Post

ArtikkelitKelain tulee käyttöön syksyllä

12.9.2016Anu Tilander

Ensimmäisessä vaiheessa palvelua voivat käyttää itsenäiset ammatinharjoittajat. Kelain-ohjelma sopii myös lääkärien ja hammaslääkärien yksityiskäyttöön silloin kun muuta vastaavaa palvelua ei ole käytettävissä.
Kelaimella voi hakea Reseptikeskuksesta potilaan reseptitiedot sekä kirjoittaa, korjata, mitätöidä ja uudistaa sähköisiä lääkemääräyksiä. Lisäksi palvelussa voi kuitata tehdyksi asiakkaalle annettavan sähköisen lääkemääräyksen informoinnin.

Valtaosassa potilastietojärjestelmiä sähköinen reseptilomake on jo valmiina. Selainkäyttöistä reseptiohjelmaa tarvitsevat ne, joilla ei ole käytettävissä potilastietojärjestelmää.

Sähköinen resepti ensi vuonna koko terveydenhuoltoon

Terveydenhuollossa paperireseptit jäävät poikkeustilanteita lukuun ottamatta pois käytöstä 1.1.2017, kun myös yksittäisten lääkärien ja hammaslääkärien sekä pienten asemien (alle 5 000 reseptiä vuodessa) on siirryttävä sähköiseen lääkemääräykseen.

Kelain-palvelun käyttöön tarvitaan terveydenhuollon ammattikortti, internetyhteys, kortinlukija ja veloituksetta ladattava kortinlukijaohjelmisto. Itsenäinen ammatinharjoittaja liittyy ensin Kanta-palvelujen käyttäjäksi, minkä jälkeen rekisteröidytään Kelain-palvelun käyttäjäksi. Yksityiskäytössä Kelaimen käyttöönottoon riittää rekisteröityminen Kelain-palvelun käyttäjäksi.

Kela muistuttaa, että käyttäjäksi kannattaa liittyä ja rekisteröityä heti, kun Kelain on otettu käyttöön. Näin vältetään vuodenvaihteen ruuhka.

Kelaimen käyttö tulee maksulliseksi vuoden 2017 alusta lähtien. Käyttömaksun suuruus ei ole vielä tiedossa. Vuoden 2016 loppuun käyttö on maksutonta. Käyttömaksuista tullaan säätämään STM:n asetuksella vuosittain. Kela tiedottaa Kelaimen käyttöönotosta tarkemmin syksyn kuluessa.

Kelaimen lisäksi markkinoilla on muita vastaavia ratkaisuja, kuten Mediresepti ja Atostek eRa (nettiresepti.fi).

Kanta-palvelut tulevat

Kansallisen terveysarkiston (Kanta) palveluita ovat sähköinen lääkemääräys ja siihen liittyvä Lääketietokanta, Potilastiedon arkisto, Tiedonhallintapalvelu sekä Omakanta, jossa potilas voi tarkistaa tietonsa.

Koko terveydenhuolto siirtyy sähköiseen lääkemääräykseen 1.1.2017. Potilastiedon arkistoon siirtymisen määräaika on suun terveydenhuollon osalta 31.12.2016. Valmistautuminen liittymiseen kannattaa aloittaa heti.
– Hammaslääkärille Kanta-palveluihin siirtyminen tarkoittaa ennen muuta asiaan perehtymistä ja paperityötä. Tietotekninen osuus on järjestelmätoimittajien ansiosta aika yksinkertainen, joten sitä ei tarvitse pelätä, korostaa tietohallintoasiantuntija Tauno Sinisalo Hammaslääkäriliitosta.

Lue myös
Etsitkö näitä?