Uutiset

Juuri nytMikä työ houkuttelee?

17.9.2021Jaakko Koivumäki
jaakko_koivumaki_kolumni_web

Tulevaisuuden hammaslääkärien työurista ja toiveista tiedetään jo jotain. Ainakin, että terveyskeskuksia pidetään edelleen todennäköisinä työpaikkoina, mutta toisaalta monelle nyt hammaslääkäriksi opiskelevalle mieluisinta olisi tehdä työtä osa-aikaisesti useammassa työpaikassa.

Moni toivoo jatkavansa työelämää opiskelukaupungissaan, vaikka työtilanne muissa maakunnissa on pääsääntöisesti parempi. Hammaslääkäriliitto ja SHOL selvittivät hyvinvointitutkimuksen yhteydessä keväällä, missä ja millä alueella hammaslääketieteen opiskelijoiden toivetyöpaikka sijaitsisi.

Tulevaisuuden toiveet muuttuvat jonkin verran opintojen edetessä, kun toiveisiin tulee enemmän tietopohjaa mukaan. Prekliinisessä vaiheessa 34 % ja kliinisessä vaiheessa 49 % opiskelijoista haluaisi työskennellä terveyskeskuksessa. Yksityisen sektorin suosio toisaalta romahtaa alle sen, mitä hammaslääkärien päätoimista on yksityisellä sektorilla, mutta sillekin on selityksensä. Omalla vastaanotolla työskentelystä haaveilee 5 % sekä opintojen alku- että loppupuolella, mutta vuokralaisena tai työsuhteessa työskentelyn suosio romahtaa prekliinisen vaiheen 23 %:sta 9 %:iin kliinisessä vaiheessa. Useaa osa-aikaista työpaikkaa pitää mieluisana 10 % prekliinisen vaiheen ja jo 16 % kliinisen vaiheen opiskelijoista. Merkittävä osa, 7 % vastanneista, ei osaa vielä sanoa.

Nuori hammaslääkäri -tutkimuksista tiedetään, että valtaosalle terveyskeskus on ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka, jonne päädytään syventävän käytännön harjoittelun kautta. Hammaslääkäreitä siirtyy tämän jälkeen pikkuhiljaa myös muille sektoreille. Toisaalta monet nuoret hammaslääkärit haluavat tehdä työtä osa-aikaisesti yksityisellä sektorilla terveyskeskuksen päätoimensa lisäksi.

Työpaikan sijainnin suhteen toiveet eivät ohjaudu yhtä selkeästi sinne, missä on eniten kysyntää. Koulutuspaikkakunnilla ja joillakin muilla keskusalueilla on hammaslääkäreistä hieman ylitarjontaa ja joillakin alueilla eriasteista työvoimapulaa, eikä tilanne opiskelijoiden toiveiden mukaan tästä ole merkittävästi muuttumassa. Toiveisiin on kuitenkin tullut ripaus lisää työmarkkinarealismia. Se näkyy erityisesti siinä, että nyt pääkaupunkiseudun mainitsee toivealueeksi 24 % opiskelijoista, kun vuoden 2019 kyselyssä osuus oli 29 %.

Töitä on tekevälle tarjolla, mutta sijainnin puolesta joustavalla on jatkossakin enemmän varaa valita.

Jaakko Koivumäki
tutkija, Hammaslääkäriliitto

Lue myös
Etsitkö näitä?