Hammaslääkäri

Tiistai 25.01.2022

Kuin seinille puhuisi

16.6.2016
Anja Eerola

Sain maaliskuussa kollegalta tekstiviestin. Hän kysyi, olinko nähnyt Ylä-Savon Sote Kuntayhtymän työpaikkailmoituksen, jossa haettiin suun terveydenhuollon esimiestä Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän muodostamaan kuntayhtymään. En ollut, koska ilmoitusta ei julkaistu Hammaslääkärilehdessä. Kiitos kollegalle aktiivisuudesta, joka poiki monenlaisia toimia sekä Iisalmessa että liiton toimistolla.
Ilmoitus oli julkaistu työvoimahallinnon sivuilla ylihoitajakategoriassa. Kelpoisuusvaatimuksena olivat vähintään ammattikorkeakoulututkinto ja 60 opintopisteen johtamisopinnot. Asiaa selviteltiin lukuisissa yhteydenotoissa Ylä-Savon Soten kuntayhtymän pääkallonpaikalle Iisalmeen. Ja todellakin! Kuntayhtymän johto oli päättänyt muuttaa ylihammaslääkärin tehtävän hammaslääkärien lähiesimieheksi ja etsiä uudeksi johtajaksi suuhygienistin. Sitä ennen suun terveydenhuollolle oli löydetty organisaatiokolonen kuntoutuksen ja muiden lääkinnällisten palvelujen seasta.
Terveysjohtajan kanssa sovimme tilanteen selvittelystä paikan päällä. Suuntasin siis Iisalmeen. Huhtikuun tilaisuudessa olivat läsnä kaikki hammaslääkärit, kuntoutuksen ja lääkinnällisten palvelujen ylihoitajapäällikkö, terveysjohtaja ja toimitusjohtaja.
Hammaslääkärien viesti johdolle oli yksituumainen. He kokivat, että suun terveydenhuolto on joutunut hallinnon hampaisiin, ei saa luottamusta ylemmältä johdolta ja toiminnasta on muotoutumassa yhä enenevässä määrin sanelupolitiikkaa. Hallinnollisia portaita on liikaa. Nyt esimiesporras lisääntyisi yhdellä. He halusivat jatkossakin hammaslääkärin johtamaan suun terveydenhuoltoa, koska vain hammaslääkäri voi ottaa vastuun yksikön toiminnan kokonaisuudesta.
Viesti ei mennyt alkuunkaan perille. Hammaslääkäreitä ei taaskaan kuultu. Ei, vaikka myös viranomaiset tukivat liiton ja paikallisten hammaslääkärien vaadetta. Uusi suuhygienistitaustainen esimies aloittaa lähiaikoina. Suuren hammaslääkärivajeen Ylä-Savossa tehtävä on haastava.