Hammaslääkäri

Maanantai 13.07.2020

Suomalaista hammaslääketiedettä Stanfordin ja Shanghain listoilla

Suomalainen hammaslääketieteen tutkimus ja sen tekijät ovat jälleen olleet esillä huippututkijoiden ja -yliopistojen rankinglistoilla.

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat asettivat elokuussa julkaistussa tutkimuksessaan 100 000 eri alojen huippututkijaa paremmuusjärjestykseen heidän julkaisutoimintansa vaikuttavuuden perusteella. Mukana olivat kaikki tieteenalat, ja listauksessa huomioitiin muun muassa tutkijoiden tekemien julkaisujen saamien viittausten kokonaismäärä, julkaisutehokkuutta ja julkaisujen merkittävyyttä kuvaava h-indeksi, yhteisjulkaisut sekä eri kirjoittajarooleissa saadut viittaukset.

Suomalaisista tutkijoista vaikuttavin oli koko uran julkaisutoiminnan perusteella Itä-Suomen yliopiston sisätautiopin professori Markku Laakso. Hän on listauksessa sijalla 429.

Listalta löytyy kaksi suomalaista hammaslääkäritutkijaa: akateemikko, Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Irma Thesleff sekä Turun yliopiston professori Pekka Vallittu. Thesleff on sijalla 3 385 ja Vallittu sijalla 8 851.

Elokuussa julkaistiin myös vuosittainen Shanghain tieteenalakohtainen yliopistojen vertailu. Se perustuu tutkimuksen ja tieteellisen julkaisutuotannon arviointiin. Tässä vertailussa Helsingin yliopiston suunterveys- ja hammaslääketiede kipusi ennennäkemättömän korkealle, sijalle 21. Sijoitus on alan tutkimus- ja koulutusyksiköiden joukossa Pohjoismaiden paras. Heti seuraavalla sijalla tulee Turun yliopiston hammaslääketiede, joka on huippusijoilla jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Tarkempaa tietoa Stanfordin listasta löytyy Lääkärilehden artikkelista osoitteesta https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/kenen-julkaisu-ura-on-v... sekä alkuperäistutkimuksesta: Ioannidis JP, Bas J, Klavans R, Boyack KW. A standardized citation metrics author database annotated for scientific field. PLoS Biol 17(8): e3000384.