Ihmiset

Kielen päälläLöydätkö hammasharjan kodistasi?

8.4.2022Anni Temonen
anni_temonen_verkko

En ole koskaan tajunnut kysyä potilaalta, onko hänen kodissaan mahdollista harjata hampaita. Ehkä oikea kysymys ei olekaan aina se, onko potilaalla hammasharja ja fluoriditahna. Tai onko potilas aamuharjaaja tai iltapesijä. Joskus nämä kysymykset eivät osu maaliin, ne ovat tilanteeseen nähden liian absurdeja.

Auri Kananen on nuori nainen, joka siivoaa apua tarvitsevien ihmisten koteja maksutta. Hänen kihlattunsa kuvaa kaatopaikkamaisten asuntojen muodonmuutoksen Aurin siivotessa. Videoiden (TikTok: @aurikatariina, Youtube: Aurikatariina) suurten katsojamäärien ansiosta Kananen elättää itsensä mainos- ja sponsorituloilla. Syksyllä 2021 Auri matkusti Sveitsiin saakka siivoamaan masentuneen nuoren naisen kämppää – siivottominta, mitä hän ikinä on nähnyt. Auri siivoaa, koska se on hänestä kivaa. The dirtier, the better, hän kuittaa videoillaan.

Aurin videoiden kautta hammaslääkäri näkee haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden koteihin. Katselin näitä suosittuja klippejä mietteliäänä. Melko varmasti minullakin käy potilaita, joiden asumisolosuhteet ovat tuollaiset. Joku, jolla on paksut plakit ja dentiinikariesta ykkösten bukkaalipinnoilla saakka, ei ehkä voi käyttää kylpyhuoneen allasta, ei hörpätä siitä vettä eikä sylkäistä fluoriditahnan jämiä pois. Pysäytän yhden Aurin videoista ja katson tarkemmin: pieni lavuaari on täynnä möhnää, luomiväripaletteja, hiuskiinnepulloja, pinttynyttä jotakin, hiuksia. En löydä hammasharjaa, tahnatuubia. Ehkä ne ovat lattialla, jossa on vihreäksi muuttunut pussi babyporkkanoita, sipsipussimeri, vaatteita, liiskaantuneita sanomalehtiä.

Tarinat ovat aika surullisia, mutta ne päättyvät onnellisesti. Aurilta apua saaneet ihmiset, useimmiten masentuneet nuoret aikuiset, lähettävät kuukausia myöhemmin valokuvia kodeistaan. Ne ovat yhä siistejä ja niissä on hyvä olla. Aurin tekemän siivoamisen jälkeen sosiaalinen elämä elpyy, vauva voi kontata turvallisesti lattialla, viikonloppuisin isällään asuva poika tulee faijan luo mielellään.

Ammattisiistijän käynti voi muuttaa nuoren elämän. Auri itse sanoo, että siisti koti luo toivoa. Hammasharjalle on oma paikka peilikaapissa, allas on valkoinen ja kuurattu. Vettä mahtuu taas valuttamaan ja se kulkeutuu asianmukaisesti viemäriin.

Myös se tuntuu hienolta, ettei avun tarvitsija joudu käymään minkäänlaista paperisotaa. Ei lomakkeiden täyttämistä, selvitystä tuloista ja menoista – kaikkea sitä vaikeaa ja häpeällistä, mihin voimia ei ole. Riittää se, että löytää Aurin, ylittää häpeäntunteen, lähettää valokuvat kodistaan ja avunpyynnön. Auri saapuu ja kerää ensin pois kaikki roskat ja pilaantuneet ruoat (parikymmentä jätesäkillistä on aika tavallista), sitten puhdistaa pinnat ja järjestelee tavarat. Sponsorilta liikenee tiskialtaan reunalle pari siivousvälinettä ja uusi keittiöpyyhe. Puuttuu vain se virallinen, lainsäädännön valvoma ulottuvuus hoitotakuineen ja säännöksineen. Joskus toinen reitti on toden totta toimivampi.

Tulevat hyvinvointialueet kehittävät parhaillaan kiireellä keinoja löytää erityistä tukea tarvitsevat ja riskiryhmät. Yksi tavoite on yhden luukun palvelu. Pitäisi hahmottaa, mitä asiakas tarvitsee ja kyetä ohjaamaan hänet kyseisten palveluiden pariin jouhevasti.
Auri on löytänyt heikossa asemassa olevat, paljon apua tarvitsevat kuin itsestään. Varmaankin hänenlaistensa kanssa onnistuisimme.

Anni Temonen
johtava hammaslääkäri Kainuusta

Kielen päällä, Hammaslääkärilehti 5/2022

Lue myös
Etsitkö näitä?