Hammaslääkäri

Lauantai 28.03.2020

Kulttuurirahaston suurpalkinto Helena Rannalle

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on palkittu Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa 27.2.2019 ansioistaan totuuden selvittäjänä ja kärsimyksen todistajana.

Kajaanista lähtöisin oleva Helena Ranta on valmistunut hammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta. Väiteltyään hammaslääketieteen tohtoriksi vuonna 1978 hän työskenteli tutkijana mm. Helsingin yliopistossa ja Oslossa sekä Vankeinhoitolaitoksen ylihammaslääkärinä. Vuonna 1989 hän siirtyi oikeusministeriön ylihammaslääkäriksi ja siitä Suomen ensimmäiseksi oikeushammaslääkäriksi.

Vuonna 1994 Ranta osallistui Estonian laivaturman uhrien tunnistamiseen, mikä antoi pohjan myöhemmälle työlle kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien jäsenenä, johtajana ja kouluttajana. Hän on ollut näissä tehtävissä mm. Balkanilla, Irakissa, Tšetšeniassa ja Kaakkois-Aasian hyökyaalto-onnettomuuden selvittelyissä. Hän on työskennellyt lähes kaikilla mantereilla ja nähnyt omien sanojensa mukaan yli kymmenentuhatta ruumista: onnettomuuksien, rikosten ja sotien uhreja.

1990-luvun lopulla Ranta johti tutkimusryhmää, joka selvitti EU:n toimeksiannosta Kosovon Racakista löytyneiden ruumiiden kuolinsyytä. Tutkimustulokset olivat todistusaineistona Jugoslavian entisen presidentin vastaisessa oikeudenkäynnissä.

Edelleen Helena Rantaa pyydetään asiantuntijaksi kansainvälisen politiikan ja oikeuden ajankohtaisiin, vaikeisiin kysymyksiin. Hänellä on myös ollut lukuisia luottamustehtäviä esimerkiksi Plan Suomi Säätiössä, Naisjärjestöjen keskusliitossa sekä Suomen Akateemisten Naisten Liitossa, jonka kautta hän on edistänyt maahanmuuttajanaisten kielikoulutusta ja kotouttamista.

Helena Ranta on Suomen Hammaslääkäriliiton kunniajäsen.

Muut merkittävistä kulttuuriteoista 30 000 euron palkinnon saaneet ovat professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen, kuvataiteilija, kirjailija Mauri Kunnas ja kuoronjohtaja, musiikkineuvos Marjukka Riihimäki.

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, joka tukee kulttuurielämää myöntämällä apurahoja tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa.

Lähde: www.skr.fi