Hammaslääkäri

Sunnuntai 26.09.2021

Eettinen foorumi pelastaa yöunet

10.5.2019
Anni Temonen

Yleensä kaikki sujuu hyvin.

Kiireellistä tutkimusta varten järjestetään aika jonon ohi, kärsimystä lievitetään parhaan mukaan ja potilaalle annetaan jatkoaikoja röntgennäkymän, ei katuosoitteen mukaan. Mikään eettinen pulma ei ole vienyt yöunia, vaan olen voinut nukkua yöt läpi katsellen kaikenlaista muuta: kerrasta toiseen toistuvia yo-kirjoituksia (monen lääkärin vakiouni pääsykokeiden lisäksi) ja seikkailuja Intian Jaipurissa, jossa en ole oikeasti koskaan käynyt.

Tänä keväänä kuitenkin tuli vastaan tilanne, jossa kaikki meni kaviteetti-, sidostus- ja valokovetustasolla kuten piti, mutta muuten ei. Hoitotilanne oli kaikin puolin hankala ja oli jo lähellä, että se päätyisi viemään tilaa paremmilta ohjelmilta öisillä unikanavilla.

Tartuin ensimmäistä kertaa tilaisuuteen ja otin yhteyttä lääkärien eettiseen foorumiin.

Lääkärijärjestöjen yhteistyönä koottu foorumi on tarkoitettu työssä heräävien eettisten ongelmien pohdintaan. Tapauskuvauksen voi lähettää suoraan foorumin nettisivujen kautta (joskin aiemmin keväällä nettilomakkeessa oli tekninen virhe, ja lähetin kirjelmäni sähköpostilla foorumin asiamiehelle).

Oma osuuteni oli helppo: kuvailin hoitotilanteessa tapahtuneen, sitä edeltävät vaiheet ja hammaslääkärin ja -hoitajan yhteneväiset aatokset hoidon tultua valmiiksi. Kuvailin, miten poikkeava tilanne oli mielestämme ollut, ja kuinka näin harvinaisen yhtälön edessä kaikki toimintamallit puuttuivat. Sitten jäin odottamaan vastausta, joka luvattiin valmiiksi mahdollisimman pian, viimeistään kuukauden sisällä.

Lääkärit tekevät työssä kaiken aikaa valintoja ja päätöksiä tärkeillä elämänalueilla, erikoisalasta riippumatta. Pubmed-hauista ei ole aina apua, ja joskus kaikki realistiset vaihtoehdot ovat yhtä huonoja.

Moni futuristi ounastelee, että nimenomaan eettinen pohdiskelu on lääkärintyön ydintä sitten, kun jokin muu poraa, paikkaa ja päättelee riskejä. Eettistä pohdintaa ehditään ruuhkautuneissa terveyskeskuksissa harjoittaa yhä vähemmän, vaikka sitä tarvittaisiin yhä enemmän. Hoitoon pääsyn hankaluus ja suun terveydenhuollon potilaalle korkea hintalappu ovat niitä eettisiä kysymyksiä, jotka kuuluvat hammaslääkärin työn taustakohinaan jo liiankin hyvin. Taitaisi olla eettistä lähestyä niistä ainakin uutta eduskuntaa!

Vastaus kysymykseen saapui reilusti alle kuukaudessa. Se tuli sähköpostiini yhteenvetomuodossa, kuvaillen monijäsenisen, eri alojen lääkäreistä ja hammaslääkäristä koostuvan foorumin tekemiä päätelmiä ja toteamuksia. Kiitostakin jaettiin, mikä tuntui tietysti mahtavalta. Lempeän yhteenvedon viesti oli kuitenkin myös jämäkkä: olisi tiennyt vaikeuksia tehdä toisin, ja kärsivällisyys ja tilanteen sietäminen oli kaiken kaikkiaan viisas valinta, mistä voi versoa jatkossa paljon hyvää.

Toisaalta eettisen foorumin toteamus siitä, ettei tilanteessa kannata tehdä toisinkaan (vaikka kovasti halusinkin), sai miettimään myös omaa suuntautumista ja sitä, millaisissa tehtävissä ja puitteissa oma osaaminen on parhaimmillaan. Ajan hengen aistiminen ja siellä paikkansa löytäminen on iso asia, josta saa paljon ammatillista energiaa. Eettiseltä foorumilta oppii vähintään yhtä paljon potilaan hoidosta kuin omista vahvuuksista. Tämä oppi on kaiken muun hyvän lisäksi kysyjälleen maksuton.

Suuret kiitokset lääkärien eettiselle foorumille. www.duodecim.fi/eettinen/eettinen-foorumi/