Ihmiset

Vuoden kirjoitusVuoden kirjoitus käsittelee ulkomaalaistaustaisten elintapoja ja suunterveyttä

19.11.2021Laura Kimari
vuoden_kirjoitus2
– Tähän teemaan perehtyminen oli hyvin palkitsevaa, toteaa Aino-Maija Hepola (kuvassa keskellä). Kuvassa viisihenkisestä kirjoittajaryhmästä myös Aura Heimonen ja Maijaliisa Erkkola. (Kuva: Satu Kinnunen).

Hammaslääkärilehden vuoden kirjoitukseksi 2020 on valittu lehdessä 10/20 julkaistu tiedeartikkeli Ulkomailla syntyneiden henkilöiden elintapojen yhteys suunterveyteen. Artikkelin ovat kirjoittaneet Aino-Maija Hepola, Maijaliisa Erkkola, Paula Bergman, Natalia Skogberg ja Aura Heimonen.

Tutkimus pohjautuu Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointivointitutkimuksen (Maamu) aineistoon. Ulkomaalaistaustaisten väestöryhmien suunterveydestä on saatavilla niukasti tietoa, ja aiheesta tehty tutkimus on tärkeää erityisesti suun terveyspalvelujen kehittämisen kannalta.

Artikkeli perustuu Aino-Maija Hepolan hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon kuuluvaan syventävien opintojen työhön. Nykyisin Helsingin kaupungin suun terveydenhuollossa terveyskeskushammaslääkärinä työskentelevä Hepola selvitti jo toisena opiskeluvuonna THL:stä, että Maamu-aineistoa voisi käyttää tutkimuksessa, ja ehdotti aihetta Aura Heimoselle.

– Ohjaajalle on kiitollista ja opettavaista päästä ohjaamaan työtä, jossa opiskelijalla on vahva kiinnostus aiheeseen, Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolla työskentelevä HLT, EHL Heimonen kiittää.

Mikään helppo urakka tutkimus ei ollut.

– Maamu-aineisto on valtava, ja huomasimme pian, että sen käsittely vaatii erityisosaamista, Hepola kertoo.

Onneksi työn toiseksi ohjaajaksi saatiin dosentti Maijaliisa Erkkola HY:n Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta. Hän toi tutkimukseen asiantuntemusta sekä ravitsemuksesta että tilastotieteellisistä analyyseistä. Myös biostatistikko Paula Bergmanin apu aineiston käsittelyssä oli Hepolalle korvaamatonta, ja THL:ää tutkimuksessa edustanut tutkimuspäällikkö Natalia Skogberg antoi arvokkaita kommentteja tutkimuksen loppuvaiheessa.

Vahvan yhteistyön tuloksena syntynyttä tutkimusta Hepola pääsi lopulta kirjoittamaan artikkeliksi neljäntenä opiskeluvuonna.

– Jonkun muun aiheen valitsemalla olisin ehkä päässyt helpommalla, mutta toisaalta tähän teemaan perehtyminen oli hyvin palkitsevaa.

Hepola on tällä hetkellä kotona pienen vauvan kanssa ja palaa äitiysloman jälkeen kliiniseen työhön. Hän kuitenkin haluaisi jossain vaiheessa jatkaa tutkimustyön tekemistä.

Opinnäytetyö kirjoitettiin jo lähtökohtaisesti muotoon, jossa sitä voidaan tarjota julkaistavaksi Hammaslääkärilehdessä. Vuodesta 2016 lähtien suun terveydenhuollon syventävien opintojen töitä ohjannut Heimonen kertookin korostavansa opiskelijoille, että opinnäytetyö kannattaa tehdä mahdollisimman hyödyllisestä aiheesta.

– Monesti opiskelija löytääkin sellaisen itse. Silloin myös minun kannattaa tarvittaessa hypätä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Vuoden kirjoitus -palkinnon saajan valitsee Hammaslääkärilehden toimitus. Palkinnolla lehti haluaa kiittää kirjoittajia, joiden panos on aineiston tuottamisessa korvaamaton.

Lue myös
Etsitkö näitä?