Hammaslääkäri

Maanantai 23.09.2019

Irma Thesleffistä jäsen Yhdysvaltain tiedeakatemiaan

Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia NAS on valinnut professori, akateemikko Irma Thesleffin ulkomaiseksi jäsenekseen. Vuonna 1863 perustetussa NAS:ssa on tällä hetkellä 475 ulkomaista jäsentä.

– Yllätyin jäsenyydestä täydellisesti. Tiesin toki, että amerikkalainen kollega on jo muutamia vuosia sitten ehdottanut minua jäseneksi, mutta en uskonut, että ehdotus menisi läpi. Jäsenyys NAS:ssa on käytännössä korkeimmin arvostettu nimitys, jonka tieteentekijä voi saada, Thesleff kertoo.

Thesleffin tietojen mukaan NAS:ssa ei ole muita ulkomaisia jäseniä, joilla olisi hammaslääkärin peruskoulutus.
Kehitysbiologian ja erityisesti hampaan kehityksen tutkijana tunnetuksi tullut Irma Thesleff on väitellyt hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 1975.

Hän työskentelee tällä hetkellä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa. Thesleff on tutkinut hampaan ja muiden elinten kehityksen säätelyn molekulaarisia mekanismeja. Hän on kehittänyt nisäkkään hampaasta mallin, jonka avulla on pystytty selvittämään sikiökehityksen lisäksi kehityshäiriöiden syntymekanismeja ja eliölajien evoluutiota. Thesleff on myös toiminut mm. lasten hammashoidon ja oikomisopin professorina.