Hammaslääkäri

Tiistai 04.10.2022

Käypä hoito -suositus päivitetty: Äkilliset hammasperäiset infektiot on hoidettava heti

Äkilliset hammasperäiset infektiot tulee aina hoitaa viipymättä. Mikrobilääkehoito on aina toissijaista, eikä korvaa hammaslääkärin tekemää kliinistä hoitoa.

Äkilliset hammasperäiset infektiot tulee hoitaa aina viipymättä, sillä hoitamattomina nämä infektiot voivat kehittyä hengenvaarallisiksi. Mikrobilääkehoito on aina toissijaista, eikä korvaa hammaslääkärin tekemää kliinistä hoitoa, korostaa juuri päivitetty Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet Käypä hoito -suositus.

Päivitetyn suosituksen tavoitteena on taata infektioiden tehokas hoito välttäen tarpeetonta mikrobilääkkeiden käyttöä. Valtaosa hammasperäisistä infektioista hoituu hammaslääkärin antamalla paikallisella hoidolla, jos hoitoon hakeudutaan ajoissa. Levitessään hammasperäiset tulehdukset voivat olla hengenvaarallisia ja vaatia tehohoitoa.

Potilaan tehtävänä onkin hakeutua hoitoon heti, jos hän epäilee tulehdusta. Hammaslääkärin tulee puolestaan arvioida ja hoitaa hammasperäisen infektion vuoksi hoitoon hakeutuva potilas viipymättä. Suositus myös painottaa sitä, että seuranta on tärkeää hoidon jälkeen, ja infektion paraneminen on varmistettava.

Suositus korostaa myös entistä enemmän infektioiden ennaltaehkäisyä. Huolellinen päivittäinen omahoito ja säännöllinen hammashoito ovat avainasemassa infektioiden ja komplikaatioiden ehkäisyssä.

Lue lisää Apollonian verkkosivuilta.
Asiaa käsitellään myös 16.6. ilmestyvässä Hammaslääkärilehdessä.