Hammaslääkäri

Torstai 26.11.2020

17 000 partiolaista, 3 hammaslääkäriä – aina valmiina!

Heinäkuussa partiolaisten suurleirille osallistuneista saisi kasaan Forssan väkiluvun ja Hong Kongin väentiheyden. Hämeenlinnan Evolle metsään rakennettuun kenttähammashoitolaan lähti töihin kolme partiotoimintaan rakastunutta hammaslääkäriä.
26.8.2016
Anni Temonen

Jotenkin aika hieno näky. Metsätien molemmin puolin liehuu lippuja ja värikkäitä nauhoja, jotka tuovat mieleen Tiibetin hengelliset paikat. Mutta oranssikaapuisten munkkien sijasta joka puolella liikuskelee partiolaisia eri värisine huiveineen. Kuljettaja ajaa verkkaisesti pölisevää hiekkatietä ja kertoo, että öisin on satanut ja päivisin ollut pilvipoutaa, mikä on ollut hyväksi tässä maastossa.
– Piilarit päässä tänne pölyyn ei kannata tulla, hän silti lisää. Hän päästää kyydistä leirisairaala-alueella ja viittilöi suuntaamaan kenttäapteekin taakse, ohi triageteltan ja fysioterapeutin vastaanoton. Sieltä Iidan [Vainionpää] pitäisi löytyä.

Suoraan edessä on pieni pressuteltta. Teltta on sama, jonka Iida on itse ajanut kotoaan leirialueelle ja kasannut maanantaina, pari päivää ennen leirin alkua. Hoitola nousi pystyyn yhdessä päivässä: potilastuoli puulavojen päälle, hipaisuhana, instrumenttikorit, liikuteltava Plandentin yksikkö, näyttöpääte. Teltassa ei juuri nyt ole potilasta, ja sisään voikin astua oitis. Toimeton ampiainen pörrää heti ohimolla, mutta löytää onneksi seinässä roikkuvan syötin ja jättää rauhaan.

Tutkii, tekee, tilastoi

Roihu 2016 on Suomen kaikkien aikojen suurin partiolaisten suurleiri, Finnjamboree. Se on kuin valtava partiokaupunki, jonka alaleireillä on monenlaista ikätasoista ohjelmaa.

Hammaslääkäripäivystys on käytännöllistä hoitaa paikan päällä, jolloin useimmat sattumukset eivät keskeytä leiriä tai pakota hakeutumaan kaupunkiin. Hammaslääkäreitä on kolme: HLL Iida Vainionpää Tampereen kaupungilta, oikomishoidon erikoishammaslääkäri Anu Kiukkonen Huuli- ja suulakihalkiokeskuksesta ja HYKS:n Suu- ja leukasairauksien klinikasta sekä HLL Mikko Juutinen Muhoksen kunnalta. Tiimiä täydentää suuhygienisti Reetta Tuomola Tampereen
Oralilta.

Hoitolassa kyetään hoitamaan osa hammastraumoista, pulpiitit, oikomiskojeiden korjaukset, lohkeamat ja retentiolankojen kiinnittämiset.
– Meiltä löytyy eugenolia, elastomeereja, cavitia ja flowta, Vainionpää luettelee. Ennen leiriä tehtiin lista tarvittavista välineistä, ja se näyttää kattaneen lähes kaiken – lähes.
– Kun hoitaja ei ollut ajattelemassa tätä läpi, niin purentapaperit ja kiillotuskumit onnistuivat sitten unohtumaan listalta, Reetta ja Iida päivittelevät. Hoitotiimi on kaikkinensa superkiitollinen Plandentille ja Oralille, jotka sponsoroivat hoitolaa lainavälinein.

Roihu 2016

Nousi kuin kantarelli koivun juureen! Mikko Juutinen, Iida Vainionpää ja Reetta Tuomola sekä kuvasta puuttuva oikomishoidon erikoishammaslääkäri Anu Kiukkonen ottivat hoiviinsa 17 000 partiolaisen väestövastuualueen metsään pystytetyssä kenttähoitolassa.

Ekstraktioita ja endoa ei tehdä pressuteltassa, vaan sitä varten on suunnitelma: potilas ja lääkäri hyppäävät tarvittaessa autokyytiin ja kuljettaja ajaa heidät Lammin terveyskeskukseen, jossa ollaan leirin ajan valmiita järjestämään hoitohuone maastosta saapuvien käyttöön. Jos tarvitaan vielä järeämpää apua, voidaan potilas lähettää Hämeenlinnaan. Tuomolan ja Vainionpään mielestä yhteistyö Lammin hammashoitolan kanssa on ollut huippuluokkaa.

Tyypillinen partiopotilas on käynyt hammaslääkärissä tai oikojalla juuri ennen Roihu-leirin alkua, ja leirillä on saatu hoitaa varsinkin aiempien käyntien jälkiseuraamuksia. Braketti irtoaa, oikomiskoje painaa, poistokuoppa kaipaa hoitoa tai väliaikaispaikka lohkeaa. Kun partiolaisia tulee Evolle ulkomaita myöten ja aivan eri puolilta Suomea, oikomiskojeitakin on kuin taivaalla tähtiä. Usein järkevin hoitomuoto eksoottisille kojeille on ”irti ja mukaan”. Leirin oma oikojahammaslääkäri on ottanut tiimin vetovastuun ortodontian leirikäytännöistä.
– Vuoden 2010 Finnjamboreen hammashoidosta ei löytynyt oikein dokumentaatioita. Tällä kertaa keräämme vuoden 2022 suurleiriä varten järjestelmällisesti dataa, eli mitä tapauksia täällä on hoidettu ja kuka ne on hoitanut, Vainionpää kertoo.

Roihu 2016

Venähdyksiä, vatsaoireita, allergioita, hammassärkyjä ja painavaa mieltä – kenttäsairaala-alueella toimii osaava tiimi erikoistuvasta gastrokirurgista fysioterapeuttiin. Epidemioiden ehkäisy on tärkeimpiä asioita leirin aikana, ja käsidesiä kuluu.

Pestigeneraattorista paljun lämpöön

Jatkamme kierrosta kenttäapteekkiin. Pressuteltan sisällä on varustetasoltaan pienen paikkakunnan kyläapteekkia vastaava puoti, josta löytyy antimikrobilääkkeet myös hammaslääkärin tarpeisiin. Tahnoja, harjoja, klooriheksidiiniä. Vainionpää ja kumppanit kirjoittavat paperireseptin Roihun omalle reseptilomakkeelle, ja potilas saa kenttäapteekista tarvitsemansa.

Jokainen lääkäri on maksanut täyden osallistumismaksun päästäkseen Roihulle. Keväällä tapahtuman nettisivuilla oli pestigeneraattori, josta myös Reetta Tuomola ja Iida Vainionpää löysivät toisistaan tietämättä unelmapestinsä.
– Partio oli jäänyt minulta tauolle kuudeksi vuodeksi. Olin niin iloinen, kun tulin valituksi, leirin suuhygienisti hymyilee.

Partiotoiminta on muuttunut.  Mikko Juutinen, joka aloitti partion vartiolaisena neljännellä luokalla, sanoo, että nyt nuoria jätetään vähemmän yksin selviämään tehtävistään, ja aikuisten läsnäolo on korostunut, mikä tekee partiosta rennompaa ja yhä mielekkäämpää. On myös enemmän kuin koskaan heitä, jotka tulevat harrastukseen muinakin kuin ”sudareina” eli sudenpentuina.

Iida, joka liikkuu leirisairaala-alueella kuin kala vedessä, lääkärintakki männyntaimia hipoen, jatkaa, ettei kenenkään anneta palaa loppuun, aikuisistakaan.
– Täällä jaksaa painaa hyvin, sillä meistä pidetään yhtä lailla huolta. On meillä myös oma K18-keidaskin, hän hymyilee.

Suljetulla alueella voi illan tullen pulahtaa kuumaan paljuun, heittäytyä hierontapenkille, teettää manikyyrin tai antaa hiukset taitaviin käsiin letitettäväksi. Se selittääkin, miksi koko hammashoitotiimi näyttää riutuneen eräjorman sijasta niin freesiltä.

Teemme vielä kävelykierroksen leirimaastossa, kunnes paluukyyti alueen ulkopuolelle tulee hakemaan. Työvuorossa oleva Iida saa samalla puhelun uudesta potilaasta ja lähtee vaihtamaan taas leirivaatteet valkoiseen takkiin ja työvaatteisiin.

Jo muutaman tunnin oleskelu Roihun elämyskuplassa tekee hassun rohkean olon: asioihin voi vaikuttaa, niihin voi tarttua, asioista voi ottaa selvää, kaikki kelpaavat omana itsenään. Tuntuu varmalta sanoa, ettei partio mitenkään voi tehdä hallaa hammaslääkäriydelle, ei millään muotoa. Se antaa siihen vain lisää. Harvassa ovat harrastukset, joissa pääsee perustamaan oman hammaslääkärivastaanoton päivässä, ja jo seuraavana uiskentelemaan lämpimässä paljussa mäntyjen alla, hyvän työn tehneenä. Vuotta 2022 odotellessa.

Partiolippukunnat:

Iida Vainionpää: Honkahukat ry
Mikko Juutinen: Kokkopartio ry
Anu Kiukkonen: Veikkolan eräveikot ja -haltiat ry
Reetta Tuomola: Kullaan Kuusipeurat ry

Roihu 2016

Roihu 2016 kokosi 17 000 partiolaista "partiokaupunkiin" Evon metsään.