Hammaslääkäri

Keskiviikko 05.10.2022

Suun hoito hoitokodissa

Hyvän hammashoidon, suuhygienian ja siten hyvän suunterveyden ylläpidolla on merkitystä yleiselle terveydentilalle, ravitsemukselle, kommunikaatiolle, ulkonäölle, itsetunnolle, hyvinvoinnille ja elämänlaadulle. Tämän tulisi jo sellaisenaan antaa riittävästi motivaatiota ikääntyneiden suunterveydestä huolehtimiseen.

Sairastuminen johtaa usein siihen, että ikääntynyt potilas ei pysty huolehtimaan henkilökohtaisesta hygieniastaan. Tämä ryhmä tarvitsee paljon huolenpitoa ja tukea hampaiden ja suun ongelmien välttämiseksi. Mutta sekä hammashoidon henkilöstölle että muulle hoitohenkilökunnalle on selvästi haasteellista hoitaa sairaiden ikääntyneiden hampaita ja limakalvoja parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä artikkeli on katsaus niihin oletettuihin fyysisiin ja psyykkisiin esteisiin, jotka ovat toimivan hoitotarjonnan esteenä. Painotamme sitä, että ikääntyneet tarvitsevat yksilöllisesti räätälöidyn ennaltaehkäisevän suunnitelman, jota vahvistetaan sairauden edetessä. Kun elämä kulkee kohti loppuaan, palliatiivinen suun hoito on osa hyvää hoitoa ja huolenpitoa.

Oral hygiene and dental treatment for institutionalized elderly people

Implementation of prophylactic measures significantly reduces the strain on human and economic resources. Consequences of the lack of oral maintenance are well known: loss of teeth, deteriorating oral and general health, social stigmatization, nutritional problems, pain etc.

Obstacles to optimal oral and dental care exist on several levels and are usually caused by inadequate interaction between different providers of dental care. In the Nordic countries most people die in nursing homes, and palliative oral care gives a better possibility for a dignified end to their lives.

Gunhild Vesterhus Strand, professor,
dr.odont., Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, Norge
gunhild.strand@uib.no

Gro Stenerud, overtannpleier, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, Norge

Børge Hede, overtandlæge, adjungeret lektor, ph.d. Voksentandplejen, Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og Odontologisk Institut, Københavns Universitet, Danmark

Suom Hammaslääkäril 2017;6:26-31

Kirjoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan Hammaslääkärilehden arkistossa noin kuukauden viipeellä ensijulkaisusta.

Päivitetty 19.2.2018: Lisätty tägi Pohjoismainen teema