymää vai kariesta. Kaveri hoitajana huolehtii myös siitä, etteivät poran tuottamat vesipärskeet saa samalla aikaan kasvopesua niin potilaalle kuin tekijöillekin.

Denttari: Aika neljännen lukuvuoden

Neljännen lukuvuoden ensimmäinen viikko hujautetaan käyntiin omilla potilasajoilla. Lukukauden aloitusinfot ja luennot koittavat sitten seuraavalla viikolla. Näin ollen käynkin viimeisellä kesätyöviikolla soittamassa muutaman ajanvarauspuhelun. Kesäiltapäivän aurinko läikehtii Dentopoliksessa ja liinojen alle peitellyt tarvikkeet odottavat, että syksyinen säpinä alkaa tuttuun tapaan käytävillä.

Denttari: Vinkkipakki valintakoetreeniin, osa 3

Opiskeluun saa vaihtelua hyödyntämällä erilaisia oppimistekniikoita. Klassisten ajatuskarttojen ja värikkäiden muistiinpanojen tekemisen lisäksi suosittelen kokeilemaan sovelluksia, joissa opiskeltavista asioista voi luoda pelattavia muistipakkoja. Valintakokeisiin harjoitellessa opiskelutavoissa kannattaa huomioida kyseisen kokeen piirteet. Ohessa on vinkkejä, joista voit kokeilla ja poimia omaa oppimistasi tukevia ideoita.

Denttari: Vinkkipakki valintakoetreeniin, osa 2

Hammaslääketieteen opiskelijoiden ikähaitarista hahmottaa kuinka erilaisista elämäntilaista opiskelupaikan voi saada suhtautumalla sisulla ja suunnitelmallisuudella valintakokeisiin valmistautumiseen. Syksyllä koulunsa aloittaa viime kevään abiturientteja, jotka ovat jo lukiossa osanneet päämäärätietoisesti satsata tarvittavien aineiden opiskeluun.

Denttari: Vinkkipakki valintakoetreeniin, osa 1

Kiinnostaako ura hymyn parissa? Hammaslääketiede on monen unelma-ala ja lahjakkaita hakijoita on vuosittain enemmän kuin aloituspaikkoja. Vahvan motivaation kanssa hakijatilastoja ei kuitenkaan tarvitse kavahtaa.

Valtaosa hammaslääketieteen opiskelijoista on ollut pääsykokeissa useamman kerran ja motivaation voimalla voit hakea juuri niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Denttari: Potilaskohtaamiset saapuvat lukujärjestykseen

Kolmannen vuoden marraskuussa lukujärjestykseen avautuu uusi maailma, kun potilastyöt opetushammashoitolassa alkavat. Fiilis on kuin olisi aloittanut uudessa työpaikassa. Alkuun Dentopoliksen pirteän väriset käytävät ja kauniit kerrosten yli johtavat sillat tuntuivat hieman labyrintille ja potilastietojärjestelmän kanssa saa pähkäillä kuinka klikkailla löytääkseen tarvittavan lomakkeen.

Denttari: Kuinka hammaslääkäristä tuli unelma-ammattini

Haave lääkärin ammatista alkoi kehkeytyä yläasteen biologian tunneilla ja idea vahvistui katsoessani lukioikäisenä Greyn anatomiaa. Vaihtoehtoisia unelma-ammatteja oli lukiossa muitakin ja ehkäpä tästä syytä en tullut kohdentaneeksi opiskelua lääketieteiden valintakokeen kannalta tärkeisiin aineisiin. Hammaslääkäriksi opiskelua en lukiolaisena vielä miettinyt. En tiennyt alasta paljoakaan, joten en vielä silloin ollut osannut kiinnostua siitä.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Denttari