Hammaslääkäri

Perjantai 27.11.2020

"Kohtele itseäsi armollisesti vaikeina aikoina"

kalle_partanen.jpg

Kalle Partanen luennoi Hammaslääkäripäivillä opiskelijoille stressistä ja sen hallinnasta. (Kuva: Juha Korhonen)

Muun muassa psykologina ja psyykkisenä valmentajana työskentelevä Kalle Partanen luennoi Hammaslääkäripäivillä kolmannen vuosikurssin hammaslääkäriopiskelijoille stressistä ja sen hallinnasta.

Hammaslääkäriopiskelijat kokevat tutkimusten mukaan erityisesti opintojensa viimeiset vuodet usein hyvin raskaiksi ja stressaaviksi. Paineita syntyy muun muassa opintojen määräajoista, epäonnistumisen pelosta sekä potilasvastuusta.

Partanen huomautti, että stressi kuuluu välillä elämään ja arkeen. Jos stressistä ei kuitenkaan palaudu, silloin on syytä pysähtyä miettimään, mitä pitäisi tehdä toisin.

Partanen muistutti kuulijoitaan kohtelemaan itseään armollisesti vaikeina aikoina. On suuri ero, suhtautuuko itseensä rauhoitellen vai pelotellen, kannustaen vai arvostellen.

– He jotka ovat myötätuntoisempia itseään kohtaan, menestyvät yleensä paremmin pitkässä juoksussa.

Partanen jakoi opiskelijoille muutamia vinkkejä arkeen vaikeiden hetkien varalle. Hänen mukaansa erityisesti vapaa-ajan ajankäyttöä kannattaa suunnitella, jotta arjen kiireistä palautuminen onnistuu parhaiten.

– Priorisoi itsellesi tärkeitä asioita. Uupumuksesta palautuu tekemällä enemmän, mutta itselle oikeita asioita.

– Ahdistavan hetken koittaessa voi miettiä, murehdinko tulevaisuutta, kaivelenko menneitä vai olenko todella läsnä tässä ja nyt?

Hammaslääkäriliitto järjesti kolmos- ja viitosvuosikurssien opiskelijatilaisuuksien lisäksi luento-ohjelman sote-uudistuksesta näyttelyalueella sekä keskustelutilaisuudet erikoishammaslääkäreille ja YTHS:n hammaslääkäreille. Seniori-iltapäivässä kuultiin muun muassa Teemu Keskisarjan luento Mannerheimin lapsuus- ja nuoruusvuosista. Messualueella liiton ständi löytyi uudesta paikasta, järjestötorilta.