Hammaslääkäri

Torstai 26.05.2022

Denttari

Täältä tullaan (työ)elämä!

Viisi vuotta sitten näihin aikoihin pänttäsin viimeisiä hetkiä hammaslääkiksen pääsykokeeseen, nyt viimeistelen kliinistä hoitoharjoittelua ja syväreitä sekä valmistaudun loppuseminaareihin. Lisäksi hämmästelen jatkuvasti sitä, että mihin ihmeeseen tämä aika oikein hujahti.

Paluu normaaliin opiskeluarkeen

Turun yliopisto siirtyi vihreään koronavaloon maaliskuun alussa, mikä tarkoitti koronarajoitusten heltymistä yliopistolla. Korona-ajan etäopinnot toivat mukanaan omat haasteensa muun muassa opiskelukaverien saamiseen, kouluhengen kokemiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Rajoitusten heltyminen tuo normaalin opiskelija-arjen taas osaksi elämää. Opiskelijahaalarit ja bileet kuuluvat opiskelijan elämään, mutta vielä laajemmassa käsityksessä hammaslääkäriksi opiskelevan elämään kuuluvat keskustelut kandihuoneella yli kurssirajojen sekä kollegiaalisuuden kehittyminen.

Parityöskentelyn parasta menetelmää etsimässä

Paritöitä on kokeiltu Oulun klinikassa muutaman vuoden ajan useilla eri tavoilla. Kun itse aloitin klinikan, kolmannen vuoden opiskelijat tekivät potilastyöt pareittain ja ylemmät vuosikurssit yksin. Seuraavana vuonna koronan vuoksi neljäs ja viides vuosikurssi jatkoivat potilastöitä pareittain omien kurssilaisten kanssa. Keväällä 2021 kokeiltiin toteuttaa potilastyöt niin, että toinen pareista oli viidennen ja toinen kolmannen vuosikurssin opiskelija, mutta esimerkiksi protetiikkaa sai tehdä oman vuosikurssin klinikkaparin kanssa.

Kesätyöpohdiskelua

Mistä tunnistaa vuoden vaihtumisen? Tänä vuonna ensimmäiset kuukaudet saattavat sisältää paljon ulkoilua, nauttimista lumisista säistä ja korona-ajan helpottamisen odottelua. Niiden lisäksi opiskelijoita yhdistää yksi asia: kesätyön haku. Se voi tuottaa stressiä. Työtä se ainakin teettää, jos hakemuksia lähettelee moniin paikkoihin erilaisten sivustojen ja videoesittelyjen kautta.

Aina ei ole niin ruusuista

Meneillään on valkoinen ja toiveikas talvi, syksyn synkkyyden jälkeen. Koulussa syksyn loppurutistus palkittiin ruhtinaallisella joululomalla, ja nyt olemmekin palanneet takaisin sorvin ääreen. Syksyllä koulunkäynti oli hyvin moninaista ja siihen mahtui sekä ylä- että alamäkiä. On täysin ihmisestä kiinni, miten vakavasti näihin vastoinkäymisiin sekä elämään yleensäkin suhtautuu. Olenkin miettinyt elämän suuria kysymyksiä, kuten sitä, mikä on elämässä tärkeää.

Miksi-kysymysten voimin eteenpäin

Yksi kirja oli luettava ennen ensimmäistä varsinaista kesää kutsumusammatissa. Sinuhe egyptiläinen, suomalaisen kirjallisuuden, mutta myös lääketieteen, klassikko.  

Sinuhe elää lapsuutensa viattomassa ideaalimaailmassa, mutta lääkäriopinnot aloitettuaan sisäinen kyseenalaistaja alkaa nostaa päätään eivätkä vanhat pappien parannuskeinot kelpaakaan enää eteenpäin pyrkivälle intohimoiselle idealistille.  

Hammashoitajana työskentelystä voi oppia paljon

Opintojeni aikana olen ollut kesäisin hammashoitajana julkisella puolella sekä muulloin tehnyt keikkatöitä yksityisellä sektorilla. Olen kokenut hammashoitajan työn mielenkiintoiseksi ja ennen kaikkea opettavaiseksi.

Nelosen aloitus uudella klinikalla

H4-kurssilaisena koen olevani onnekkaassa asemassa. Viime vuonna saimme koronapandemiasta huolimatta nähdä kurssikavereita taitopajoissa ja klinikkasaleissa, samalla toki nauttien etäopiskelun tuomasta helpotuksesta aikaisiin luentoaamuihin. Tämän lisäksi pääsimme aloittamaan ensimmäiset ilman paria tehtävät potilastyöt upouudessa klinikassa.

Klinikan muutto oli tehty opiskelijan näkökulmasta siinä määrin vaivattomaksi, ettei paljon avainlätkän toimimattomuutta tai pukukaapin salasanan unohdusta suurempia ongelmia ole ainakaan omalla kohdallani eteen tullut.

Jännityksestä innostukseen

Nyt neloskurssin syksyllä klinikka alkaa olla jo ihan tuttu paikka ja jopa ihan mukavakin. Vielä keväällä kaikki uudet asiat tuntuivat mahdottoman isoilta ja hankalilta. Nykyään ei enää jännitä hakea potilasta odotustilasta tai aloittaa paikkaus­hoitoa. Jännitys on muuttunut innostukseksi.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Denttari