Ihmiset

Paikallistoimijat valmistautuivat alueiden starttiin

7.10.2022Anu Tilander

Hyvinvointialueet aloittavat 2023 – mikä muuttuu ja miten valmistaudumme? Hammaslääkäriliiton Paikallistoiminnan neuvottelupäivät kokosi jäseniä yhteen ja pohtimaan vauhdilla lähestyvää muutosta hammaslääkärin työn kannalta. Nyt tarvitaan Hammaslääkäriliiton ja jäsenten aktiivista vaikuttamistyötä alueilla.

Lisäiloa Helsingissä 30.9.-1.10. järjestettyyn tapahtumaan toi, että kolmen vuoden tauon jälkeen ihmiset pääsivät tapaamaan kasvokkain. Mukana oli reilut 60 jäsentä liiton paikallisosastoista eri puolilta maata. Ohjelmassa oli myös ryhmätöitä ja yhteistä ideointia, miten vaikutamme uusilla hyvinvointialueilla. Hammaslääkäriliitto on jäsenten tukena muutoksessa ja vaikuttaa suun terveydenhuollon toimivien järjestelyjen puolesta sote-uudistuksessa. Paikallistoiminnan neuvottelupäivät järjestettiin Helsingissä 30.9.–1.10.2022.

 

 

– Uusilla hyvinvointialueilla aluevaltuutettujen ja paikallistoiminnan luottamushenkilöiden rooli on tärkeä. Osaavien ammattilaisten riittävyys alueilla tulee turvata, se on yksi sote-uudistuksen päätavoitteita. Yhteensä noin 2 600 hammaslääkäriä sekä lähes 4 500 suuhygienistiä ja hammashoitajaa siirtyy nyt kunnista hyvinvointialueille, kertoi STM:n lääkintöneuvos Merja Auero.

– Muutos on mahdollisuus todelliseen uudistukseen, mutta myös haasteita riittää. Onko liian lyhyt aika starttiin, riittävätkö rahat, entä hoitohenkilökunta? Hammaslääkärien vaikuttamisen aika on nyt! Mitä osaatte kertoa aluevaltuutetulle esimerkiksi oman alueen suun terveydenhuollon tilanteesta ja Hammaslääkäriliiton tavoitteista? Tunnetteko alueen vastuuvalmistelijat ja oletteko mukana valmistelussa? Kertokaa päättäjille käytännön esimerkkejä ja konkreettisia lukuja – rautalankaa. Keskiverto päättäjä ei lue pitkiä tekstejä, eikä hae syventäviä tietoja, korosti Etelä-Savon aluevaltuutettu, hallintoylilääkäri ja ylihammaslääkäri Panu Peitsaro.

 

 

– Suun terveydenhuollon valmisteluryhmä on vuonna 2022 kokoontunut alueellamme ensin kerran kuussa ja sitten kahden viikon välein. Nykytilan kuvaus on jo tehty: palveluverkko, henkilöstön määrä, väestön ikärakenne, erikoishammaslääkäriresurssi, ostopalveluiden käyttö ja hoitoonpääsytilanne sekä päivystysjärjestelyt, sähköiset palvelut ja rekrytointi. Meitä mietityttää vielä esimerkiksi rahoitusjärjestelmä, johtamiskuviot, potilaiden liikkuminen alueen sisällä ja tietojärjestelmäasiat, kertoi apulaisylihammaslääkäri Katri Hyvärinen Etelä-Savon hyvinvointialueelta.

Paikallisosastojen hallitukset raportoivat heille toteutetussa kyselyssä, että hyvinvointialueuudistuksen valmistelujen vaihe ja tiedontaso eri alueilla vaihtelivat. Järjestöpäällikkö Ira Peurakoski kertoi, että liitto haluaa olla tukemassa jäseniä ja tarjota tietoa tässä muutosvaiheessa. Ajankohtaista tietoa uudistuksen etenemisestä on luvassa jäsenwebinaareissa, jotka ovat käynnistymässä tulevilla hyvinvointialueilla marraskuussa.

Poimintoja neuvottelupäivien ohjelmasta:

  • Hammaslääkäriliiton ajankohtaiskatsaus, toiminnanjohtaja Henna Virtomaa ja varatoiminnanjohtaja Nora Savanheimo
  • Suun terveydenhuolto hyvinvointialueilla, lääkintöneuvos Merja Auero, STM
  • Mitä alueille kuuluu? aluevaltuutetun puheenvuoro, hallintoylilääkäri ja ylihammaslääkäri Panu Peitsaro, Puolustusvoimat
  • Mikä mietityttää alueellani? paikallistoimijan kommenttipuheenvuoro, apulaisylihammaslääkäri Katri Hyvärinen, Essote
  • Hyvinvointialueet ja henkilöstö, neuvottelupäällikkö Lotta Lax
  • Palvelusetelijärjestelmän mahdollisuudet, lakimies Heikki Kuusela ja asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier
  • Paikallisosastot ja hyvinvointialueet: sote-kenttäkierros, järjestöpäällikkö Ira Peurakoski
  • Hoidamme asiat porukalla – näkökulmia työhyvinvointiin, EHL, apulaisylihammaslääkäri Johanna Pellinen
Lue myös
Etsitkö näitä?