Hammaslääkäri

Maanantai 13.07.2020

Denttari: Hammaslääketieteen opiskelu on mukavaa muttei stressitöntä

3.12.2019
Julia Rousu

Talvi on edennyt siihen, että auringon nousuja ja laskuja saa ihailla päivällä potilastöiden lomassa. Dentopoliksen opetushammashoitolan ylimmän kerroksen ikkunoista taivas maalautuu kauas viereisen sairaalan kattojen yli. Kalenteriin katsoessa joululoma odottaa muutaman aukeaman takana. Syyslukukausi on sujahtanut nopeasti.

Neljännen vuoden syyslukukausi on ollut suosikki ajanjaksoni tähän menneistä hampaan opinnoista. Käytännön harjoittelua potilastöiden parissa on aiempia vuosia enemmän, mikä on ollut mukavaa. Teoriapuolella on opeteltu luomaan purenta kokoproteeseilla, sukellettu syvemmälle kirurgiaan eri oppiaineiden kautta sekä laskeuduttu pohtimaan hammashoitoa lasten näkökulmasta. Syksyyn on myös sisältynyt erityisen mieleen jääviä opetuksia, joista mainittakoon simuloitujen ensiaputilanteiden treenaaminen rasteilla sekä ienkirurgian harjoitukset possun leuoilla.

Kurssit ovat kulkeneet yksi toisensa jälkeen ja on ollut käytännöllistä, että yhteen osa-alueeseen on voinut syventyä kerrallaan. Teoriapuolen opiskelu on tuntunut viime vuoteen verrattuna helpommalta, kun opittavia asioita voi sijoittaa aiempiin perustuksiin. Kolmannen vuoden aikana käsitys hammaslääketieteen maailmoista piti luoda alusta asti.

On ollut mukavaa, mutta on ollut myös työlästä. Neljännen lukuvuoden tiiviys ja haastavuus rakentuu kaikista niistä tavoitteista ja suoritteista, joilla kartutetaan tarvittavat valmiudet kesätöihin hammaslääkärinä. Työteliäin osa palettia ovat viikoittaiset vuorot opetushammashoitolassa, sillä touhua riittää ajanvarauksesta siivoamiseen ja valmisteluun sekä itse hammaslääkärinä olemisen opetteluun. Näin neljäntenä vuonna luentojen kuuntelupäivät ovat alkaneet tuntua rennoilta.

Kevään mittaan kasvanee myös enemmän tai vähemmän stressi siitä, kertyykö omien kokonaishoitopotilaiden hoidon tarpeesta sujuvasti eri oppiaineiden suoritteita ja osaamiskokemusta kuntalupaan. Opetushammashoitolassa käytössä olevan kokonaishoitomallin kautta oppii hyvin suunnittelemaan hoidon kulkua ja havainnoimaan sen edistymistä. Tämä tuo kuitenkin pientä sattuman luomaa jännityselementtiä mukaan opintoihin, sillä kokonaishoidossa olevat potilaat eivät aina tarvitse juuri niitä toimenpiteitä, joita kandi kaipaisi suoritteisiinsa. Oman työsarkansa tuovat mahdolliset peruutukset ja niiden tuoma lisätyö ajanvarauspuheluissa.

Vaikka opinnot nappaavat paljon aikaa, on palkitsevaa, kuinka joka viikon jälkeen on oppinut niin paljon uutta. Erityisesti tyytyväisen potilaan kiitos kannustaa. Ja kun opettajilta tai hoitajilta kehuja saa, kannattaa ne keräillä muistoihin talteen tiukkoja tilanteita varten. Kyllähän opiskelujen tahti ajoittain stressaa ja uuvuttaa. Silloin on hyvä antaa itselleen lupa olla opiskelija ja suhteuttaa osaamista opiskeluaikaan. Sekä antaa aikaa lepäämiselle, harrastuksille ja ystäville. Jotteivat muistot opiskeluajoista rakennu uupumuksesta. Onhan hammaslääkis ihanaa aikakautta elämässä.