Hammaslääkäri

Maanantai 27.09.2021

Alumni avaa liukupolun yliopistosta yhteiskuntaan

Hammaslääketieteen alumnitoimintaa herätellään käyntiin Kuopiossa

Alumnus, sanottaisiin latinaksi, ja tarkoitettaisiin kasvattia tai oppilasta. Oulun, Helsingin, Turun ja Kuopion hammaslääketieteellisissä opiskelleet tai niistä tohtoriksi väitelleet hammaslääkärit ovat kaikki alumneja, tieteellisen koulutuksen saaneita työelämän asiantuntijoita. Herkästi syttyviä tieteen ikiliikkujia, kuten Helsingin yliopisto heitä kuvaa.

Alumnitoiminnassa ajatukset virtaavat kahteen suuntaan. Yliopistot ja korkeakoulut tarjoavat entisille opiskelijoilleen täydennyskoulutusta ja välittävät tietoa uusimmista tieteellisistä tutkimushankkeista. Entiset opiskelijat taas tuovat omaan tiedekuntaan tärkeitä kokemuksia työelämästä. Tiedekunnat tarvitsevat koulutuksen tulevaisuuden turvaamiseksi yhteyksiä vaikuttajiin ja päättäjiin. Lisäksi järjestetään yhteisiä tiedeiltamia, autetaan tilaisuuksien pystyttämisessä ja mentoroidaan opiskelijoita.  

Moni hammaslääkäri on valmistumisensa jälkeen vain löyhästi yhteydessä sinne, mistä valmistui. Peruskoulutus kuitenkin muuttuu koko ajan. Tiedätkö, miten kandeja opetetaan nykyään hampaiden paikkauksessa – vuolemaan, täppäämään vai kenties pursottamaan? Tiedätkö, miten röntgenkuvien lausumista opetetaan, tai millaisia syventävien tutkielmia laitoksella tehdään? Saattaisit yllättyä.

Kandien kuulumiset tavoittavat Dentinan alumnit

Nykyisen Itä-Suomen yliopiston, entisen Kuopion korkeakoulun ja sittemmin Kuopion yliopiston hammaslääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö Dentina ry on ryhtynyt käynnistämään omaa alumnitoimintaansa.

– Tavoitteena on yhdistää aiemman ja nykyisen koulutusohjelman aikana Kuopiossa opiskelleita denttareita, koota yhteisiä muisteloita ja lisätä kollegiaalisuutta valmistuneiden ja opiskelijoiden keskuudessa, Dentinasta kerrotaan.

Alumnijäsenyyden lunastamisen kautta hammaslääkäri saa tietoa Dentinan kuulumisista, oikeuden osallistua erilaisiin tapaamisiin ja tapahtumiin ja pääsyn Dentinan nettifoorumille. Foorumilla pääsee keskustelemaan opiskelijoiden ja muiden alumnien kanssa ja tutustumaan Dentinan arkistoihin.

Menneen vuoden aikana Dentinan alaisessa alumnityöryhmässä on pohdittu vaihtoehtoja alumnijäsenyyksille ja -tapahtumille. Työryhmän jäsenet edustavat kaikkia ainejärjestön aikakausia: ennen tiedekunnan lakkautusta (1993) opiskelleita, uudelleenkäynnistyksen jälkeen valmistuneita ja nyt opiskelevia. ”Vanhasta Dentinasta” mukana ovat Kaija Komulainen, Kari Palokas ja Pasi Hämäläinen, uudesta koulutusohjelmasta puolestaan jo valmistuneet Eveliina Tuuliainen ja Anton Mustonen sekä Dentinan nykyisestä hallituksesta puheenjohtaja Lasse Vartiainen ja alumnitoiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Kalle Hämäläinen.

Dentinasta toivotaan, että mahdollisimman moni Kuopiosta valmistunut löytäisi alumnitoiminnan. Helsingistä, Oulusta ja Turusta valmistuneiden kannattaa myös tutustua omiin alumnimahdollisuuksiinsa – innostavat kohtaamiset, koulutuksen tulevaisuuden turvaaminen ja oman alan merkityksen tähdentäminen päättäjille ovat muutamia hyviä syitä.

Lisätietoa tulossa

Tietoa Kuopiossa opiskelleiden hammaslääkärien alumnijäsenyydestä ja sen hankkimisesta löytyy loppuvuodesta Dentina ry:n nettisivuilta: www.dentina.fi.