Hammaslääkäri

Lauantai 10.12.2022

Englannissa tarjoillaan obduktio-illallisia

17.2.2017
Jukka H. Meurman

Kollegat muistavat opintojensa alkuvaiheen obduktiot, jolloin kasvaminen lääkäriksi niin konkreettisesti alkoi ruumiinavauspöytien äärellä.

Nyt britit panivat paremmaksi: Birminghamin yliopisto aloitti maksulliset obduktiodemonstraatiot ajatuksella, että kautta historian ruumiinavaus on kiinnostanut niin uteliaita kuin sairaalloisia. Asiasta raportoi Edinburghin Royal College of Surgeons ja siitä on ollut artikkeli myös The Times-lehdessä (January 13, 2017).

Aikoinaan julkiset ruumiinavaukset olivat kansanhuvia, mutta nyt tarkoitus on opettaa anatomiaa siitä kiinnostuneille. Maksu on 60 puntaa, ja siihen sisältyy illallinen juomineen sekä latex-käsineet!

Kaikki 120 ensimmäistä lippua myytiin viikossa, ja toiminta on laajentunut useisiin yliopistoihin Brittein saarilla. Esimerkiksi Manchesterissa tarjolla oli kanaa punapippurikastikkeessa ja vihanneksia sekä jälkiruuaksi kotitekoista omenapiirakkaa…

Obduktiodemonstraatioissa käytetään valmiiksi preparoituja ruumiita ja niiden osia sekä teurastamolta saatuja sian elimiä. Obdusentit demonstroivat mm., miten tupakointi ja alkoholi vaurioittavat elimiä vertaamalla vaurioituneita elimiä sian terveisiin elimiin – nehän kovasti muistuttavat ihmisen elimiä.

Koko homman tarkoitus on siis opetuksellinen. Kaikilla meillä on kehomme, ja ihmiset ovat kautta aikojen olleet kiinnostuneita siitä ja sen toiminnoista. Tässä kuvatun toiminnan alkuunpanijat myös toteavat, että terveystieto on jotakin, mitä koulussa opimme, mutta mikä sitten unohtuu, kunnes tulee hätä ja on aika soittaa 112:een.

Obduktio-illallisten tarkoitus on myös hälventää epäluuloja ruumiinavaustoimintaa kohtaan. Osallistujat pääsevät itsekin tutkimaan näytteitä. The Timesin artikkelin lopussa todetaan, että ainakin osallistujat saavat jutun juurta pub-iltojen iloksi. Täytynee olla britti, että ensinnäkin keksii mitään tällaista ja toiseksi, että osaa siitä vielä nauttia. Olisiko tässä ratkaisu meidänkin yliopistojemme krooniseen rahapulaan?