Uutiset

PääkirjoitusMaailma muuttuu – täydennyskoulutuksen merkitys kasvaa

23.10.2020

Tämän vuoden Hammaslääkäripäivien teema Maailma muuttuu – världen förändras on mitä ajankohtaisin. Apollonian koulutustoimikunta valitsi teeman kokouksessaan tammikuussa uuden vuosikymmenen innoittamana.

Kukapa olisi nähnyt tulevaisuuteen: jo maaliskuussa arkemme ja työmme muuttuivat merkittävästi COVID-19-pandemian vuoksi. Keväällä Apollonian toimisto ja koulutustoimikunta kirjoittivat tulevaisuuden täydennyskoulutuksen lukujärjestystä pikavauhdilla. Tämä vaati oman mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämistä, uusien taitojen oppimista ja rutkasti positiivista asennetta.

Muutos haastaa meidät arvioimaan ja kehittämään osaamistamme. Hammaslääkärijärjestöjen suositus ammatillisen osaamisen suunnitelmallisesta kehittämisestä antaa hyvän lähtökohdan oman osaamistarpeen kartoittamiseen ja osaamisen suunnitelmalliseen kehittämiseen. Hammaslääkärin työ on vaativaa, ja alamme muuttuu nopeasti normaaliaikanakin – ammatillista osaamista tulisikin kehittää 8–9 koulutuspäivän verran vuodessa. Ajantasaiset tiedot ja taidot lisäävät työhyvinvointia, ja tämä on huomioitu myös uudessa lääkärisopimuksessa. Sopimuksen liitteessä mainitaan yhtenä konkreettisena asiana riittävät täydennyskoulutus- ja konsultaatiomahdollisuudet sekä osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen. COVID-19-pandemia sulki vastaanottoja keväällä, ja jopa miljoona suun terveydenhuollon käyntiä jäi toteutumatta. Hoitovelan purkamiseen tarvitsemme osaavan ja hyvinvoivan henkilöstön sekä uusia näkökulmia työn sisältöön. Työnantajilla on nyt hieno tilaisuus pysähtyä yhdessä henkilöstön kanssa kartoittamaan osaamista ja pohtimaan, mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan.

Muutos on johtanut digiloikkaan monissa toiminnoissa. Olisiko nyt aika loikata myös pois toimenpidekeskeisestä hoitokulttuurista? Alamme toimenpidekeskeisyyttä tulee uskaltaa haastaa, ja toiminnan kärkenä tulee olla prevention ja varhaisdiagnostiikan lisäksi laatuun panostaminen. Hoitovelan purkamisessa resurssit tulee suunnata tutkitusti terveysvaikutteiseen toimintaan. Käypä hoito -suositukset antavatkin työllemme hyvän perustan. Kun koko hoitotiimi tuntee Käypä hoito -suositusten sisällön ja toimii yhteisten tavoitteiden eteen, on hoito linjakasta. Näin myös vastataan parhaiten potilaan odotuksiin. Apollonian uudet videokurssit ovat oiva mahdollisuus syventyä Käypä hoito -suositusten sisältöön koko hoitotiimisi kanssa. Muistathan myös vinkata potilasversioista potilaille.

Etäkoulutus webinaareina sekä verkko- ja videokursseina tulee olemaan tärkeä osa Apollonian koulutustarjontaa myös jatkossa. Olemme saaneet etäkoulutuksista paljon hyvää palautetta: osallistuminen webinaareihin on helppoa, vaikka omalta kotisohvalta villasukat jalassa, ja ne asettavat kaikki eri puolella Suomea tasavertaiseen asemaan, kun matkoihin ei kulu aikaa ja rahaa. Uudet webinaaritallenteet ja verkkokurssit antavan myös mahdollisuuden kouluttautua itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Ilolla olen seurannut, miten aktiivista keskustelua yhteisissä webinaareissa on syntynyt. On selvää, että kaipaamme kollegoiden kohtaamisia ja keskusteluja kasvokkain. Niidenkin aika tulee.

Tulevaisuus on uteliaiden, kuten nuori futuristi Perttu Pölönen kirjoittaa kirjassaan Tulevaisuuden lukujärjestys. Apollonian historian ensimmäisten virtuaalisten Hammaslääkäripäivien avajaisissa kuulemme Pölösen ajatuksia tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Jatkuva oppiminen ja uudet näkökulmat korostuvat muutostilanteessa – tule rohkeasti mukaan virtuaalikoulutuksiin. Ollaan yhdessä uteliaita.

Lue myös
Etsitkö näitä?