Post

TiedeuutinenHPV-rokote säilytti tehonsa kymmenvuotisseurannassa

8.3.2018Annika Nissinen
hpv-rokote
Kuva: iStockphoto

Suomalaistutkimuksen mukaan HPV-rokotteen suoja näyttäisi säilyttävän tehonsa kymmenen vuoden seurannassa kohdunkaulasyöpää ja sen vakavia esiasteita vastaan. Rokote näyttää suojaavan myös muita kuin rokotteen sisältämien virustyyppien aiheuttamia muutoksia vastaan. Rokote on ollut osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2013.

HPV 16/18 -rokotteen tehosta on tutkimusnäyttöä jo useammasta aikaisemmasta tutkimuksesta. Virustartunnan ja syövän kehittymisen välillä on pitkä aikajakso, ja tutkijoiden mukaan rokotteen tehoa pitäisi tutkia nimenomaan syövän estämisen kannalta.

Suomen Syöpärekisterin rekisteritutkimuksen tutkimusaineisto koostui rokotushetkellä 16–19-vuotiaista naisista, joista vajaat 2 500 oli osallistunut joko PATRICIA tai HPV-012 -rokotetutkimuksiin ja 15 627 oli rokottamattomia verrokkeja. Tutkimuksessa seuranta-aika oli 4,5–10 vuotta.

Tutkimuksessa rokottamattomilta löydettiin kaikkiaan neljä kohdunkaulan syöpää ja 75 vakavaa esiastetta (CIN3). Vastaavasti rokotetuilta löytyi neljä vakavaa esiastetta henkilöiltä, jotka olivat olleet jo rokotushetkellä HPV-positiivisia. Tutkimuksen mukaan rokotesuojaa ei syntynyt henkilöille, jotka olivat HPV-positiivia jo rokotettaessa. HPV-rokotteen suoja vakavia muutoksia ja kohdunkaulasyöpää vastaan oli tutkimuksen mukaan 66 % riippumatta siitä, mitä tyyppiä löydytty HPV-virus oli.

Neljässä muussa Pohjoismaassa tehty tutkimus osoitti HPV-rokotteen vieläkin tehokkaammaksi. Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa seurattiin hieman yli 2 000:tta kolmiannoksisen rokotteen saanutta naista. Rokotteet oli annettu osana FUTURE II -tutkimusta, ja rekisteritutkimuksen seuranta-aika oli 12 vuotta. Seuranta-aikana yksikään naisista ei sairastunut HPV-virusten aiheuttamaan kohdunkaulan syöpään eikä seuratuilla havaittu syöpään viittaavia vakavia esiastemuutoksia. Tutkijoiden mukaan HPV-rokote näyttäisi antavan 90-prosenttisen rokotesuojan kohdunkaulan syöpää vastaan ainakin vielä kymmenen vuotta rokottamisen jälkeen ja todennäköisesti pidemmäksikin aikaa.

HPV aiheuttaa kasvavan osan myös pään ja kaulanalueen syövistä. On todennäköistä, että rokote voisi antaa suojaa myös näitä syöpiä vastaan. Tutkimustietoa asiasta kerätään paraikaa. Prof. Stina Syrjänen ja dos. Jaana Rautava muistuttavat kuitenkin, että pään ja kaulanalueen HPV:een liittyvät syövät saattavat olla erilaisia kuin genitaalialueella. Lisäksi HPV-infektio ei ole vain sukupuoliteitse tarttuvaa sairaus. Muun muassa vastasyntyneet voivat saada HPV-tartunnan vanhemmiltaan tai hoitajiltaan synnytyksen tai hoitotoimenpiteiden yhteydessä ja voivat kehittää tälle virukselle immuniteettisuojan, mikä nostaa esille uusia kysymyksiä liittyen HPV-rokotteeseen.

Lähteet:

Lehtinen M, Lagheden C, Luostarinen T, Eriksson T, Apter D, Harjula K. ym. Ten-year follow-up of human papillomavirus vaccine efficacy against the most stringent cervical neoplasia end-point-registry-based follow-up of three cohorts from randomized trials. BMJ Open 2017; 7(8): e015867. Julkaistu verkossa 18.8.2017

Kjaer SK, Nygård M, Dillner J, Brooke Marshall J, Radley D, Li M. ym. A 12-Year Follow-up on the Long-Term Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine in 4 Nordic Countries. Clin Infect Dis 2018; 66(3): 339–345.

Syrjänen S, Rautava J. Vaccination Expectations in HNSCC. Recent Results Cancer Res 2017; 206: 257–267.

Lue myös
Etsitkö näitä?