Hammaslääkäri

Tiistai 29.09.2020

Vaalipropagandaa olohuoneissa

3.3.2017
Anja Eerola

Verkostojen ja yhteistyön voimaan luotetaan. Pieni tai iso, ihminen, valtio tai järjestö, tarvitsee kumppaneita. Vuoropuhelua ja yhteistyötä tarvitaan tavanomaisten arkisten asioiden hoitamiseksi. Erityisesti niitä tarvitaan, kun halutaan vaikuttaa laaja-alaisesti.

Törmäsin kesällä Suomi Areenalla Porissa Sydänliiton pääsihteeri Tuija Braxiin. Hän huikkasi, että Hammaslääkäriliiton täytyy tulla mukaan yhteen juttuun. Huikkaus johti palaverikutsuun. Palaverissa tämä yksi juttu paljastui Sydänliiton, Aivoliiton ja Diabetesliiton muodostaman

Yksi elämä -järjestöjen ideoimaksi kuntavaalikampanjaksi, jolla ehdokkaita sitoutetaan terveydenedistämiseen. Itse vahvasti terveyden ja myös suunterveyden edistämisen puolesta profiloitunut pääsihteeri halusi Hammaslääkäriliiton mukaan jo aiemmin kutsuttujen Lääkäriliiton, Superin ja Tehyn kanssa.

Moni-ilmeinen Puhutaan rahasta -kampanja rakentuu terveysehdokkaiksi sitoutettavien ja heidän terveyslupauksiensa ympärille. Ehdokkaille järjestetään pienimuotoisia vaalitilaisuuksia, olohuonetenttejä. Ehdokkaat kisailevat ja väittelevät osin leikkimielisessä terveyskilpailussa, jossa palkinnoksi jaetaan kampanjaa varten painettuja terveysseteleitä.

Seteleihin on koottu kovaa dataa terveyden edistämisen toimista, joilla voidaan säästää. Yksi esimerkki säästyvine euroineen kuvaa hyvän suunterveyden merkitystä.

Sydänliitto viestintätoimisto apunaan oli ideoinut mainion kampanjapohjan, jota me mukaan kutsutut terveysalan ammattijärjestöt olemme vielä yhteistuumin jalostaneet. Nyt kaiken pitäisi olla valmista tarjottavaksi kuntavaaliehdokkaille, äänestäjille ja järjestöjen paikallistoimijoille.

Voimansa kampanja saa paikallistoimijoiden aktiivisuudesta. Hammaslääkäriliiton tavoitteena on, että liiton jokaisen paikallisosaston/-seuran alueella järjestetään vähintään yksi olohuonetentti, isommilla alueilla useampia. Puheenjohtajat tietävät, mitä pitää tehdä.

Kampanja antaa taas luontevan väylän nostaa esiin suunterveyden ja suun terveydenhuoltopalvelujen merkitystä. Hyödynnetään tämä ja lähdetään mukaan. Puhutaan suun puolesta!