Hammaslääkäri

Torstai 01.12.2022

Sote-uudistus

Löydätkö hammasharjan kodistasi?

En ole koskaan tajunnut kysyä potilaalta, onko hänen kodissaan mahdollista harjata hampaita. Ehkä oikea kysymys ei olekaan aina se, onko potilaalla hammasharja ja fluoriditahna. Tai onko potilas aamuharjaaja tai iltapesijä. Joskus nämä kysymykset eivät osu maaliin, ne ovat tilanteeseen nähden liian absurdeja.

Järki vei voiton

Liitto on seurannut monikanavarahoituksen purkamista käsitelleen parlamentaarisen työryhmän työskentelyä kuin shakkipeliä, siirtoja ennakoiden ja peliympäristössä vaikuttamistyötä tehden. Shakissa periaate on tehdä harkittuja ratkaisuja ja vaikuttaa lopputulokseen jo ensimmäisten siirtojen myötä.

Pelaajan, joka saavuttaa tämän tavoitteen, sanotaan tehneen matin vastustajansa kuninkaasta, ja matin tehnyt pelaaja on voittanut pelin.

Aluevaltuutettujen päätökset koskevat sinua

Tässä lehdessä pohditaan kahden hammaslääkärin kanssa, millaiset piirteet tekevät palvelusetelistä toimivan. Kun seteleitä määritellään kunnissa, samalla linjataan niitä ehtoja, joilla yksityisen ja julkisen yhteistyö toimii. Tähän saakka muun muassa tästä on päätetty kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa, joiden tehtävä on ollut päättää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä voimassa olevien lakien pohjalta.

Kyseenalaistaa kannattaa

1980-luvun lopulla haettiin kesätyöntekijöitä helsinkiläisiin sairaaloihin. Niinpä kurikkalainen 18-vuotias tyttö haki sairaala-apulaisen töitä. Minusta koulutettiin välinehuoltaja. Leikkausosastolla kävi ilmi, että työtä tehtiin yksin ja kaikkeen oli vain yksi tapa, jota ei perusteltu. Työ oli vaativaa ja sitä oli paljon. Ymmärtämättömänä marssin suoraan johtavan ylihoitajan pakeille. Sanoin: ”Ei tästä tuu mitään, minoon tullu tänne vain apulaasen hommihin.” Sana käynnistäni kiiri. Kävi ilmi, että työn sisällöstä ja merkityksestä ei ollut keskusteltu, vuoropuhelua ei ollut.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Sote-uudistus