Ihmiset

HammaslääkäriliittoYhteistä puhtia terveyden edistämiseen

26.8.2022Anu Tilander
suomiareena_web
SuomiAreenalla terveyden edistämisestä puhuivat Tommi Laitio (vas.), Jaana Puhakka, Tiina Mäenpää, Henna Virtomaa ja Ossi Laukkanen sekä juontaja Rosa Meriläinen. (Kuva: Pekka Leino)

Terveys koskee kaikkia, mutta millaista terveyden edistämisen pitäisi olla 2020-luvulla? Terveyden edistämisen punaista lankaa etsittiin heinäkuussa Porin SuomiAreenalla Hammaslääkäriliiton, Lääkäriliiton ja Terveydenhoitajaliiton paneelikeskustelussa.

Suunterveyden näkökulmaa areenalle toi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa, jonka kanssa keskusteluun osallistuivat tutkija Tommi Laitio Johns Hopkinsin yliopistosta, Lääkäriliiton varapuheenjohtaja Jaana Puhakka, Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää ja sähköisestä liiketoiminnasta vastaava Ossi Laukkanen Mehiläisestä sekä juontaja Rosa Meriläinen.

– Terveyden edistämisen ytimessä on ennaltaehkäisy ja ihmisten päivittäiset elämäntapavalinnat sekä sote-ammattilaisten yhteistyö kuntien, hyvinvointialueiden ja yksityisen sektorin kesken, tiivisti Virtomaa.

Nostetaan ihmisten tarpeet keskiöön

Kaikki panelistit korostivat yhdessä tekemisen merkitystä sekä terveyden edistämisen moniammatillista ja moniulotteista luonnetta. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteispelin lisäksi tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä esimerkiksi kunnan kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalvelujen kanssa.

– Yhteistyötä tarvitaan, jos haluamme, että viisari oikeasti värähtää asukkaiden terveydessä. Suosittelun voima vakuuttavalta sote-ammattilaiselta on iso. Lisäksi pitää tehdä valintoja ja puhua ihmisille tavalla, jossa välittyy, että tässä puhutaan juuri minulle tärkeistä asioista ja minun elämästäni ollaan kiinnostuneita. Kunnan pitää valita painopisteet ja tuoda ihmiset tiedon äärelle yhdessä yritysten, kuntalaisten ja järjestöjen kanssa, Laitio
pohti.

Puhakka painotti, että terveyden edistäminenkin onnistuu paremmin, kun potilaalla on pitkäaikainen hoitosuhde samaan ammattilaiseen.

Mäenpää muistutti ennaltaehkäisyn tärkeydestä.

– Asioihin pitää puuttua jo ennen ongelmia. Meidän on tiedettävä, mitä muut ammattilaiset tekevät ja missä asioissa voimme tehdä yhteistyötä. On tärkeä tuntea niin toistemme tehtävät kuin toisemme. Toivon ja luotan ennaltaehkäisevän työn arvostuksen nousevan hyvinvointialueiden myötä – sote on suuri mahdollisuus.

Meriläinen kiteytti, että moniammatillinen yhteistyö onnistuu, kun ymmärrämme, mitä toiset tekevät ja kunnioitamme toistemme työtä.

Laukkanen muistutti asiakkaan tarpeiden tuntemisesta ja asiakaslähtöisyydestä, koska ihmiset eivät tarvitse ja halua samoja asioita.

– Terveydenhuollossa on tärkeä määritellä minimi, joka riittää terveyden edistämiseen. Tässä kannattaa hyödyntää myös uutta teknologiaa ja digitaalisia palveluja, joilla voi tehokkaasti jakaa tietoa, ohjeita ja tavoitteita sekä antaa ja saada palautetta.

Virtomaa korosti, että yhdessä voimme paremmin vaikuttaa ihmisten valintoihin ja asenteisiin.

– Satavuotias neuvola esimerkiksi tavoittaa hienosti kaikki lapsiperheet. Me ammattilaiset pystymme antamaan väestölle valtavasti eväitä joka alueella, kun teemme yhteistyötä hyvin. Suun terveydenhuollossa on sote-uudistuksen myötä tahto tehdä yhteistyötä yhä enemmän. Toivon, että sote onnistuu ja resurssit saadaan tasapuolisesti sektorien välillä käyttöön, jolloin terveys ja hyvinvointi paranee ja saadaan tasalaatuista palvelua jokaiselle.

Terveyden edistäminen 2020-luvulla – paljon puhetta, vähän tekoja? Hammaslääkäriliiton, Lääkäriliiton ja Terveydenhoitajaliiton paneeli SuomiAreenalla Porissa 13.7.2022. Keskustelun voi katsoa tallenteena (mtv.fi tai MTV Katsomo -sovellus): https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-33001006

Lue myös
Etsitkö näitä?