Hammaslääkäri

Torstai 01.10.2020

Dentacoin - ihan omaa hammasrahaa

Australialaisklinikalla voi maksaa dentacoineilla, hammaskeijun ikiomalla virtuaalirahalla. Kokeilu on ensimmäinen maailmassa.

dentacoin_web.jpg

Kryptovaluuttoihin uskaltautunut hammaslääkäriasema sijaitsee Melbournessa, rautatieasemaa vastapäätä. Dentacoinin logossa hammaslääkäri ja potilas antavat yläfemmat.

Ensin on varmistettava, että paikka todella on olemassa. Lentomatkan sijaan on tyydyttävä hakukoneeseen. Australialaisella hammaslääkäriasemalla on töissä neljä lääkäriä. Kaikki kuuluvat Australian hammaslääkäriliittoon ja sen paikallisjärjestöihin. Yksi on perehtynyt Invisalign-oikomiseen ja Cerec-täytteisiin. Yksi on erikoistunut kirurgiaan, toinen kuuluu endodontian jaostoon. Nuoresta porukasta yhdellä on kotonaan kaksoset ja rugby-harrastus, toinen on äitiyslomalla.

Vastaanotto sijaitsee aivan Melbournen keskustassa, korkeaa, punatiilistä rautatieasemaa vastapäätä. Kotisivuilla kerrotaan, millaisia materiaaleja vastaanotolla käytetään; paikkauksessa Filtek Supremea, kruunutuksissa Zirkoniumia. Klinikalla tehdään paikkauksia, juurihoitoja, kiinteää protetiikkaa ja paljon ehkäisevää hammashoitoa. Tarjolla on hampaiden valkaisuja ja oikomishoitoa sekä implantteja. Esittelyvideolla näkyy Planmecan ProOne-panoraamaröntgenlaite, siistit välinehuoltotilat ja Plandentin Compact iTouch -unitti. Lisäksi heillä on ilmeisen suuri halu kokeilla jotain aivan sairaan rohkeaa.

Maailman ensimmäinen Dentacoin-klinikka

Dental on Flinders -hammasklinikka on maailman ensimmäinen dentacoineja (DTC) maksuvälineeksi hyväksyvä vastaanotto. Siellä voi suomeksi sanottuna maksaa varta vasten hammaslääketieteen tarpeisiin kehitetyllä kryptovaluutalla. Tiskillä kelpaavat myös muut yleiset krypto-
valuutat.

Käytännössä maksaminen tapahtuu niin, että potilas skannaa älypuhelimellaan QR-koodin, kaksiulotteisen kuviokoodin, vastaanoton aulassa. Tämän jälkeen hammasklinikalta saa ajantasaisen kurssin, jolla Australian dollarien mukainen hinta voidaan muuntaa kryptoiksi. Sitten potilas siirtää oikean määrän bitcoineja tai muuta valuuttaa hammasklinikan kryptolompakkoon.

– Aloimme hyväksyä kryptovaluuttoja maksuvälineeksi joulukuun puolivälissä, kertoo hammaslääkäri Max Ganhewa.

– Maksutapahtumia kryptoilla on ollut tähän mennessä vasta vähän, alle kymmenen. Meitä on silti hämmästyttänyt ihmisten kiinnostuksen määrä.

Odotusaulassa esillä olevista QR-koodeista kysytään jatkuvasti.

Australialaiskollega kertoo, että suurin este kryptovaluuttojen käytölle on ihmisten haluttomuus kuluttaa omiaan.

– Kryptojen arvo kasvoi moninkertaisesti viime vuonna, ja niitä ei vielä käytetä maksuvälineenä, vaan sijoituksena, hän sanoo.

Dentacoin palkitsee ennaltaehkäisystä

Dentacoineilla maksaminen vie kryptovaluutan käytön astetta pidemmälle: kyseessä on nimenomaan hammashoitoon räätälöity maksuväline ja kokonainen virtuaalipalvelujen verkosto. Ensin asiakas hankkii omaan kryptolompakkoonsa dentacoineja vaihtamalla niitä toisesta kryptovaluutasta.

Tämän jälkeen asiakas maksaa hammaslääkärikäyntinsä hammasvaluutalla. Dentacoinin tavoite on ulottua vastaanotolta kotiin ja kaupungille: toimiessaan se sitouttaisi potilaat niin hyvään omahoitoon ja hammaslääkärit niin hyvään ennaltaehkäisevään hoitoon, että hammaslääkärissä käytäisiin useammin, mutta selvittäisiin vähemmin korjauksin.

– Dentacoin on vielä kehityksen alussa. Aiomme vähitellen olla mukana sen palveluissa yhä enemmän, Max Ganhewa kertoo.

– Tällä hetkellä iso hidaste on se, ettei Dentacoiniin liittyviä sovelluksia saa Apple-yhteensopivina.

Lohkeamakierteestä lohkoketjuun?

Koko aiheen selittäminen ei ole helpoimmasta päästä. Dentacoinissa on kyse erityisestä lohkoketjualustasta. Se on tekniikka, joka tarkoittaa toisilleen tuntemattomien ihmisten ja tahojen yhteistä, hajautettua, automaattista kirjanpitoa. Lohkoketjulla voidaan täysin luotettavasti todentaa verkossa tehtyjä resurssien siirtoja.

Dentacoin käyttää lohkoketjutekniikkaa monella eri tavalla: sinne kerätään potilaiden arviot hammaslääkärikäynnistä, käynnin jälkeiset omahoito-ohjeet ja yleisterveysdata. Kun ”Jack” lähtee vastaanotolta uusi keraaminen silta suussaan, hän käy kirjoittamassa kuluttajapalautteen lohkoketjualustalle ja lataa Play-kaupasta jälkihoitosovelluksen, jonka avulla hän sitoutuu pitämään sillasta hyvää huolta. Kaikista näistä teoista Jack saa dentacoineja, joita hän voi edelleen käyttää tulevaisuuden hammaslääkärikontrolleihin, ylläpitokäynteihin ja vaikka hammasväliharjojen
ostoon.

Kokeilen itse yhtä Dentacoin-alustan sovelluksista, Dentavoxia. Sivulle on kerätty kymmeniä tuhansia kysymyksiä hammashoidosta. Vastaan narskuttelukyselyyn. Oletko narskutellut? Paljonko olisit valmis maksamaan purentakiskosta? Mikä estäisi Sinua hakemasta hoitoa narskutteluun? Kysymyksiin vastaamisesta kilahtaa virtuaalilompakkoon muutama DTC. Välissä on valppauskysymyksiä, jotta kukaan ei naputtele vastauksia hätiköiden: Mitä aihetta edellinen kysymys koski?

Hammaslääkäreille Dentacoin väittää tarjoavansa apua asiakaskunnan löytämiseen ja hoitoon sitouttamiseen ja pienenevät markkinointikustannukset. Potilailta saadut dentacoinit saattaisivat kasvattaa arvoaan ja niiden vaihto toisiin kryptovaluuttoihin voisi tuoda taloudellista kasvua. Kaikkeen tähän suhtaudutaan maailmalla toistaiseksi joko täystyrmäyksellä tai varovaisella innolla, mutta Nuori Poraa seuraa Dentacoinin matkaa jatkossakin. Sille kun voi käydä ihan miten vain.

On ehkä onni, että Dentacoin-virtuaalilompakoita testataan ensin Australiassa. Heillä kun kenguruemotkin ovat parhaita sanomaan, miten arvokas lasti pysyy pussissa hurjan pomppuisesta polusta huolimatta.

Jutussa mainittuja:
www.sitra.fi/blogit/lohkoketju-muuttaa-maailmaa/
www.dentalonflinders.com.au/
https://dentacoin.com