Hammaslääkäri

Sunnuntai 26.09.2021

Pekka Vallitulle Bensow-Äyräpää-palkinto

Pekka Vallittu

Pohjoismaiden vanhimman hammaslääkärijärjestön, vuonna 1866 perustetun Skandinaviska Tandläkarföreningenin (SkTf) vuoden 2016 Bensow-Äyräpää-palkinnon saa professori Pekka Vallittu.


Bensow-Äyräpää-säätiön tavoitteena on edistää tieteellistä tutkimusta hammaslääketieteen alalla. Säätiö jakaa joka toinen vuosi palkinnon ansioituneelle pohjoismaiselle hammaslääkäritutkijalle. Sääntöjen mukaan ”palkinto jaetaan kannustuksena ja tunnustuksena korkeatasoisesta tutkimustyöstä, joka on vaikuttanut skandinaavisen hammaslääketieteellisen tutkimustyön tunnetuksi tekemiseen kansainvälisesti”.


Professori Vallittu on laaja-alaisesti suuntautunut materiaalitutkija. Vallitun tärkein tutkimuspanos kliinisen hammaslääketieteen alalla on ollut kuitulujitteisten komposiittien kehittäminen. Komposiittien käyttöalueet hammaslääketieteessä ovat protetiikka, endodontia, parodontologia, kariologia, suukirurgia sekä ortodontia. Viime vuosien aikana hän on kehittänyt kuitukomposiitteihin perustuvia lääketieteellisiä implantteja kallokirurgian, neurokirurgian, ortopedian ja traumatologian aloja varten.


Vallittu on julkaissut yli 430 alkuperäisartikkelia, 25 tieteellistä monografiaa ja kirjan kappaletta sekä 155 patenttia, jotka pohjautuvat 25 keksintöön. Hän on ohjannut 25 väitöskirjaa ja 13 on työn alla. Hänen ulkopuolinen rahoituksensa on pitkällä ajanjaksolla ollut mittava. Hän on päävastuussa kuudesta kansainvälisestä ja kansallisesta projektista. Hänen tutkimustyönsä on johtanut myös kahden biomateriaalialan yrityksen perustamiseen.


Pohjoismaiden hammaslääketieteen laitoksilta pyydettiin ehdokkaita palkinnon saajaksi. Määräajan umpeutuessa ehdotuksia oli tullut viisi. Ehdotuksia arvioi palkintolautakunta, jossa kaikilla pohjoismailla on yksi edustaja. Puheenjohtajana toimi tänä vuonna Yrsa Le Bell, prof. h.c. Suomesta.


Palkinto luovutetaan SkTf:n vuosikokouksen yhteydessä, tänä vuonna Hammaslääkäripäivillä Helsingissä.