Uutiset

KoronavirusKoronatilanne kiristyy – huolellisuus suojatoimissa entistäkin tärkeämpää

17.12.2021Outi Hautamäki
istock-koronan_suojaustoimet
Ainakin tähän asti IIR-luokan suu-nenäsuojus ja visiiri on antanut hyvän suojan. Kuva: iStockphoto

Valtaosa terveydenhuollon tartunnoista tapahtuu edelleen henkilökunnan välisissä kontakteissa.

Suurin riski tartunnoille on silloin, kun suojaimet eivät ole käytössä ja koolla on useampi henkilö, kuten ruokaillessa tai pukeutumistiloissa, muistuttaa THL:n asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa. Hän korostaa, että nyt on entistäkin tärkeämpää noudattaa THL:n antamia ohjeita suojatoimista ja muista toimista tartunnantorjunnassa.

– Suu-nenäsuojusta käytetään kaikkialla vastaanoton tiloissa. Töihin ei pidä mennä lievissäkään oireissa, ja koronatestissä on hyvä käydä tai tehdä pikatesti, jos vähänkään epäilee tartuntaa.

Ainakaan toistaiseksi ei ole saatu viitteitä siitä, etteivätkö nyt käytössä olevat suojaimet ja muut vastaanoton tartunnantorjuntatoimet tehoaisi omikronvarianttiin yhtä lailla kuin deltaan ja aiempiinkin viruskantoihin, kunhan niitä käytetään huolella. THL päivittää tarvittaessa suojausohjetta heti, kun sen pohjana olevaa tietoa on riittävästi.

– Suun terveydenhuollon koronaohjeryhmä seuraa tilannetta tarkasti ja miettii tarpeellisia ohjemuutoksia. Esimerkiksi FFP-suojainten käytön lisäämisen suosittelua pitää harkita tarkkaan, sillä niiden käyttö koko päivän ajan on raskasta ja ne suojaavat vain silloin, jos ne istuvat tiiviisti paikallaan. Kannattaa seurata THL:n verkkosivuilta löytyvää ohjeistusta.

Porrasta tauot, käytä tehoimua

– Henkilökunnan väliset kontaktit olisi hyvä minimoida porrastamalla taukoja ja välttämällä hoitohuoneesta toiseen liikkumista muissa kuin konsultaatiotilanteissa ja monihuonemallissa, jotta laajemmilta altistumisilta ja tartunnoilta ja sitä myötä mahdollisesti jopa hoitoloiden sulkemisilta vältyttäisiin.

Myös potilaiden saattajien määrä on jälleen syytä rajata vain yhteen saattajaan ja vain niihin tilanteisiin, joissa saattaja on välttämätön.

– Potilaiden ja saattajien on suositeltavaa käyttää suu-nenäsuojusta kaikkialla vastaanoton tiloissa potilaan hoitotilannetta lukuun ottamatta.

Nyt viimeistään olisi hyvä tarkistaa, että ilmanvaihto toimii, kuten sen kyseisissä tiloissa on tarkoitettu toimivan.

– Tehoimun huolelliseen käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä tutkimuksissa on todettu, että sillä voidaan estää aerosolien vapautuminen ympäristöön lähes kokonaan, Harjunmaa painottaa.

THL toivoo ilmoitusta tartuntaketjuista

Jos oireettomien ja hyvin lieväoireisten tartunnan saaneiden henkilöiden määrä väestössä kasvaa voimakkaasti, on entistä todennäköisempää, että tällaisia potilaita päätyy myös tavanomaisille vastaanottokäynneille, esihaastatteluista huolimatta.

– Olisi erittäin suositeltavaa, että kaikki ottaisivat kaksi koronarokotetta ja sen kolmannenkin, sitten kun omalla paikkakunnalla siihen tarjoutuu mahdollisuus ja toisen rokotteen saamisesta on kulunut tarvittava aika, Harjunmaa suosittelee.

Alustavien tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kaksi rokotetta antaa lievää omikron-tautia vastaan heikomman suojan kuin mitä se on antanut alkuperäistä virusta ja muita variantteja vastaan.

– Vakavalta tautimuodolta kaksi annosta suojaa todennäköisesti kuitenkin hyvin. Kolmas rokote tuo reilusti lisäsuojaa omikron-infektiotakin vastaan.

Harjunmaa toivoo, että häneen otettaisiin pikaisesti yhteyttä, jos vastaanotoilla tapahtuu laajempia tartuntaketjuja tai jos tartuntoja tapahtuu potilastyössä.

– Näin pysymme koko ajan tilanteen tasalla, ja myös ohjeistuksen osalta pystytään tarvittaessa reagoimaan nopeasti tilanteen vaatimalla tavalla.

Karanteeniin tapauskohtaisesti

Suun terveydenhuollon työntekijöiden karanteenikäytännöt ovat aiheuttaneet välillä hämmennystä.

– Tartuntatautilääkärit tekevät päätöksen karanteeniin määräämisestä tapauskohtaisesti. Heillä on tästä lainmukainen vastuu ja kun tapauksia on niin monenlaisia, pitää käyttää harkintaa jokaisen kohdalla erikseen, sanoo Harjunmaa.

– Kovin yksityiskohtaisia ohjeita tästä on mahdotonta laatia, koska lopulliseen päätökseen vaikuttaa niin moni tekijä, kuten esimerkiksi altistusaika, käytetyt suojaimet, varianttityyppi ja tapauskohtaiset riskit.

Suojautumisohjetta päivitettiin

THL:n verkkosivuilla olevaa kansallista ohjetta suojautumisesta ja karanteeniin määräämisestä päivitettiin viimeksi 22.12.2021: THL:n Ohje suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohje-suun-terveydenhuollon-yksikoille-covid-19-epidemian-aikana

THL:n ohjeistus sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden karanteenikäytännöistä: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/toimenpideohje-epailtaessa-koronaviruksen-covid-19-aiheuttamaa-infektiota#sotetyontekijat

 

Uutista on päivitetty 3.1.2022: Tekstin loppuun on lisätty tieto THL:n ohjeen päivityksestä.

Lue myös
Etsitkö näitä?