Hammaslääkäri

Keskiviikko 27.05.2020

Denttari

Pandemia-ajan osce-tentti

Neljännen vuoden lopulla on odotettu ja jännitetty valtakunnallinen osce-tentti, joka tulee läpäistä saadakseen luvan työskennellä kunnassa hammaslääkärin viransijaisena. Osce (objective structured clinical examination) poikkeaa muista tenteistä siinä, ettei tenttiin pakata mukaan kynää ja paperia vaan kokeessa kierretään läpi rasteja, joilla on näyteltyjä tosielämän hammashoitolatilanteita. Paitsi tänä vuonna, kun kuntatentti toteutettiin pandemiaolosuhteiden vuoksi nettitenttinä.

Kuinka käy kandikesän?

Jotta neljännen vuoden jälkeen voisi mennä kesätöihin hammaslääkärin sijaiseksi, tulee olla tentittynä neljän vuoden teoriaopinnot, syventävä opinnäytetyö ainakin tutkimussuunnitelmavaiheessa, valtakunnallinen osce-kuntatentti läpäistynä ja riittävä määrä toimenpidekokemusta opetushammashoitolasta eri oppiaineista. Ennen poikkeusaikaa viikoittaista jännäämistä oli siinä, peruuko potilas. Enää palapeli ajanvarauskirjan kanssa ei ole ollut kandin huoli. Ilmassa ovat sen sijaan leijuneet epidemiaennusteet ja epävarmuus kesätöiden toteutumisesta.

Kissan kanssa potilastapausseminaarissa ja muita tarinoita etäopiskelusta

Tämän poikkeuksellisen aikakauden viikkojen virtaus on tuntunut ikuiselta viikonlopulta. Omat aikataulut ovat muovailtavissa aivan eri tavoin kuin arjen strukturoidussa lukujärjestyksessä. Kertooko sitten siitä, että opiskelijoilla kesälomat kuluvat monesti töissä, mutta on tässä ollut loman tuntua käydä nukkumaan ilman herätyskellon ajastamista. Ja jos luento joskus alkaakin vartin yli kahdeksan, riittää herätysmelodian sointi vain hieman ennen zoom-kokouksen virittelyä.

Denttari: Epätietoisuutta ja etäopiskelua

En olisi vielä jokin aika sitten osannut kuvitella opiskelevani hammaslääkäriksi etäopetuksessa. Keskiviikkoon 18.3. herätessäni valmiuslaki on astunut voimaan ja yliopistot ovat siten sulkeutuneet. Vielä edellisviikon torstain luennolla mietiskelimme, lähtisimmekö odotettuun neljännen vuosikurssin tapahtumaan Apollonia Symposiumiin Kuopiossa. Asia ratkesi kyseisen aamupäivän aikana, kun yli 500 osallistujan tapahtumat peruttiin.

Denttari: Hammaslääketieteen opintojen kuormittavuus – voiko sitä muuksi muuttaa?

Hammaslääketieteen opiskelijat ovat sitä kuormittuneempia mitä pidemmällä opinnot ovat, kertoo uusin hammaslääketieteen opiskelijoiden hyvinvointitutkimus (Hammaslääkärilehti 14/19.). Muistelen, että opintojen alkuvaiheessa hirvitti katsoa edeltävän tutkimuksen (2016) vastaavia tuloksia. Millaista opiskelu on muututtuaan raskaammaksi, kun ensimmäisen vuoden syksynäkin anatomian viikoittaiset tentit tuntuivat työllistävän jo kylliksi?  

Denttari: Hammaslääketieteen opiskelu on mukavaa muttei stressitöntä

Talvi on edennyt siihen, että auringon nousuja ja laskuja saa ihailla päivällä potilastöiden lomassa. Dentopoliksen opetushammashoitolan ylimmän kerroksen ikkunoista taivas maalautuu kauas viereisen sairaalan kattojen yli. Kalenteriin katsoessa joululoma odottaa muutaman aukeaman takana. Syyslukukausi on sujahtanut nopeasti.

Denttari: Hammaslääkäriyden tyyli-ideoita poimimassa

Kyllä on steriiliin leikkaussalipukeutumiseen kietoutunut kandi innoissaan, kun pääsee imurin varteen avustamaan ja leikkaamaan tikkauksen ylimäärälanganpäitä. Kyseessä on ensimmäinen vuoro Hamsussa eli Oulun yliopistollisen sairaalan hammas- ja suusairauksien yksikössä. Näitä Hamsun vuoroja on siroteltu lukujärjestykseen parin viimeisen opiskeluvuoden ajalle niin, että jokainen saa vuorollaan olla seuraamassa ja parhaimmillaan avustamassa leikkauksia sekä kiertää tarkkailemassa vastaanottoja hammaslääketieteen erikoistumisalojen skaalalta.

Denttari: Nelosella et olekaan yksin

Murros kolmannen ja neljännen vuoden klinikkatyöskentelyssä on se, että kesäloman jälkeen potilaita hoidetaan yksin eikä enää pareittain. Tämä siirtymä jännitti etukäteen. Potilastöiden alussa työpari tuo turvaa, kun ensimmäisiä alkutarkastuksia tehdessä voi yhdessä pohtia onko näkymä hampaan kiilteellä värjäymää vai kariesta. Kaveri hoitajana huolehtii myös siitä, etteivät poran tuottamat vesipärskeet saa samalla aikaan kasvopesua niin potilaalle kuin tekijöillekin.

Denttari: Aika neljännen lukuvuoden

Neljännen lukuvuoden ensimmäinen viikko hujautetaan käyntiin omilla potilasajoilla. Lukukauden aloitusinfot ja luennot koittavat sitten seuraavalla viikolla. Näin ollen käynkin viimeisellä kesätyöviikolla soittamassa muutaman ajanvarauspuhelun. Kesäiltapäivän aurinko läikehtii Dentopoliksessa ja liinojen alle peitellyt tarvikkeet odottavat, että syksyinen säpinä alkaa tuttuun tapaan käytävillä.

Denttari: Vinkkipakki valintakoetreeniin, osa 3

Opiskeluun saa vaihtelua hyödyntämällä erilaisia oppimistekniikoita. Klassisten ajatuskarttojen ja värikkäiden muistiinpanojen tekemisen lisäksi suosittelen kokeilemaan sovelluksia, joissa opiskeltavista asioista voi luoda pelattavia muistipakkoja. Valintakokeisiin harjoitellessa opiskelutavoissa kannattaa huomioida kyseisen kokeen piirteet. Ohessa on vinkkejä, joista voit kokeilla ja poimia omaa oppimistasi tukevia ideoita.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Denttari