Hammaslääkäri

Keskiviikko 27.05.2020

Pukeudu punaiseen Maailman sydänpäivänä 29.9.

Vuosittainen Maailman sydänpäivä 29.9. on kansainvälinen toimintapäivä sydänterveyden hyväksi. Suomessa sitä vietetään pukeutuen punaiseen.

Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta sepelvaltimotaudista ja sen riskitekijöistä. Tavoitteena on saada ihmiset pitämään hyvää huolta sydämestään. Samalla voimme muistuttaa, että myös hyvä suuhygienia edesauttaa sydämen terveenä pysymistä.

Maailman sydänjärjestö WHF kannustaa kaikkia tekemään lupauksen sydämelle. Lupaus voi olla esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, terveellisempi ruokavalio tai liikunnan lisääminen. Katso lisätietoja ja lataa aineistoja: https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day.

Suomen Sydänliitto rohkaisee ihmisiä pukeutumaan punaiseen ja tekemään siten sydänterveydestä ja sydäntyöstä näkyvää.

Elintavoilla terveempi sydän ja terveempi suu

Terveellinen ruoka, liikunta, tupakoimattomuus ja riittävä lepo edistävät sydänterveyttä, ja terveet elintavat tukevat myös suunterveyttä.

Koska parodontiitin on todettu lisäävän mm. sydäninfarktin ja endokardiitin riskiä, on tärkeää muistuttaa, että suun ja hampaiden säännöllinen ja huolellinen omahoito on tärkeää myös sydänsairauksien ehkäisemiseksi ja erityisen tärkeää se on sydänsairaille.

Osallistu Maailman sydänpäivään ja muistuta suomalaisia pitämään myös suu terveenä ja ehkäisemään suutulehduksia ennalta tehokkaalla omahoidolla. Anna sydänpäivän näkyä vastaanotolla, ja jaa päivän Facebook-postauksia Hammaslääkäriliiton ja I love suu -kampanjan kanavilta.

Lisätietoja sydänpäivästä: https://sydanliitto.fi/tule-mukaan/maailman-sydanpaiva

Taustoittava tutkimustietoja:

Suu ja sydän – paljon tietoa, vielä enemmän kysymyksiä: Suom Hammaslääkäril 2017; 6: 22.

Liljestrand JM, Mäntylä P, Paju S, Buhlin K, Kopra KAE, Persson GR, Hernandez M, Nieminen MS, Sinisalo J, Tjäderhane L, Pussinen PJ. Association of Endodontic Lesions with Coronary Artery Disease. J Dent Res 2016.

Meurman JH, Janket SJ, Surakka M, Jackson EA, Ackerson EA, Fakhri HR. ym. Lower risk for cardiovascular mortality for patients with root filled teeth in a Finnish population. Int Endod J. Julkaistu verkossa 23.3.2017.