Ihmiset

DenttariVoiko uupumista ennaltaehkäistä?

16.9.2022Sanni Heikkinen
sanni_heikkinen_denttari
Sanni Heikkinen. (Kuva: Satu Westerholm)

Herätyskello pirisee taas aivan liian aikaisin. Kesäloman jäljiltä unirytmi on hukassa, vaativa opiskeluviikko siintää edessä, ja jo maanantaista selviäminen tuntuu työläältä. Kuulostaako tutulta?

Hammaslääketieteen opiskelijan päivät venyvät pitkiksi: pakollista opetusta koululla on paljon, ja opiskelupäivä jatkuu kotona. Kesälläkin monet denttarit paiskivat töitä kouluvuoden loppumisesta aivan seuraavan lukukauden alkuun asti. Myös maailman tapahtumat koskettavat kaikkia. Uupuvatko denttarit? Voiko uupumista ennaltaehkäistä?

Akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta kertoi Helsingin Sanomissa elokuussa, että uupuneella on viikosta toiseen jatkuva pohjaton väsymys ja riittämättömyyden tunne. Innoton suhtautuminen kouluun ja oppimiseen sekä yhä huonommiksi käyvät arvosanat.

Nuorten uupumuksesta ja yksinäisyydestä kertovat luvut ovat olleet koronaepidemian aikana suurempia kuin koskaan. Myös sota Ukrainassa voi horjuttaa nuorten tulevaisuudenkuvaa ja turvallisuudentunnetta.

Salmela-Aron mukaan vanhempien ja läheisten aikuisten tehtävä on kuunnella nuoria ja rakentaa luottamusta siihen, että yhdessä selvitään vaikeistakin ajoista. Mielestäni myös opiskelukaverit, vapaa-ajan kerhot ja tapahtumat vahvistavat yhteishenkeä ja turvallisuuden tunnetta.

Mielenterveystalo.fi-sivuston aikuisten omahoito-ohjeissa kysytään: ”Miten olet tähän asti koettanut pärjätä elämäsi haasteiden ja uupumisen kanssa? Puremalla hammasta, yrittämällä lisää? Sulkemalla tunteesi ja tuntemuksesi pois, suorittamalla työtäsi ja elämääsi? Oletko kokeillut myös sellaisia keinoja, jotka tiedät oman jaksamisesi kannalta aidosti oikeansuuntaisiksi, muttet ole vielä saanut niitä riittävästi käyttöön?”

Sivusto esittelee uupumuksesta toipumisen kuusi askelta: ”Tunnista tilanteesi”, ”Ota hallitusti etäisyyttä”, ”Päästä kehosi ja mielesi elpymään”, ”Selvitä, mikä on sinulle tärkeää”, ”Selvitä muutoksen mahdollisuudet”, ”Tee konkreettisia muutoksia”. Sivusto auttaa pysähtymään ja tarkastelemaan omaa elämää, ajankäyttöä ja voimavaroja.

Tutkin omahoito-ohjeita kohdasta ”Selvitä, mikä sinulle on tärkeää”. Ohjeissa painotetaan, ettei arvojen pohtimista voi ohittaa. Oman elämän arviointi ja asioiden tärkeysjärjestyksen tarkistaminen on toipumisen elementti. Tämän arvioinnin tuloksena voi olla, että terveys ja hyvinvointi nousee omalla tärkeyslistalla ylemmäs.

Kohdassa ”Päästä kehosi ja mielesi elpymään” kannustetaan ottamaan rentoutus osaksi elämäntapaa. Itse rentoudun parhaiten harrastamalla ulkoilua ja kuuntelemalla äänikirjoja iltaisin. Ja tietenkin rentoudun myös jutellessa opiskelukaverien kanssa.

Tietoa itsensä hoidosta on hyvin saatavilla. Tietoon on hyvä tutustua etukäteen ja ennaltaehkäistä omaa väsymystään ja mahdollista uupumustaan. Sivuston kohdassa ”Päästä kehosi ja mielesi elpymään” korostetaan unen tärkeyttä.

Sivuston ”Tunnista tilanteesi” -kohdassa kerrotaan kuitenkin, ettei uupumisen tunnistaminen aina ole helppoa. Sen tyypillinen ensioire on väsymys, joka ei tahdo poistua edes lepäämällä. Uupumuksen oireet voivat myös sekoittua moniin sairauksiin ja fyysisiin ongelmiin, jotka on suljettava pois tai hoidettava.

Siksi lääkärikäynti onkin tärkeä, jos itsehoitomenetelmät eivät auta.

Sanni Heikkinen
Kirjoittaja on kolmannen vuosikurssin denttari Helsingistä.

Lue myös
Etsitkö näitä?