Hammaslääkäri

Maanantai 13.07.2020

NHLY jo viisivuotias

Nuorten hammaslääkärien yhdistys perustettiin 2012. Viisivuotisjuhlaa vietettiin Espoon Keilaniemessä 20. lokakuuta. Ilta alkoi 3M-yrityksen tiloissa uusien materiaaliteknisten tuotteiden esittelyllä ja testauksella, minkä jälkeen kuultiin nuoren tutkijan luento. Ilta jatkui saunakabinetin ja ruuan merkeissä.

Viiden vuoden aikana NHLY:stä on kasvanut monipuolinen toimija. Kokoontumisia ja koulutuksia on vuosittain niin Helsingissä kuin pk-seudun ulkopuolella. Yhdistyksellä on omat blogipohjaiset verkkosivut, Facebook-ryhmä ja tilaisuuksia syksystä kevääseen. NHLY järjestää yhteistyötahojen kanssa muun muassa jokakeväisiä koulutuspäiviä, kliinisiä potilastapausseminaareja, erikoistumis- ja erityispätevyysinfoja, syksyisiä seikkailuretkiä ja monenlaisia kohtaamisia yritysten ja yksityissektorin kanssa.

NHLY:n toiminta vastaa nuorten hammaslääkärien tarpeisiin. Tämä nähtiin myös 5-vuotisiltamissa. Nuoren tutkijan, John Liljestrandin, tasokas juhlaluento parodontiitin yhteydestä sydän- ja verisuonisairauksiin sai aikaan vilpittömän vertaistuellisen keskustelun. Paron potilaiden hoito ei ole helppoa, hoitoon sitouttaminen voi olla sitäkin vaikeampaa ja taskumittausten kanssa eletään käytäntöjen ristiaallokossa. Nuoret hammaslääkärit saavat toisaalta onnistumisen kokemuksia löytäessään hoidon tarpeessa olevat ja pelastamalla hampaistoja romahdukselta.

– Kausaliteetista puhuminen ei ole aivan heti oven takana, muistutti Helsingin yliopistolla työskentelevä Liljestrand parodontiitin ja sepelvaltimotaudin suhteesta.

– Yhteys näiden välillä on kuitenkin kiistaton. Parodontiittiin viittaava syventynyt ientasku löytyi Terveys 2000 -tutkimuksessa 64 prosentilla suomalaisista.

Liljestrand sivusi esityksessään myös apikaaliparoa, jonka mahdollista yhteyttä sepelvaltimotautiin on tutkittu paljon vähemmän. Kaduilla käyskentelee melkoinen määrä diagnosoimattomia juurenkärjen tulehduspesäkkeitä.

– Vitaliteettimittauksia olisi perusteltua tehdä nykyistä useammin, Liljestrand estimoi.

Juhlapäivän luennon pitänyt tutkija toivoi parodontologian löytävän tien yleislääkärienkin vastaanotolle.

– Hammaspuutos on epidemiologinen markkeri, ja laaja hammaspuutos heijastelee taustaa suun infektiosairauksista. Olisi mahdollista, että lääkärit ottaisivat hammaspuutokset osaksi sydän- ja verisuonisairauksien riskinarviota. Se olisi varsin helposti tehtävissä suuhun katsomalla.

Hammaslääkäripäivillä mukaan toimintaan!

Seuraavan kerran NHLY:n vauhtiin pääsee hyppäämään Hammaslääkäripäivillä. Potilascase-seminaari järjestetään silloin kliinisen vaiheen opiskelijoille.

Tänä vuonna aiheena on protetiikka, ja potilastapauksia käydään yhdessä keskustellen läpi. Nuoret kollegat jakavat kokemuksia proteettisista töistä ja pääsevät samalla verkostoitumaan muiden paikkakuntien kollegojen kanssa. Case-seminaareissa jokainen voi saada arvokasta esiintymiskokemusta tuomalla esiteltäväksi oman potilaansa kipsimalleineen ja ptg-kuvineen.

Case-seminaarin ajankohta on torstai 23. marraskuuta kello 14–16. Paikkana on Messukeskuksen kokoushuone 307.

Jokakeväinen Nuorten hammaslääkärien päivä on myös hyvä varata kalentereihin. Se järjestetään 20. huhtikuuta, paikkana tuttuun tapaan Helsinki.

NHLY on avoin kaikille alan opiskelijoille ja jo valmistuneille nuorille ja nuorenmielisille hammaslääkäreille. Varman nuorennushoidon saa siis liittymällä jäseneksi ja maksamalla vuosittaisen jäsenmaksun yhdistyksen rahastonhoitajalle.

NHLY lyhyesti

  • Valvoo nuorten hammaslääkärien ja kliinisen vaiheen opiskelijoiden yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentenvälistä yhteistoimintaa ja parantaa alan toimintaedellytyksiä
  • Puheenjohtaja Jenny Lindström
  • Hallituksen jäsenet Emilia Lehtisaari, Jessica Juslin, Lilli Rantahakala, Louhi Kuu-Karkku, Kaisa Rytkönen
  • Jäseneksi liitytään lähettämällä sähköpostia rahastonhoitajalle (sanna.seppanen@karviainen.fi) tai yhdistyksen järjestämän toiminnan yhteydessä. Jäsenmaksu on 15 euroa kalenterivuodelta, opiskelijajäsenyys on ilmainen.
  • Tärkeimpiä jäsentapahtumia ovat keväällä pidettävä vuosikokous ja Nuorten hammaslääkärien koulutuspäivä yhdessä Hammaslääkäriliiton ja Apollonian kanssa, sekä potilastapausseminaarit ympäri vuoden. Syyspäivän ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan liikunta-aktiviteetti, tänä syksynä melonta.