Hammaslääkäri

Sunnuntai 26.09.2021

In memoriam Tero Sakki

Tero Sakki 12.9.1963-6.3.2016

Erikoishammaslääkäri, kurssikaverimme ja ystävämme Tero Sakki menehtyi aggressiiviseen sairauteen 6.3.2016. Hän oli kuollessaan 52-vuotias. Teroa jäivät kaipaamaan vaimo Anna-Maija, lapset Eino ja Eeva, suuri joukko sukulaisia, ystäviä ja kollegoita.

Tero syntyi Pylkönmäellä, lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Kuhmossa, jonka lukiosta hän pääsi ylioppilaaksi 1982. Tero aloitti seuraavana syksynä hammaslääketieteen opiskelun Oulun yliopistossa  ja valmistui hammaslääkäriksi 1987. Valmistumisensa jälkeen hän  osoitti kiinnostuksensa  tieteelliseen työhön ja väitöskirja valmistui 1999. Tämän jälkeen hän keskittyi erikoitumiseen ja suoritti kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkärin  tutkinnon, painotusalueena parodontologia ja geriatrinen hammashoito 2003. Erikoistumisen jälkeen hän toimi yksityisenä erikoishammaslääkärinä  Oulun alueella pääasiassa hammaslääkärikeskus Furkassa.

Tutustuimme Teroon syksyllä 1982, kun aloitimme prekliiniset opinnot Oulussa ja ryhmityimme Cursus  Reposeksi. Tero oli aktiivisesti mukana kurssin asioiden järjestelyssä alusta alkaen omalla rauhallisella ja maanläheisellä tavallaan, hakeutumatta huomion keskipisteeksi. Sama rauhallisuus ja sovittelevaisuus jatkui läpi opiskeluaikojen aina Furkan toimitusjohtajana olemiseen.

Tero työskenteli pitkään Oulun yliopiston palveluksessa jatkokouluttautumisensa aikana. Hän oli aktiivi opettajakunnan asioiden ja etujen valvojana opettajayhdistyksessä, jo tuolloin oltiin huolestuneita opettajaresurssin riittämisestä opiskelijamäärältään kasvavien kurssien kouluttamiseen. Aika ajoin keskustelut professorikunnan kanssa saivat jo jyrkkiäkin sävyjä, Teron luonteeseen kuuluivat myös ajoittaiset kimpaantumiset, jos hänelle tärkeät asiat eivät edenneet suotuisalla tavalla. Kimpaantumiset laantuivat kuitenkin nopeasti ja Teron kanssa niitä jälkeenpäin sitten jo naureskellen muisteltiin.

Tero parodontologina ja hammaslääkärinä yleensäkin oli kokonaisvaltaisen hoidon puolestapuhuja. Hän otti potilaan elämäntavat keskusteluun epäröimättä tilanteissa, joissa katsoi elämäntapojen vaarantavan paitsi potilaan suun terveyden myös yleisterveyden. Suun terveys tai sairaus oli Terolle osa suurta kokonaisuutta, jossa kaikki vaikutti kaikkeen.

Teron suuri intohimo työn ulkopuolella oli jalkapallo. Hän paitsi pelasi itse Euroopan kenttiä myöten myös valmensi  junioreita ja  seurasi pelejä televisiosta sekä käymällä poikansa Einon kanssa ulkomaita myöten pelejä katsomassa. Jalkapallo oli siis myös Teron perhettä yhdistävä harrastus.

Vietimme sekä opiskeluaikoina että usein sen jälkeen Teron kanssa erilaisia yhteisiä tilaisuuksia, juhlia ja kursseja,  joihin Tero toi mukanaan paitsi tarttuvan naurunsa myös avoimen innostuksensa uusiinkin asioihin.