Hammaslääkäri

Sunnuntai 26.09.2021

Eva Söderlingille professorin arvonimi

Eva Söderling

Tasavallan presidentti on myöntänyt 17.6.2016 professorin arvonimen FT, dosentti, ksylitolitutkija Eva Söderlingille. Arvonimi myönnettiin tieteellisten ansioiden perusteella, ja sitä esitti Söderlingin pitkäaikainen työnantaja Turun yliopisto.

Vuonna 1950 Turussa syntynyt Eva Söderling valmistui filosofian kandidaatiksi biokemian oppialalta Turun yliopistossa vuonna 1975. Samana vuonna hän alkoi toimia kemistinä Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella ja julkaisi ensimmäisen vertaisarvioidun hammaslääketieteellisen artikkelinsa. Hän on toiminut hammaslääketieteen opettajana ja luennoitsijana sekä tutkimustöiden ohjaajana vuodesta 1978.

Nykyään Söderling työskentelee Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen varajohtajana ja tutkimuslaboratorion esimiehenä. Hänellä on lähes 200 vertaisarvioitua julkaisua.

Söderling tunnetaan erityisesti ksylitoliin liittyvästä asiantuntemuksestaan ja tutkimuksistaan. Kansainvälisesti tunnetuin näistä on äiti-lapsitutkimus, jossa ilmeni, että pikkulapsen kariesriski vähenee merkitsevästi, jos äiti käyttää ksylitolia.

Söderling on toiminut jäsenenä Apollonian asiantuntijalautakunnassa vuodesta 2006. Vuonna 2016 hän on asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja.