Hammaslääkäri

Keskiviikko 28.07.2021

Voittajaposteri ottaa kantaa terveellisemmän kouluympäristön puolesta

hml2017_posteri.jpg

Posteripalkinnon voittaneeseen tutkimustyöhön on osallistunut kolme eri hammaslääkäritutkijapolvea. Posterin ykköskirjoittaja, tohtoriopiskelija Jaakko Anttila ei päässyt Hammaslääkäripäiville, joten palkinnon vastaanottivat kollegat: Anttilan ohjaaja ja makeanmyyntitutkimusta vuonna 2007 käynnistämässä ollut prof. Satu Lahti (vas.) sekä Anttilan ohjattavat, tutkimusta syventävien opintojen työnään tehneet Hillamari Holmström (keskellä) ja Sara Kojo. (Kuva: Ismo Henttonen)

Vuoden 2017 Hammaslääkäripäivien parhaaksi posteriksi valittiin yläkoulujen makeanmyyntiä käsittelevä Trends in sweet selling in Finnish schools since 2007. Posteri on esitetty ensimmäistä kertaa IADR:n ehkäisevän hammashoidon kongressissa lokakuussa Intian New Delhissä.

Posterin taustalla olevassa tutkimusprojektissa on seurattu yläkoulujen makeanmyynnin kehitystä kouluille suunnatuilla kyselyillä vuoden 2007 jälkeen.

Tuorein kysely tehtiin vuonna 2016, ja vaikka vastausprosentti jäi 43:een, tieto makeanmyynnistä saatiin 390 yläkoululta. Aineiston kattavuus olikin tänä vuonna palkinnon tärkein myöntämisperuste.

Tutkimustyön ykköskirjoittaja, Lappajärven terveysaseman hammaslääkäri ja Turun yliopiston tohtoriopiskelija Jaakko Anttila, on ilahtunut posteripalkinnosta erityisesti siksi, että aihe saa ansaitsemaansa lisähuomiota.

– Terveyden edistäminen ja terveyspoliittinen päätöksenteko ovat aina olleet minun juttuni, ja lähdin tähän tutkimusprojektiin mukaan jo varhain perustutkinto-opiskelijana, vuonna 2009.

Julkisessa terveyskeskustelussa moni näkee erilaiset myyntirajoitukset turhana holhouksena ja yksilön oikeuksien rajoittamisena.

– Minun mielestäni lapsilla ja nuorilla on oikeus terveelliseen, makeista tuotteista vapaaseen kouluympäristöön, Anttila sanoo.

– Yläasteikäinen viettää arkipäivistään koulussa 6–7 tuntia, eli merkittävän osan hereilläoloajastaan.

Anttilan mukaan makeaa myyvissä kouluissa sanotaan usein, että jos me emme myy makeaa, oppilaat hankkivat sitä jostain muualta.

– Tämä voi olla totta. Mutta tutkimusten perusteella oppilaat syövät useammin kouluruuan, jollei heillä ole mahdollisuutta korvata sitä karkkipussilla ja limsapullolla. Tämä on tärkeää erityisesti niiden oppilaiden tapauksessa, joiden kotona ruokavalioon ei kiinnitetä riittävästi huomiota ja jotka eivät saa terveellisen syömisen mallia vanhemmiltaan.

Parhaan posterin palkinnon jakaa vuosittain Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian koulutustoimikunta. Palkinto on kooltaan 500 euroa.