Hammaslääkäri

Keskiviikko 05.10.2022

Denttari

Voiko uupumista ennaltaehkäistä?

Herätyskello pirisee taas aivan liian aikaisin. Kesäloman jäljiltä unirytmi on hukassa, vaativa opiskeluviikko siintää edessä, ja jo maanantaista selviäminen tuntuu työläältä. Kuulostaako tutulta?

Hammaslääketieteen opiskelijan päivät venyvät pitkiksi: pakollista opetusta koululla on paljon, ja opiskelupäivä jatkuu kotona. Kesälläkin monet denttarit paiskivat töitä kouluvuoden loppumisesta aivan seuraavan lukukauden alkuun asti. Myös maailman tapahtumat koskettavat kaikkia. Uupuvatko denttarit? Voiko uupumista ennaltaehkäistä?

Viimeistä viedään

Tänään se oli. Viimeisen opiskeluvuoden ensimmäinen päivä. On outoa ajatella, että ensi vuonna ei enää tulekaan tutuista klinikan ovista sisään, vaan työelämä kutsuu. Tänään kuitenkin tepastelimme tuttuun tyyliin loosseihin ja tietokoneiden ääreen. Osalla oli jo kesän jälkeen ehtinyt unohtua käyttäjätunnukset, salasanoista puhumattakaan. Teknisen häsellyksen jälkeen alkoikin tutun potilasjonon selaaminen, ja mieleen nousi kysymys: oliko näitä potilaita viimeksikin näin paljon?

Matka on tarkoitus

Lukukausien aikana hammaslääketieteen perustutkinto-opiskelijan päivätyönä on opiskella arkisin päiväsaikaan, mutta mitä opiskelu oikeastaan on?

Vaihtovuosi Italiassa opettaa epävarmuuden sietoa

Tätä en uskonut koskaan sanovani, mutta kahdeksan kuukauden Italiassa asumisen jälkeen on koti-Suomea, ja etenkin kotiyliopistoa, jo hieman ikävä. Alun muutaman kuukauden kestäneen kulttuurishokin ja uutuudenjännityksen jälkeen arki on kuitenkin alkanut sujua, kuten myös opinnot.

Täältä tullaan (työ)elämä!

Viisi vuotta sitten näihin aikoihin pänttäsin viimeisiä hetkiä hammaslääkiksen pääsykokeeseen, nyt viimeistelen kliinistä hoitoharjoittelua ja syväreitä sekä valmistaudun loppuseminaareihin. Lisäksi hämmästelen jatkuvasti sitä, että mihin ihmeeseen tämä aika oikein hujahti.

Paluu normaaliin opiskeluarkeen

Turun yliopisto siirtyi vihreään koronavaloon maaliskuun alussa, mikä tarkoitti koronarajoitusten heltymistä yliopistolla. Korona-ajan etäopinnot toivat mukanaan omat haasteensa muun muassa opiskelukaverien saamiseen, kouluhengen kokemiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Rajoitusten heltyminen tuo normaalin opiskelija-arjen taas osaksi elämää. Opiskelijahaalarit ja bileet kuuluvat opiskelijan elämään, mutta vielä laajemmassa käsityksessä hammaslääkäriksi opiskelevan elämään kuuluvat keskustelut kandihuoneella yli kurssirajojen sekä kollegiaalisuuden kehittyminen.

Parityöskentelyn parasta menetelmää etsimässä

Paritöitä on kokeiltu Oulun klinikassa muutaman vuoden ajan useilla eri tavoilla. Kun itse aloitin klinikan, kolmannen vuoden opiskelijat tekivät potilastyöt pareittain ja ylemmät vuosikurssit yksin. Seuraavana vuonna koronan vuoksi neljäs ja viides vuosikurssi jatkoivat potilastöitä pareittain omien kurssilaisten kanssa. Keväällä 2021 kokeiltiin toteuttaa potilastyöt niin, että toinen pareista oli viidennen ja toinen kolmannen vuosikurssin opiskelija, mutta esimerkiksi protetiikkaa sai tehdä oman vuosikurssin klinikkaparin kanssa.

Kesätyöpohdiskelua

Mistä tunnistaa vuoden vaihtumisen? Tänä vuonna ensimmäiset kuukaudet saattavat sisältää paljon ulkoilua, nauttimista lumisista säistä ja korona-ajan helpottamisen odottelua. Niiden lisäksi opiskelijoita yhdistää yksi asia: kesätyön haku. Se voi tuottaa stressiä. Työtä se ainakin teettää, jos hakemuksia lähettelee moniin paikkoihin erilaisten sivustojen ja videoesittelyjen kautta.

Aina ei ole niin ruusuista

Meneillään on valkoinen ja toiveikas talvi, syksyn synkkyyden jälkeen. Koulussa syksyn loppurutistus palkittiin ruhtinaallisella joululomalla, ja nyt olemmekin palanneet takaisin sorvin ääreen. Syksyllä koulunkäynti oli hyvin moninaista ja siihen mahtui sekä ylä- että alamäkiä. On täysin ihmisestä kiinni, miten vakavasti näihin vastoinkäymisiin sekä elämään yleensäkin suhtautuu. Olenkin miettinyt elämän suuria kysymyksiä, kuten sitä, mikä on elämässä tärkeää.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Denttari