Hammaslääkäri

Torstai 11.08.2022

Juuri nyt

Ihmiset ovat sittenkin hyviä

Pää meinaa räjähtää, enkä usko olevani yksin tunteen kanssa. Ajatus kiteytyi netin äärellä juuri tekemässäni havainnossa. Ammattitautini on kirjoitusvirheiden havaitseminen. Terveydenhuollon ja lääketieteen termit ovat – tietenkin – erikoisalaani, mutta nyt huomaan tarkastelevani samalla silmällä erilaisten aseiden nimiä. Ylipäätään uutisvirrasta on vaikea irrottautua, eikä tilanne ole somen puolella sen parempi: ahdistusta herättävistä aihepiireistä ja keskusteluketjuista ei ole pulaa.

On aika valmistautua syksyn apurahahakuun

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian ja Suomen Hammaslääkäriliiton Yhteisrahasto on osa järjestöjen tutkimuksen tukimuotoja. Joka vuosi Apollonian asiantuntijalautakunta arvioi muiden tutkimusapurahahakemusten kanssa yhteisrahastolle jätettyjä hakemuksia, jotka kohdistuvat yhteisrahaston hakukuulutuksessa kuvattuihin painoalueisiin. Näitä ovat terveystaloustiede, terveydenhuoltotutkimus, kansanterveystiede ja epidemiologia sekä hammaslääkärin työhön, työhyvinvointiin ja työoloihin liittyvä tutkimus.

Postia aluevaltuustojen lääkäriyhteisölle

Historialliset aluevaalit on nyt käyty. Aluevaltuustoihin valittiin kaikkiaan kahdeksan hammaslääkäriä. Vaikka hammaslääkäriehdokkaita ei lopulta ollut listoilla kovinkaan montaa, läpi heitä meni kuitenkin aika mukavasti. Kaikista tuoreista valtuutetuista arviolta kolmanneksella on sosiaali-, terveys- tai pelastusalan tausta. Eniten sote-alan ammattilaisista läpi menneiden joukossa on hoitoalan ammattilaisia. Toiseksi suurin sote-alan ammattilaisten ryhmä ovat lääkärit. Lääkärin koulutuksen tai ammatin mainitsee noin 140 aluevaltuutettua, eli joka kymmenes valtuutettu on lääkäri.

Recall ja muut kipukohdat

Kun vuokrasuhteessa toimiva hammaslääkäri vaihtaa yrityksensä toimipaikkaa, liiton avulle ja neuvoille on usein käyttöä. Yleensä vaihdos tarkoittaa siirtymistä yhdeltä ketjuvastaanotolta toiselle, ja epäselvyydet liittyvät tiedottamiseen ja recall-kutsujen käsittelyyn. Ongelmien takia tapasimme äskettäin kolmen suuren toimijan, Oralin, Mehiläisen ja Terveystalon, edustajat, ja ehdotimme ratkaisuksi yhteistä tiedottamista vaihdostilanteisiin. Näin potilas voisi tehdä informoidun päätöksen siitä, missä jatkaa hoitoaan.

Aluevaltuutettujen päätökset koskevat sinua

Tässä lehdessä pohditaan kahden hammaslääkärin kanssa, millaiset piirteet tekevät palvelusetelistä toimivan. Kun seteleitä määritellään kunnissa, samalla linjataan niitä ehtoja, joilla yksityisen ja julkisen yhteistyö toimii. Tähän saakka muun muassa tästä on päätetty kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa, joiden tehtävä on ollut päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä voimassa olevien lakien pohjalta.

Viesti on viety apulaispormestarille

Suun terveydenhuollon tilanne on tällä hetkellä haastava. Koronapandemian aiheuttama käyntimäärien lasku ei ole vielä täysin korjaantunut. Hoitovelkaa kertyy edelleen, ja terveyskeskushammaslääkärien arviot mahdollisuuksistaan antaa potilaalle hyvää hoitoa ovat pessimistiset.

Mikä työ houkuttelee?

Tulevaisuuden hammaslääkärien työurista ja toiveista tiedetään jo jotain. Ainakin, että terveyskeskuksia pidetään edelleen todennäköisinä työpaikkoina, mutta toisaalta monelle nyt hammaslääkäriksi opiskelevalle mieluisinta olisi tehdä työtä osa-aikaisesti useammassa työpaikassa. Moni toivoo jatkavansa työelämää opiskelukaupungissaan, vaikka työtilanne muissa maakunnissa on pääsääntöisesti parempi. Hammaslääkäriliitto ja SHOL selvittivät hyvinvointitutkimuksen yhteydessä keväällä, missä ja millä alueella hammaslääketieteen opiskelijoiden toivetyöpaikka sijaitsisi.

Kokonaisuuden osana eteenpäin

Hammaslääkärit ja hammaslääketieteen opiskelijat saivat huhtikuun puolivälissä oikeuden pistää koronarokotteita, mutta rokotusjärjestyksessä etusijalle oikeutettuihin ammatteihin ei tehty muutosta minkään terveydenhuollon ammattiryhmän osalta. Saamme siis oikeuden pistää, vaikka rokotetta emme itse ole saaneet. Pettymys on ymmärrettävästi suuri.

Hyvä juuritäyte: tiivis mutta väljästi kirjattu

Paljastan salaisuuden. Tämä kirjoitus syntyi sinä maaliskuisena aamuna, kun kalenterissani luki deadline uudelle kolumnille. Vuoden viidenteen Hammaslääkärilehteen, jota nyt luet, oli jo aiemmin valmiina kaksi aivan toisenlaista kirjoitusta, ja niiden aika on joskus myöhemmin.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Juuri nyt