Ihmiset

DenttariKuinka käy kandikesän?

11.5.2020

Jotta neljännen vuoden jälkeen voisi mennä kesätöihin hammaslääkärin sijaiseksi, tulee olla tentittynä neljän vuoden teoriaopinnot, syventävä opinnäytetyö ainakin tutkimussuunnitelmavaiheessa, valtakunnallinen osce-kuntatentti läpäistynä ja riittävä määrä toimenpidekokemusta opetushammashoitolasta eri oppiaineista.

Ennen poikkeusaikaa viikoittaista jännäämistä oli siinä, peruuko potilas. Enää palapeli ajanvarauskirjan kanssa ei ole ollut kandin huoli. Ilmassa ovat sen sijaan leijuneet epidemiaennusteet ja epävarmuus kesätöiden toteutumisesta.

Kuinka käy kandikesän? Voidaanko opetus kuntalupiin järjestää? Jos kuntaluvan saa, miten epidemiatilanne vaikuttaa kesällä hammaslääkärien työllistymiseen? Voidaanko sovitut kesätyöt perua epidemian vuoksi? Jos kiireetöntä hammashoitoa ei ole, järjestyykö muita työtehtäviä? Jos pitääkin etsiä uusi kesätyöpaikka, kuinka haastavaa sen löytäminen kesän kynnyksellä on? Koronavirus on koetellut myös perinteisiä opiskelijoiden kesätyöllistymisaloja kuten kaupan alaa, ravintola alaa ja matkailua.

Pohjoisempana opetuksen toteuttamisen etuna on ollut epidemiatilanteen pysyminen rauhallisena kevään ajan. Puuttuvia yksittäisiä lähiopetuskertoja toteutettu ensin valmistuvalle viidennelle vuosikurssille ja loppukeväästä neljännen vuoden opiskelijoille. Oulussa tavoitteena on ollut, että neljä viidesosaa neljännen vuoden opiskelijoista voisi poikkeusaikana saada viransijaisuuskelpoisuuden. Onneksi poikkeusaikana mahdollisuus kesätöihin on voitu toteuttaa näin monelle. Todella harmillista kuitenkin on, että varsinkin valtakunnallisesti on useampia kandeja, joilla kuntaluvan saaminen viivästyy epidemian vuoksi keväältä syksylle, vaikka ilman koronakäännettä asia olisi toteutunut ajallaan.

On siis saanut olla onnea matkassa siinä, että omien kokonaishoitopotilaiden hoidon tarve on ehtinyt kohdata osaamisvaatimukset mahdollisimman hyvin ennen maaliskuun puolivälin yliopistojen sulkemista. Tämän lisäksi onnekasta on ollut sopia kesätöistä ennen koronan saapumista, sillä hammashoitolat päättävät kesätyöntekijävalinnoista hyvin eri aikoihin. Osassa paikkakuntia kesätöistä sovitaan edellisvuoden puolella ja toisissa kevään kuluessa.

Pandemia on koskettanut koko maailmaa, mutta näyttäytyy eri ammattikunnissa eri tavoin. Kevään aikana opiskellessa epidemiaa on seurannut etätyöntekijän vinkkelistä. Hammaslääkärin potilasvastaanotto ei kuitenkaan taivu virtuaaliseksi. Haasteena turvallisuudelle on pyörivien instrumenttien muodostama aerosoli. Hammashoidossa tarvitaankin epidemian myötä kysytyiksi tulleita suojavarusteita. Epidemiaolosuhteiden vuoksi kiireetöntä hammashoitoa on lakkautettu alueellisen koronavirustilanteen mukaan. Siihen mitä hammaslääkärin työnkuva kesällä on, vaikuttaa eteneekö epidemia kesätyöpaikkakunnalle laineina vai isompana aaltona.

Ammattiliiton edunvalvonnan tärkeys on korostunut epidemian aikana, kun uudelle alalle töihin siirrytään poikkeusolojen keskellä. Hammaslääkäriliitto on verkkosivuillaan muistuttanut opiskelijoille, ettei työnantaja voi peruuttaa sitovasti sovittuja kesätöitä koronavirusepidemian perusteella. Sovitun työn epävarmaksi muuttaminen tai peruuttaminen ovat alalla uudelle työntekijälle haastava paikka. Herkästi voi tulla olo, että oikeuksistaan kysymällä jättää hankalan ensivaikutelman.

Koronaviruspandemia on luonut vaikeuksia monille yrityksille ja aiheuttanut paljon lomautuksia. Kesätyöpaikan saadessaan voi kokea olevansa onnekas.  Erityisen onnekasta kandille on, mikäli kesällä pääsee hoitamaan hampaita. Intoa varmasti riittää, onhan kandikesästä haaveiltu pitkään.

Lue myös opiskelijoiden kesätyötilannetta käsitellyt juttu Poikkeusolot toivat epävarmuuden opiskelijan kesään. 

Lue myös
Etsitkö näitä?