Hammaslääkäri

Maanantai 23.09.2019

Kauko Mäkinen kunniatohtoriksi Tarttoon

kauko_makinen.jpg

Kauko Mäkinen, ksylitoli
Kauko Mäkinen kutsuttiin kunniatohtoriksi Tarton yliopistoon. Hän on myös sekä Apollonian että Suomen Hammaslääkäriliiton kunniajäsen. (Kuva: Juha Korhonen)

Turun yliopiston ja University of Michiganin emeritusprofessori Kauko K. Mäkinen on kutsuttu kunniatohtoriksi Tarton yliopistoon Viroon. Kunniatohtorin arvo on Viron historiassa ensimmäinen hammaslääketieteen alalla.

– Arvostan tätä kunnianosoitusta suuresti, toteaa Mäkinen.

– On tosin hämmentävää saada tällainen arvonimi ilman, että on hammaslääkäri.

Vuonna 1966 Turun yliopistosta filosofian kandidaatiksi biokemian oppialalta valmistunut Mäkinen on todennäköisesti maailman tunnetuin ksylitolitutkija.

Hän on käynnistänyt ja johtanut yli 20:n viime vuoden aikana Tarton yliopistossa useita hammaslääketieteellisiä tutkimusprojekteja sekä kouluttanut uusia virolaisia hammaslääketieteen tutkijoita.

Viimeisimmässä Tartossa toteutetussa tutkimusprojektissa selvitettiin, miten hyvin eri sokerialkoholit – ksylitolin ohella muun muassa sorbitoli ja erytritoli – toimivat karieksen ehkäisyssä.

– Olen myös onnistunut kanavoimaan jonkin verran varoja virolaiseen hammaslääketieteen tutkimukseen, Mäkinen arvioi.

– Virossa hammaslääketieteellisen tutkimuksen edellytykset olivat Neuvostoliiton hajottua heikot, ja sukukansan kyvykkäitä tutkijakollegoita oli kiitollista auttaa. Nykyäänkin kilpailu resursseista on kovaa, paljolti samalla tavoin ja samoista syistä kuin suomalaisessa hammaslääketieteen tutkimuksessa.

Mäkinen on julkaissut yli 320 tieteellistä tutkimusta. Hän on työskennellyt suomalaisten yliopistojen ja Tarton yliopiston ohella pitkään myös Yhdysvalloissa.