Hammaslääkäri

Torstai 05.08.2021

Kielen päällä

Olisi asiaa, kenelle voi soittaa?

Potilas tuli vastaanotolle kiireelliseen hoitoon katkenneen hampaan kanssa. Trauma oli tuore ja selvä, ehdotin potilaalle, eksyksissä olevalle nuorelle miehelle, että hän tekisi vahinkoilmoituksen ensi tilassa. Liitteeksi ilmoitukseen laitettaisiin vastaanotolta suoraan hoitokerran tiedot, valokuvat ja röntgenkuvat.

Valitse diagnoosi

Arvon kollega, entä jos sinulle diagnosoitaisiin fibromyalgia? kysyy yleislääkäri Saku Pelttari Lääkärilehden kommenttipalstalla. Hän perustelee, miksi ei nykyisellään haluaisi fibromyalgiadiagnoosia asetettavan itselleen, vaikka diagnostiset kriteerit täyttyisivätkin. Syyt löytyvät tavasta tutkia, olla tutkimatta ja pitää seurannassa.

Terveyskulttuuria tarjolla!

Taustalla soi musiikki, pora pörisee. Hammaslääkäri hyräilee poran peitoksi musiikin tahtiin. Hoitajan jalka alkaa rummuttaa lattiaa vasten. Auringonsäteet leikkivät pöytäpinnoilla, rojut on siivottu siisteys edellä laatikoihin piiloon. Esitetelineessä hymyilee kiiltävähampainen nainen. Potilas pötköttää hoitotuolissa silmät kiinni ja tanssittaa sormenpäitään käsinojaa vasten. Hei, täällähän on aika kiva tunnelma. Kokonaisuus on harmoninen ja hallittu. Kuin istuisi keskellä hyvin käsikirjoitettua esitystä, virtuaalilasit päässä.

Terveisiä mikrobimyrskystä!

Potilas kärvistelee hoitotuolissa; eikö tuo jo asetu? Hammaslääkäri puntaroi vieressä; paljonko voi sattua? Puudutettukin on jo kahdesti. Paikkauksesta puhuttiin, mutta hammas on selvästi pulpiittinen. Aloittaako juurihoito heti vai yrittääkö lääkitä eristeellä? Aika rientää. Hammashoitajan ilme muuttuu kysyväksi, miten jatketaan? Mutta vielä vain sattuu! Pahuksen mikrobit ja niiden kanssa käyty taistelu.

Vanhan valon varassa

Öinen tähtitaivas näkyy täällä Vuokatissa harvoin. Syytän lumitykkejä, joiden vuoksi vaarajonojen päällä hiutaloi alati. Kymmenen kilometriä minne tahansa ilmansuuntaan, ja taivas on kirkas.

Tykittämisen tauotessa taivaankansi aukeaa. Näkyy vilkas satelliittiliikenne, Venus ja Joutsenen tähdistön kirkas Deneb. Venuksen valo on muutaman minuutin vanhaa. Denebin valo lävistää lasiaisnesteeni Rooman valtakunnan aikaisilla fotoneilla. Esko Valtaoja kirjoitti Duodecimissa 2005:

Päivityksen paikka

Uusi vuosi ja uudet kujeet, vanhat ovatkin jo aika vanhoja. Potilaat eivät enää tytöttele, ja firman toimitusjohtajakin taitaa olla kymmenen vuotta itseäni nuorempi. Pienen laskutoimituksen jälkeen havahdun siihen, että työurastani on kuin onkin reippaasti enemmän takana kuin edessä. Tuntuu ihmeelliseltä – vastahan sitä valmistuttiin.

Onko sittenkin olemassa ilmaisia lounaita?

Kävin lapseni kanssa lääkärissä, vastaanotto kesti puoli tuntia. Lääkäri väänteli lapseni jalkaterää suuntaan ja toiseen, kyseli ja tiedusteli tuntemuksia, puntaroi ja pohti. Piti taukoa ja jatkoi vääntelyä eri vinkkelistä uudelleen. Työkoneista suurin oli lääkärin aivot. Oli huoneessa printterikin, sitä käytettiin kerran. Tutkimuksesta ja asiantuntijuudesta maksettiin käypä hinta. Käynti oli mielestäni hintansa väärti, ja lääkäri sai työstään asiallisen palkkion.

Kandi kirjaa tk:n nuoreksi

Viimeisten kolmen vuoden aikana on tapahtunut varsin paljon: potilastietojärjestelmä vaihtui, rakenteinen kirjaaminen alkoi, yksi sote-uudistus kaatui, Kanta-järjestelmä tavoitti suun terveydenhuollon, ja lopulta pandemia sai hoitojonot lainehtimaan. Joskus samaa potilasta hoitavat vuoroin kaikki hammashoitolan lääkärit ja vielä toisen paikkakunnan viikonloppupäivystäjäkin, kun oireet pakottavat lääkäriin ennen seuraavaa vastaanottoaikaa.

Ihiminen välisä

Muutama vuosi sitten olin pohjoisessa ja hiihtopäivän päätteeksi after skissä. Siis silloin, kun vielä oli suotavaa kokoontua isolla joukolla. Oi niitä aikoja! Livebändi soitti, ja yleisöä oli lattialla paljon.

Ystäväporukassa seistiin tiiviisti, kun selän takaa kuului huikkaus: ”Ihiminen välisä!” Leveähymyinen pohjoisen poika, joka oli hetki sitten rientänyt väkijoukkoa vastaan takatiskille, hivuttautui nyt täydet oluttuopit käsissään takaisin ystäviensä luo eturiviin. Kaikki antoivat tietä hymyssä suin, polku aukeni miehen eteen kuin tyhjästä vain.

Kun virhe yllättää

Hammaslääkäri osaa varoa mentalisaukkoa läpätessä, isoja arterioita palatinumissa ja lateksihanskoja potilaalla, joka ei voi pitää kumppareita. Sitten se tapahtuu, kirjoittaa Anni Temonen.

Ajat autoa maantiellä ja näet hirvivaroituskyltin. Hidastat nopeutta kolealle suoralle ja annat katseen vaeltaa penkalta toiselle kuin autokoulun mallioppilas. Oi miten varautunut oletkaan! Sillä sekunnilla tuulilasiin osuu vasemmalta yläviistosta jokin suuri, lepattava seinämä. Se on iso ja rusehtava. Hirvi se ei ole. Se on kuin peitto, joka kytkee välittömästi hämärän. Bubo bubo, säikähtänyt huuhkaja, tärähtää näkökentän yläreunaan. Pöllöpolo singahtaa lasista kauas ojan pientareelle, josta sen löydät.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Kielen päällä