Hammaslääkäri

Maanantai 23.09.2019

Hyvä hammaslääkäriesimies -kunniamaininta Rauni Inkiselle

rauni_inkinen.jpg

Hammaslääkäripäivät, Hyvä hammaslääkäriesimies, Rauni Inkinen
Rauni Inkinen on työskennellyt apulaisylihammaslääkärinä Eksotessa sen perustamisvuodesta 2010 alkaen. (Kuva: Ismo Henttonen)

Hammaslääkäriliitto on myöntänyt Hyvä hammaslääkäriesimies -kunniamaininnan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin apulaisylihammaslääkäri, HLL Rauni Inkiselle. Inkinen toimii 11 hammaslääkärin esimiehenä kuuden kunnan alueella sijaitsevissa toimipisteissä. Yhteensä toimipisteissä työskentelee 33 suun terveydenhuollon ammattilaista. Ehdotuksen tekijöinä olivat Inkisen alaiset ja laaja joukko muuta henkilöstöä.

Valintaperusteluissa todettiin, että Inkinen on työskennellyt hammaslääkäriesimiehenä sitoutuneesti alueella, jossa on pitkään kärsitty hammaslääkäri- ja suuhygienistipulasta. Johtaja- ja esimiesroolin menestyksellinen hoitaminen useissa toimipaikoissa pitkien etäisyyksien alueella on haastavaa, ja Inkinen on onnistunut tässä tehtävässä hyvin.

Ehdotuksen tekijät toivat esille, että he arvostavat merkittävästi hänen työtään hammashoidon, henkilöstön ja organisaation hyväksi.

Inkinen kertoo huomionosoituksen olevan suuri yllätys, jonka hän ottaa kiitollisuudella vastaan. Hänen mielestään esimiestyössä on tärkeää, että esimies on innostava, rohkea ja välittävä. Uusille asioille tulee olla avoin ja antaa ihmisille mahdollisuuksia. Kaikkien työssä jaksamista tuetaan, ja esimiehen tulee pitää myös itsestään huolta.

– Hyvä johtaminen korostuu sote-uudistuksen muutosprosessissa, ja siihen organisaatioiden tulee panostaa. Eri kunnissa on ollut erilaiset toimintatavat ja ne täytyy sovittaa yhteen. Ei riitä, että organisaatio piirretään paperille, vaan hyvällä johtamisella saadaan henkilökunta mukaan tekemään muutosta, toteaa Inkinen.

Etelä-Karjalassa on sote-uudistus jo kertaalleen tehty ja integraatioon on panostettu.

– Näimme edellisessä muutoksessa, että suun terveydenhuolto valitettavan usein unohtuu, kun suunnittelutyöryhmiä muodostetaan, Inkinen kertoo.

– Olemme suun lääkäreitä ja meillä tulee olla vahvat siteet kokonaisvaltaiseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Siksi ammattikunnan tulee olla itse aktiivinen, ja suurin vastuu siitä on johtavassa asemassa olevilla.

Huomionosoitus julkistettiin Hammaslääkäripäivien 2016 avajaisissa. Hammaslääkäriliitto haluaa kunniamaininnalla nostaa esille hyvän esimiestyön merkitystä ja hammaslääkäriesimiesten tekemää tärkeää työtä.