Hammaslääkäri

Lauantai 04.07.2020

Dental Stories – parhaita hammaspaikkoja etsimässä

sallipic2.jpg

Koh Phangan, Thaimaa. Salli Samisen koti vuorenrinteessä kuukauden ajan. Naapuripuussa asuu apinaperhe, ja iltataivaalla lentelee lepakoita. Netti toimii, ja dokumenttivideot alkavat valmistua.

Nuori hammaslääkäri Salli Salminen on viettänyt viimeisimmät kaksi talvea Aasiassa. Moni kysyy, tekeekö hän siellä töitäkin. Dokumenttikuvaajan upea työnjälki kelpaa vastaukseksi: Dental Stories -sarjassa kaukaiset kollegat kertovat sydämellään työstään – nyt kun siitä kerrankin kysytään.

Vietnam

Ensimmäisen hotellin vieressä on iso rakennus, katolla kirjaimet ”Implant Center”. Jo koti-Suomessa Salli on ajatellut haluavansa vierailla paikallisilla klinikoilla. Salli kävelee sisään ensimmäiseen, jonka kadulta bongaa.

– Ja niin tapasin maailman ystävällisimmän parodontologin ja implantologin, hän kertoo nyt.

Salli esittelee itsensä ja ideansa: tehdään 3–5 minuutin haastattelu, esitellään tilat hyvässä hengessä. Vietnamilaislääkäri on heti mukana, vaikka kuvaushetki jännittääkin. Salli kuvaa ja seuraa lääkäriä käytäviltä potilastyön tuoksinaan. Kaikki menee paremmin kuin Salli on ikinä osannut kuvitella.

Netti toimii erinomaisesti jopa paratiisisaaren vuoren rinteessä. Kaakkois-Aasiassa kuluvan talven ajan Salli editoi videoitaan ja hurahtaa siihen täysillä. Lisäksi hän käsikirjoittaa, bloggaa ja suunnittelee tulevaa sisältöä.

Onnistuneesta vierailusta inspiroituneena Salli käy vielä kahdella muullakin klinikalla Vietnamissa. Konkreettinen päivärytmi imaisee suurkaupungin sykkeeseen. Aamukahvi, taksi, kuvauspäivä, muuntautuminen haastattelijaksi, lämpimät kohtaamiset paikallisten hammaslääkärien kanssa. Vastaanotto on hämmentyneen ystävällinen kaikkialla: oikojahammaslääkärin vastaanotolla, implanttikeskuksessa, kokeneen naishammaslääkärin klinikalla Ho Chi Minhissä. Kuvaaminen on myös mahdottoman hauskaa!

Bangkok

Thaimaan pääkaupungin suurimmassa hammassairaalassa, BIDC:ssä, on seitsemän kerrosta ja jokaiselle erikoisalalle omansa. Uudelle potilaalle tehdään ensin karkea alkutarkastus, jonka jälkeen tämä ohjataan sellaiselle lääkärille, jonka kanssa hän tulee parhaiten toimeen. Sairaala on Sallin vierailemista nykyaikaisin.

– Esteettisen hoidon hammaslääkäri kuvaili minulle työnsä olevan taidetta. Hän etsii hymyyn aina persoonallisen ulottuvuuden ja tekee siitä vielä kauniimman, Salli kertoo.

Sairaala on saanut Thaimaan turismin edistämispalkinnon. Turisteja sairaala houkuttelee erityisesti Australiasta.

Tilat niin Vietnamissa kuin Bangkokissa ovat siistejä ja nykyaikaisia. Tutut brändit, kuten suomalainen Planmeca, 3M ja Straumann tulevat vastaan. Lääkärit tekevät töitä aina hoitajaparin – tai useamman – kanssa. Odotusaula, toimenpidehuoneet ja röntgen näyttävät tutuilta, ja klinikoilta löytyy myös välinehuoltajia ja jopa omia hammaslaboratorioita.

– Välillä oltiin myös jopa ”ylihygienisiä”, tavanomaisia toimenpiteitä tehtiin steriilissä kattauksessa, Salli kuvailee.

– Mitään suurempia irvistyksiä en kohdannut, vaikka toisaalta en ollutkaan paikalla kauhistelemassa, vaan tutustumassa uusiin paikkoihin.

Klinikat joka kulmalla

Salli löytää klinikan toisensa perään, mutta huomaa pian, että suuhygienistit puuttuvat. Hammaslääkärit tekevät kaiken hoidon, myös profylaksian, ja potilaat käyvät lääkärin vastaanotolla useammin. Hoidon saatavuus on epätasa-arvoista ja painottuu yksityisille klinikoille myös lapsilla. Suuhygienistejä on kyllä olemassa, mutta Suomeen verrattuna pienemmässä roolissa.

Lapset tulevat hammaslääkäriin ensi kerran noin kuuden vanhoina, ja sekä Vietnamissa että Thaimaassa runsas sokerinkäyttö ehtii pilata pysyvät poskihampaat ennen sitä. Se tekee oikomishoidostakin haastavaa.

Paikallisten ihmisten halu, tietotaito ja taloudellinen kyky hoitaa omaa terveyttä kasvaa harppauksin. Pieniä klinikoita on noussut kirjaimellisesti joka kadunkulmaan.

– Yhdenkin klinikan tavoite oli potilasmaksujen kohtuullisuus. Ei liian kallista, mutta ei liian halpaakaan, jotta voidaan hankkia hyvät materiaalit, Salli kertoo.

Kaukomatka kollegiaalisuuteen

Maaliskuussa Salli palaa jälleen Suomeen, viimeisimpänä Thaimaasta. Neljänä päivänä viikossa hän on kliinikko, jonka sydäntä lähellä on erityisesti valistustyö. Viides työpäivä kietoo yhteen rakkauden hammaslääketieteeseen, terveyden edistämiseen ja matkoihin kaukomailla. Silloin Salli on täysipäiväinen dokumentaristi, jonka työpäivä kuluu videoeditointien, käsikirjoittamisen, blogitekstien ja suunnittelutyön kanssa. Dental Stories -klinikkadokumenttien ohessa syntyy valistuspostauksia esimerkiksi nuuskan suuvaikutuksista. Niitä on jakanut myös Hammaslääkäriliiton I love suu -kampanja.

Sallille muutama kuukausi ulkomaiden lämmössä on ehkä hitusen pilke silmäkulmassa myös elämää, jota voisi kutsua ”varmuuden vuoksi etukäteen vietetyiksi eläkepäiviksi.” Paikoista jää ajan kanssa vahvoja muistoja, ja rahaakin kuluu pidemmällä pysähdyksellä vähemmän. Kesällä, kun muut Suomessa lomailevat, Salli on mielellään potilastyössä kiinni, mikä on sopinut myös työnantajille – ja reissujuttuja kuunteleville potilaille.

– Hammaslääkärin työ on siitä erikoinen, että kun tapaa toisen hammaslääkärin missä tahansa maailman kolkassa, kahden ihmisen välille muodostuu heti luottamus, Salli pohtii.

– Kollegiaalisuus ylittää maantieteelliset rajat ja yllättää avoimuudellaan ja lämmöllään.

Sellaista lämpöä Salli lähtee etsimään varmasti kolmannenkin kerran. Uusi dokumentaristin pakosuunnitelma on jo kehittymässä – seuraajien iloksi.

Katso Sallin timanttista tuotantoa ja seuraa Facebookissa!

Hammaspaikka.com, Facebook: Hammaspaikka – Hammaslääkäri Salli Salminen


Dental Stories -jaksot Hammaspaikka.comissa ja Facebookin kautta:

  1. Implant Center, Vietnam. Hammashoito Vietnamissa.
  2. Elite Dental, Vietnam. Lasten hammashoito ja oikomishoito.

    Tulossa:
  3. Rose Dental Clinic, Vietnam. Suosittu pieni klinikka Ho Chi Minhin keskustassa.
  4. Dental Home, Koh Phangan, Thaimaa. Hammaslääkäri haluaa tehdä töitä siellä, missä muut lomailevat.
  5. BIDC, Bangkok, Thaimaa. Thaimaan suurin hammassairaala.
  6. Kiinalainen kansanparantaja. Neilikka hammaskipuun.