Hammaslääkäri

Perjantai 27.11.2020

Denttari: Potilaskohtaamiset saapuvat lukujärjestykseen

19.3.2019
Julia Rousu

Kolmannen vuoden marraskuussa lukujärjestykseen avautuu uusi maailma, kun potilastyöt opetushammashoitolassa alkavat. Fiilis on kuin olisi aloittanut uudessa työpaikassa. Alkuun Dentopoliksen pirteän väriset käytävät ja kauniit kerrosten yli johtavat sillat tuntuivat hieman labyrintille ja potilastietojärjestelmän kanssa saa pähkäillä kuinka klikkailla löytääkseen tarvittavan lomakkeen.

Dentopoliksen portaikoista välittyy kuitenkin heti mukava yhteishenki, kun samassa rakennuksessa ahkeroivat hammashoitolan työtekijät ja vanhempien kurssien opiskelijat moikkaavat ohi kulkiessaan. Pukuhuoneessakin on tarjolla kurssikavereiden vertaistukea ja ylempien kurssilaisten vinkkejä.

Viikot ennen ensimmäisen oman potilaan hoitohuoneeseen kutsumista sisälsivät innostuneen odotuksen lisäksi monia tulevaan valmistavia opetuksia potilastietojärjestelmän käytöstä puudutusharjoituksiin. Puudutusharjoitukset, joissa opeteltiin puudutustekniikoita pienryhmässä vuorotellen toisille, kuuluivat varmasti yksiin syksyn odotetuimmista harjoituksista.

Aamun jännittävien harjoitusten jälkeen saikin kaveriporukalla lähteä iloisin mielin pirtelölle, kun seitsemän puudutuksen jälkeen koululounaassa olisi ollut liikaa purtavaa.

Joulua ennen potilastöissä hoidetaan samaa potilasta pareittain ja joulun jälkeen opetushammashoitolassa työskentely muuntuu parityönä siten, että kukin hoitaa omia kokonaishoitopotilaitaan ja työpari avustaa hammashoitajan roolissa. Syksyn aikana luentojen ja fantom-salin kädentaitoharjoitusten painopiste on karieksen ja hampaan kiinnityskudosten hoidossa ja näin ollen työt opetushammashoitolassa sisältävät alkutarkastuksen jälkeen hammaskiven poistoa, paikkaushoitoa ja vinkkien jakamista hyvään omahoitoon.

Opiskelupäivät ovat tiiviitä ja pitkiä ja siten jo kolmannen vuoden aikana ehditään käydä läpi perusasioita monelta osa-alueelta. Tietojen ja taitojen karttumisen myötä opetushammashoitolassakin pääsee kevään mittaan osallistumaan esimerkiksi hampaan poistoon, juurihoitoon, oikomishoitoon ja purentakiskon valmistukseen.

Potilastyöskentelyn alkaminen on kasvattanut entisestään motivaatiota opiskeluun. On palkitsevaa päästä käyttämään oppimaansa muiden auttamiseen. Toisaalta opiskelujen luonne on muuttunut kuormittavammaksi, kun meneillään olevien uusien kurssien opiskelun ohella tulee kerrattua jo tentittyjä asioita potilaskäyntejä varten.

Opiskeltavat teemat ovat olleet kuitenkin mielenkiintoisia ja on ollut mukavaa, kuinka opetushammashoitolan potilastyöskentely tuo lisää sosiaalisuutta opiskelupäiviin.

Voin myös kuvitella, että työelämään siirtyminen ei myöhemmin ole niin stressaavaa, kun monet käytännön asiat saa oppia itse tehden ja hyvässä ohjauksessa jo opiskeluaikoina.