Hammaslääkäri

Maanantai 23.09.2019

Suomalainen, jolla on vientiä

Helsingin yliopiston kovakudos- ja infektiosairauksien emeritusprofessori Jukka H. Meurman toimii vuosina 2016–17 maailman suurimman hammaslääketieteen tutkijajärjestön, IADR:n (International Association for Dental Research) presidenttinä.

Hammaslääketieteellisen tutkimuksen edistämiseksi sekä alan tutkijoiden yhdyssiteeksi vuonna 1920 New Yorkissa perustetulla järjestöllä on yhteensä noin 12 000 jäsentä seitsemällä mantereella. Presidentin pesti on näköalapaikka – aivan konkreettisesti.
– Istun nykyään lentokoneessa merkittävän osan ajastani, Meurman toteaa.

Meurmanin tämän syksyn työkalenterista löytyy yhteensä kuusi presidentin roolissa tehtävää matkaa, mm. Sao Paoloon, Jerusalemiin ja Tokioon. IADR järjestää  kokouksia ympäri maailmaa, ja pääsääntöisesti presidentin toivotaan olevan niissä läsnä.
– Toki tehtävät ovat osittain seremoniallisia, kuten puheiden pito, mutta minuuttiaikataululla kokouksissa usein mennään.

IADR:n presidenttiys on luottamustehtävä, jota 1970-luvulta asti järjestön toiminnassa mukana ollut Meurman hoitaa enemmän kuin mielellään.
– Tässä tehtävässä näkee, miten hämmentävän suuret ovat erot tutkimustyön perusedellytyksissä, kun verrataan vaikkapa Kanadaa ja Nigeriaa. Ns. nousevissa talouksissa, kuten Kiinassa, Intiassa tai Brasiliassa, vieraillessa taas törmää siihen, että tutkimustraditio – mikäli sitä edes on – ja käsitykset tutkimusetiikasta poikkeavat paljon meikäläisistä.

Lahjakkaita tutkijoita ja tärkeitä tutkimusideoita löytyy joka tapauksessa kaikilta mantereilta. Suurimmaksi saavutuksekseen IADR:n presidenttinä Meurman katsookin ns. fellowship-projektit, joissa nuorille tutkijoille tarjotaan mahdollisuus 2–3 viikon vierailuun ansioituneessa kansainvälisessä tutkimusryhmässä.

Olennainen osa IADR:n presidentin työtä ovat myös joka toinen viikko järjestettävät videokonferenssit, joihin osallistuu edustaja joka mantereelta. Näissä presidentin vetämissä kokouksissa edustajisto pui järjestön hallinnollisia asioita, jotka valmistelee 18-henkinen toimistohenkilökunta IADR:n pääkallonpaikalla Virginiassa.

Hammaslääketieteen tutkijoille ympäri maailmaa IADR assosioituu erityisesti jokavuotiseen nimeään kantavaan kongressiin. Mielikuva on sikäli oikea, että kongressijärjestelyihin kuluu 70–80 % toimistohenkilökunnan työajasta. Seuraava suuri IADR:n kongressi järjestetään maaliskuussa 2017 San Franciscossa.

IADR:n toimintaan kuuluvat myös alueelliset kongressit, ja tämänvuotinen Euroopan kongressi pyörähtää käyntiin 20.9. Israelissa, Jerusalemissa.
– Jerusalemiin päätettiin mennä, vaikka se voidaankin katsoa poliittiseksi kannanotoksi. Globaali järjestömme pyrkii kuitenkin olemaan neutraali sillä tavoin, ettei sulje ketään ulkopuolelle.