Hammaslääkäri

Tiistai 22.06.2021

Denttari: Vinkkipakki valintakoetreeniin, osa 1

10.4.2019
Julia Rousu

Kiinnostaako ura hymyn parissa? Hammaslääketiede on monen unelma-ala ja lahjakkaita hakijoita on vuosittain enemmän kuin aloituspaikkoja. Vahvan motivaation kanssa hakijatilastoja ei kuitenkaan tarvitse kavahtaa.

Valtaosa hammaslääketieteen opiskelijoista on ollut pääsykokeissa useamman kerran ja motivaation voimalla voit hakea juuri niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Olen kokenut, että hammaslääketieteen opiskelun arki ja tulevaisuuden uraunelmat ovat palkinneet monin kerroin pääsykokeisiin kuluneen ajankäytön. Erilaisia polkuja valintakoesalissa onnistumiseen on yhtä monta kuin hakijatarinoitakin.

Usko omaan potentiaaliisi

Hammaslääketieteen opiskelua lukioilla ja messuilla esitellessä olen useamman kerran kohdannut kysymyksen, jossa alasta haaveileva pyytää analysoimaan onko hänen mahdollista saada opiskelupaikka. Kyllä sinun on! Yksittäisten lukiokurssien kurssien numerot kuvaavat silloisen koepäivän osaamista juuri niihin kysymyksiin.

Vaikka fysiikan kurssin ja sinun kohtaamisesi ei olisi ollut rakkautta ensisilmäyksellä, ei se tarkoita, etteikö suhde voisi kehittyä vielä innostukseksi laskujen ratkomista kohtaan. Harjoittelemalla kehittyy ja samalla alkaa pitää aineista, joissa on hyvä. Kohtalokasta ei ole sekään, ettei luonnontieteiden kursseja lukiossa tullut valittua. Itsekin myöhäisheränneenä opiskelin tarvittavia aineita myöhemmin aikuislukiolla.

Valintakokeisiin valmistautumisen myötä- ja vastamäkien läpi kantaa usko omiin mahdollisuuksiin. Eihän muuten edes tulisi satsattua niin paljon resursseja opiskeluun, jollei onnistumisen mahdollisuuksia näkisi horisontissa kaukaisemmallakaan aikavälillä. Positiivista ja energistä fiilistä voi ammentaa esimerkiksi valitsemalla tsemppibiisin, josta voi kammeta voimaa haasteellisimpiin päiviin.

Hae inspiraatiota

Inspiraatiolataus pitää yllä opiskeluintoa! Pääsykokeisiin opiskellessa ja hammaslääketiedettä uravaihtoehtona pohtiessa ruokin motivaatiota etsimällä opiskelusta kertovia blogeja ja lukemalla alan lehtiä.

Pääsykoekeväänäni Kandit-sarjassa olivat parrasvaloissa hammaslääketieteen opiskelijat. Kyseisen sarjan seuraaminen valaisi minulle ensi kerran kuinka monipuolista auttamistyötä hammaslääkärin vastaanotolla tapahtuu.

Palkintona päivän aherruksesta katsoin myös Sykettä ja haaveilin siitä, kuinka vielä joskus itse työskentelen lääketieteen parissa. Innostusta voi kartuttaa myös esimerkiksi seuraamalla unelma-alan ainejärjestön ja liiton some-kanavia.

Haaveista motivaatiota kootessani olen katsellut Instagramista kuvia tyylikkäistä vastaanotoista sekä muodonmuutoskuvia onnistuneista hoito-operaatioista. Hammaslääketieteelliseen hakiessani sain kuulla kiehtovia tarinoita myös alaa opiskelevalta ystävältäni.

Vinkkipakin seuraavassa osassa ideoidaan pääsykoetreenin aikataulutusta ja harjoittelumateriaalien valintaa.