Tiede

Lääke & tiedeApinarokon kliiniset oireet täsmentyvät myös suulöydösten osalta

7.10.2022Jukka H. Meurman

Alkuvuodesta saakka todettu apinarokkotapausten globaali lisääntyminen alkaa näkyä taudin oirekirjon ja löydösten täsmentymisenä. Tämä kirjoitukseni perustuu artikkeliin, jossa espanjalaiset tutkijat raportoivat Madridin ja Barcelonan sukupuolitautien klinikoiden potilasaineistoista saamistaan kokemuksista tästä uudesta taudista (1).

Näille klinikoille lähetettyjä apinarokkotapauksia kertyi kolmen kuukauden ajalta 188 potilasta. He olivat keskimäärin 37 vuoden ikäisiä; 92 % oli homomiehiä ja 40 % HIV-positiivisia. Tämäkin havainto vahvistaa jo alun perin vallalla ollutta käsitystä, jonka mukaan apinarokko ainakin vielä epidemian tässä vaiheessa on seksuaaliteitä pitkin tarttuva tauti.

Jokaisella potilaalla havaittiin tyypillisiä ihorakkuloita. 78 %:lla ne olivat genitaaleissa ja perianaalikudoksessa. Mutta hammaslääketieteellisesti mielenkiintoinen havainto oli, että peräti 43 % potilaista kärsi suun ja suun ympäryskudoksen rakkuloista.

Esimerkiksi kielessä niitä havaittiin usein ja ne olivat ilmiasultaan laajahkoja, laakeita haavaumia. Huulissa leesiot muistuttivat herpesviruksen aiheuttamia muutoksia. Osa potilaista, joilla oireet olivat suussa, sai myös tonsilliitin, tosin melko harvoin (10 %). Mutta tonsilliittipotilaista 95 % kertoi harrastaneensa suuseksiä.

Yleisoireet ennen rakkuloiden tai suuhaavaumien puhkeamista olivat yleisiä. Flunssankaltaiset oireet (81 %) ja kuumeilu (72 %) olivat tavallisimmat. Päänsärkyä oli ennakoivasti puolella potilaista (53 %). Kurkkukipua oli vastaavasti ollut 36 %:lla. Esi- ja yleisoireita oli ollut noin 10 vuorokauden ajan ennen iho- ja limakalvolöydösten ilmenemistä.

Mainittakoon, että 17 % potilaista sairasti samanaikaisesti myös jotain muuta seksitautia, joista klamydia oli yleisin (6 %). Kaiken kaikkiaan tässä tutkimuksessa vain kolme potilasta joutui sairaalahoitoon, joten tauti oli yleisesti ottaen kuitenkin suhteellisen lievä.

Suun terveydenhuollossa apinarokko ei ole ensimmäisenä mieleen tuleva rakkulaisten suulöydösten syy. Mutta tapausmäärien väistämättä lisääntyessä kannattaa olla valppaana. Kannattaa myös tiedustella potilaan matkustusanamneesi, sillä ainakin toistaiseksi tartunta on yleensä saatu ulkomailta. Epäillyissä tapauksissa tulee katsoa tarkemmat ohjeet THL:n verkkosivuilta, joista selviää myös tarvittavat suojatoimenpiteet.

Mitään spesifiä hoitoa tautiin ei ole, vaan hoito on oireenmukaista. Valtaosalla sairastuneista apinarokko paranee kuukauden sisällä. Meidänkin maahamme on jo apinarokkorokotetta hankittu, mutta sen käyttö on harkinnanvaraista ja sitä annetaan vain suuren riskin omaaville potilaille.

1. Tarin-Vincente ym. Clinical presentation and virological assessment of confirmed human monkeypox virus cases in Spain: a prospective observational cohort study. Lancet 2022; 400; 661–669.

Lue myös
Etsitkö näitä?