Post

Lääke & tiedeVerenpaineen seuranta kannattaa

17.11.2020Jukka H. Meurman
istock-verenpaineen_mittaus
(Kuva: iStockphoto)

Näissä kirjoituksissa olen useasti ehdottanut, että verenpaineen mittaus kannattaisi ottaa suun terveydenhuollon työkalupakkiin. Siteeraan seuraavassa alkuvuodesta 2020 ilmestynyttä hyvin laajaa aiheeseen liittyvää tutkimusta (Yusuf ym. Lancet 2020; 395: 795).

Monikansallinen tutkimusryhmä seurasi 155 722 henkilöä vuosina 2005–2016 kaikilla mantereilla. Tutkittavilla, joiden ikähaarukka oli 35–70 vuotta, ei ollut todettu lähtötilanteessa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Päätetapahtumat olivat kardiovaskulaaritauti tai kuolema. Selittävien tekijöiden lista oli pitkä: tupakointi, alkoholi, ravintotottumukset, suolan käyttö, liikunta, lipidit, verenpaine, diabetes, obesiteetti, koulutustaso, depressio-oireet, käden puristusvoima ja ilmansaasteet.

Seuranta-aikana 10 234 henkilöä kuoli, 7 980 sairastui sydän- ja verisuonisairauksiin, 3 559 sai sydäninfarktin ja 3 577 aivohalvauksen. Arviolta 70 % sydänsairauksista ja kuolemista johtui tekijöistä, joihin henkilö itse olisi voinut vaikuttaa. Näistä ylivoimaisesti merkittävin yksittäinen tilastollinen riskitekijä oli kohonnut verenpaine (22 %).

Ns. metaboliset tekijät (lipidit, obesiteetti, diabetes, verenpaine) selittivät yhteensä 41 % päätetapahtumista. Tähän ryhmään kuuluisi laajasti ottaen myös suun tulehdusten, kuten parodontiitin, aiheuttama krooninen inflammaatio, mutta niitä ei ollut rekisteröity. Kuolleisuuden yksittäinen merkittävin taustatekijä oli kuitenkin matala koulutustaso (12,5 %).

Tarkasteltaessa eri väestöryhmiä riskitekijöiden painoarvoissa oli eroa siten, että alemman elintason maissa korostuivat ilmansaasteet, huonot dieettitottumukset ja käden puristusvoima verrattuna korkeamman elintasomaiden asukkaisiin.

Mutta korkean verenpaineen merkitys oli suurin kautta linjan. Tämä tutkimus todisti siis jälleen kerran vastaansanomattomasti korkean verenpaineen, tuon hiljaisen tappajan, merkityksen sydänterveyttä ajatellen.

Toistan alussa mainitsemani suosituksen: seuratkaa verenpainetta itsellänne ja tarjotkaa sen mittausmahdollisuus vastaanotolla myös potilaillenne.

Lue myös
Etsitkö näitä?